Introductie

Een ontwerp van vader en zoon, Frans Rothuizen (1881-1954) en Arend Rothuizen (1906-1990). De laatste was zojuist in 1929 afgestuurd aan de TU Delft. Vanaf dat jaar ontwierp hij zowel samen met zijn vader en als zelfstandig architect. In 1929 had hij tevens zijn eerste opdracht als zelfstandig architect gekregen: het ontwerp voor de Westerkerk te Goes.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Winkels Dam 2-4, Zierikzee
Adres(sen) Dam 2-4
Postcode(s) 4301 JB
Plaats (provincie) Zierikzee (Zeeland)
Land Nederland
Huidige staat Gerealiseerd
Oorspronkelijke opdrachtgever Firma A. Timmerman Czn
Oorspronkelijke functie Winkel(s)
Betrokken architect(en) E.J. Rothuizen, A. Rothuizen
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1930 - 1930
Huidige eigenaar Drogisterij Kruidvat
Huidige functie Winkel(s)
Soort monument
Monumentnummer

Achtergrond

IJzerwarenhandel A. Timmerman had twee winkelpanden aan de Dam in Zierikzee. Het betrof waarschijnlijk panden uit de 18e of 19e eeuw, die niet aan de wensen van de winkelier voldeden. Hij deed een beroep op architecten Rothuizen uit Goes om een nieuw ontwerp te maken. Dat werd aanbesteed in februari 1930.

Exterieur

De twee panden zijn naast elkaar gebouwd, met een duidelijke afscheiding, waar over de stijl van de gevels toch doorliep. Er is bescheiden maar toch indrukwekkend gewerkt met baksteenverbanden voor versiering.

Links

1. https://nl.wikipedia.org/wiki/Frans_Rothuizen
2. https://nl.wikipedia.org/wiki/Arend_Rothuizen

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Frappant om in een oud en zeer smal straatje zo'n toch wel log pand aan te treffen. Je herkent het meteen als zijnde een Amsterdamse Schoolpand.

Ingezonden door: Richard Keijzer

Richard Keijzer De decaan op de HBS deed een beroepskeuzetest en ik kreeg de uitslag architect of ingenieur. Het is de laatste geworden, maar de belangstelling voor architectuur is gebleven. Later kwam typografie daar bij, met een zeer sterk accent op de jaren 20 en 30 van de vorige eeuw. Fonts uit die tijd waren er eigenlijk niet (behalve het volledig uitgemolken Broadway) dus ben ik zelf maar wat gaan knutselen. Zie: http://fontenwerkplaats.blogspot.nl/

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.