Introductie

Amsterdamse School in de grachtengordel. Alleen daaraan zou je al een boek kunnen wijden. 'Je ziet het pas als je het door hebt'.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Winkelpui Hartenstraat 15, Amsterdam
Adres(sen) Hartenstraat 15
Postcode(s)
Plaats (provincie) Amsterdam (Noord-Holland)
Land Nederland
Huidige staat Gerealiseerd
Oorspronkelijke opdrachtgever N.V. Boekhandel en Uitgevers Maatschappij Ontwikkeling (waarschijnlijk)
Oorspronkelijke functie Winkel(s)
Betrokken architect(en) H. de Meer (waarschijnlijk)
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1924
Huidige eigenaar
Huidige functie Winkel(s)
Soort monument Rijksmonument
Monumentnummer 1454

Achtergrond

Een kleinood aan een 17e eeuws monument. Om de Amsterdamse Schoolwinkelpui te beschrijven heeft men nooit nodig gevonden... Wendingen wel. Een mooi voorbeeld van de dynamiek in vier eeuwen stadsbebouwing.

Exterieur

Pandje met een lijstgevel, niet eens zoveel bijzonders, hoewel het wel een monument is. Maar dan ineens zie je de interessante wijziging van de winkelpui, zonder twijfel uit de twintiger jaren: stucwerk en metaal op een natuurstenen plint. Mooi vormgegeven overgangen.

Links

1. http://nl.wikipedia.org/wiki/N.V._Boekhandel_en_Uitgevers_Maatschappij_Ontwikkeling

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

In de '9 straatjes' in Amsterdam. Jarenlang zat hier de tweede hands boekwinkel JOOT (Just out of Time). En ja, daarvan trok de etalage en de inhoud altijd mijn belangstelling, ze verkopen namelijk prachtige kunstboeken (nog altijd via het web, de huur was er niet meer op te brengen, denk ik). Deze winkelpui zag ik pas toen JOOT weg was. Een raadsel van wie en hoe tot stand gekomen.

Ingezonden door: Niko Koers

Niko Koers

Reacties

geplaatst door Ron Conijn op 31 december 2014 om 10:02:

Voor de gevel heeft men beslist inspiratie uit Glasgow verwerkt, zou interessant zijn om te weten in welk jaar dat is aangebracht.

geplaatst door Ronald Klip op 31 december 2014 om 14:14:

Afgaande op berichten in kranten gok ik dat de winkelpui in 1924 is toegevoegd. Toen kwam hier boekhandel en uitgeverij "Ontwikkeling", gelieerd aan de SDAP. Die vertrok in 1931 naar het gebouw van de Arbeiderspers aan het Hekelveld.

Dagblad Het Volk (spreekbuis van de SDAP) noemt als architect ene H. de Meer, die een leerling zou zijn geweest van Michel de Klerk. De krant noemt hem alleen in verband met het interieur, maar het lijkt me dat deze winkelpui geheel in de stijl van De Klerk is. In het interieur zijn trouwens ook nog allerlei Amsterdamse School-details zichtbaar, zag ik vanmiddag.

Andere vermeldingen in kranten: - De Meer was in 1920 een van de bestuursleden van het net opgerichte Amsterdamsch Coöperatief Architectuurbureau. - In 1930 noemt sociaal-democratisch dagblad Voorwaarts "partijgenoot architect H. de Meer" als ontwerper van een school op de Eerste Kade in Gouda. (Kadeschool, http://www.amsterdamse-school.nl/objecten/gebouwen/schoolgebouw-%28vm%29-de-kade,-gouda/ , een rijksmonument)

De Meer heeft geen enkele vermelding in de Atlas Gordel '20-'40.

geplaatst door Redactie Platform Wendingen op 31 december 2014 om 16:49:

Beste Ronald: superinteressante informatie. Zeer bedankt. Het item kan (ondanks de 'waarschijnlijk's' weg uit het thema 'te onderzoeken. Niko Koers

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.