Introductie

Van deze winkelwoning zijn veel oorspronkelijke elementen bewaard gebleven, zoals de bijzondere tegeltjes bij de entree.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Winkelwoning, Groningen
Adres(sen) Hereweg 57
Postcode(s) 9725 AB
Plaats (provincie) Groningen (Groningen)
Land Nederland
Huidige staat Gerealiseerd
Oorspronkelijke opdrachtgever Anne Wichers?
Oorspronkelijke functie Winkel met bovenwoning
Betrokken architect(en) Joh. Prummel
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1924
Huidige eigenaar Particuliere eigenaar
Huidige functie Woonhuis (vrijstaand)
Soort monument Gemeentelijk monument
Monumentnummer 0014/101074

Achtergrond

Anne Wichers, geboren Groningen 31 maart 1902, overleden Groningen 6 augustus 1981, was een bontwerker en dreef een bontwerkerij annex kleinhandel in bontwerken, genaamd pelterijenhuis A. Wichers Hereweg 57a te Groningen. Of hij op zijn 22e reeds opdrachtgever was voor dit pand is niet bekend, wel dat hij er uiteindelijk gevestigd was. Zijn dochter woont er nog steeds.

Exterieur

Fraai toegepast metselwerk, uitzonderlijke inspringende erker op de 2e verdieping en een expressieve daklijst doen denken aan de Amsterdamse School. De fraaie winkelpuien neigen al meer naar de Art Déco, maar passen goed in het geheel.

Interieur

Zowel binnen als ter plaatse van de entree zijn de bijzondere zgn. krakelingen te zien, tegeltjes die slechts op een twintigtal plaatsen in Nederland bekend zijn (zie de site van het Nederlands Tegelmuseum).

Links

1. http://home.hccnet.nl/h.werk/Wichers.htm

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

In eerste instantie vielen de krakelingen op, omdat ik er langs liep. De blik omhoog bracht de rest aan het licht, en een leuk gesprekje met de bewoonster gaf inzicht in de historie.

Ingezonden door: Ron Conijn

Ron Conijn Opgeleid als bouwkundige, en als zoon van een timmerman, altijd een zwak gehad voor architectuur.
Mijn passie voor architectuur begon met de Catalaanse Art Nouveau-variant, Modernismo, maar breidde zich al snel uit naar de vele andere internationale varianten. Het is een fantastische liefhebberij, en eigenlijk stiekem een reden voor mijn vrouw en mij om veel op stap te gaan.
Nu wij kinderen in Amsterdam hebben wonen, brengen we daar wat meer tijd door, verdiepten ons ook maar eens in de Amsterdamse School, en ja hoor........nog een passie was geboren.

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.