Introductie

Een hoekpand bestaande uit twee bouwdelen, waarbij de vraag of deze tegelijkertijd zijn gebouwd zeker interessant lijkt, want duiden de onderscheiden karakteristieke details slechts op een verschil in ontwerphand, of duiden ze misschien toch ook op een ontwikkeling in de tijd?

Specificaties

Officiële of officieuze naam Winkelwoning Kerkstraat 34-36, Hilversum
Adres(sen) Kerkstraat 34-36
Postcode(s) 1211 CN
Plaats (provincie) Hilversum (Noord-Holland)
Land Nederland
Huidige staat Deels uitgebreid of vernieuwd (nieuwbouw)
Oorspronkelijke opdrachtgever Particuliere opdrachtgever
Oorspronkelijke functie Winkel met bovenwoning
Betrokken architect(en) Cornelis Jzn de Groot, Jacobus van Laren
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1921
Huidige eigenaar Particuliere opdrachtgever
Huidige functie Winkel met bovenwoning
Soort monument Gemeentelijk monument
Monumentnummer GMH0020

Achtergrond

Dit hoekpand werd in 1921 ontworpen door Jacobus van Laren, vermoedelijk in samenwerking met Cornelis de Groot Jzn. Het buurpand met hoog pannendak op nr. 32 voor Albert Heijn werd een paar jaar eerder ook door Van Laren ontworpen, hoewel sommige bronnen alleen De Groot noemen.

Uit een historische foto opgenomen in Het Bouwbedrijf (april 1925) valt op te maken dat in dit winkelwoonhuis een rijwielenhuis was gevestigd. Op de zijgevel staan de letters "'T RIJWIELENHUIS". Op de voorgevel staat de naam "INTENSO" en in de etalage met fietspetten hangt een vaandel met de naam GEWARMOLT. Het Bouwbedrijf roemt de "rustige en kalme voornaamheid" van de winkelhuizen en zet ze af tegen de "schreeuwende opdringerige en protserige winkelgevels" in de "rommelige Kerkstraat."

Exterieur

De begane grond is onherkenbaar veranderd. Verdwenen zijn de elliptische boogvensters (één in de voorgevel en twee in de zijgevel) en de sculptuur met dekplaat op de hoek. Het buurpand had beelden van Hildo Krop. Hoewel we moeten afgaan op een niet al te duidelijke foto, lijkt het beeld op de hoek niet van Krop. Het lijkt een vrouw voor te stellen die uit golven stapt.

Twee ramen in de zijgevel hebben aan de onderzijde duivelskopjes die de tand des tijds hebben doorstaan. Het torentje in die zijgevel, met trappenhuis, heeft nog wel glas in lood maar mist inmiddels zijn bekroning. De Amsterdamse School kenmerken blijken tegenwoordig alleen nog uit de details in metselwerk en de dakrand. Wat timmerwerk betreft valt het karakteristieke achterste venster op. De vensterbank loopt uit in een punt en wordt ondersteund door een rond ornament. Dit soort vensterbanken en ornamenten zien we vaker bij Amsterdamse School gebouwen.

Gebruikte bronnen

1. "Winkelhuizen in de Kerkstraat te Hilversum. Architect J. van Laren". In: Het Bouwbedrijf, 2e jaar nummer 4, april 1925.

Links

1. http://www.tgooi.info/architect/kerkstraat34-36.php
2. https://020apps.nl/mip/

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Ron Conijn: Pand met leuke details, beetje jammer dat de begane grond niet meer origineel is.

Bijgewerkt door Gert-Jan Lobbes in oktober 2018 nav informatie gevonden in Het Bouwbedrijf en de ontdekking van duiveltjes onder de ramen in de zijgevel.

Ingezonden door: Ron Conijn

Ron Conijn Opgeleid als bouwkundige, en als zoon van een timmerman, altijd een zwak gehad voor architectuur.
Mijn passie voor architectuur begon met de Catalaanse Art Nouveau-variant, Modernismo, maar breidde zich al snel uit naar de vele andere internationale varianten. Het is een fantastische liefhebberij, en eigenlijk stiekem een reden voor mijn vrouw en mij om veel op stap te gaan.
Nu wij kinderen in Amsterdam hebben wonen, brengen we daar wat meer tijd door, verdiepten ons ook maar eens in de Amsterdamse School, en ja hoor........nog een passie was geboren.

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.