Introductie

Een winkelpui om even bij stil te staan.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Winkelpui Grote Staat 32, Maastricht
Adres(sen) Grote Staat 32
Postcode(s) 6211 CW
Plaats (provincie) Maastricht (Limburg)
Land Nederland
Huidige staat Deels uitgebreid of vernieuwd (nieuwbouw)
Oorspronkelijke opdrachtgever Bury's Meubelinrichting
Oorspronkelijke functie Winkel(s)
Betrokken architect(en) W.J. Sandhövel, G.P.V.F. Marres
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1924
Huidige eigenaar
Huidige functie Winkel(s)
Soort monument
Monumentnummer

Achtergrond

Theodore (Door) Bury, in 1886 geboren in Luik, is oprichter en eigenaar van Bury’s meubelinrichting, een handel in tapijten, behangerij en stoffeerderij. In 1924 opent hij een winkel in de Grote Staat in Maastricht. De winkel is ontworpen door de architecten Marres en Sandhövel. Uit het monumentenregister blijkt niet of het hele pand in dat jaar is opgericht of alleen de winkel(pui). De bovenwoningen tonen in ieder geval in een hele andere bouwstijl en hebben geen AS-kenmerken.

Exterieur

De winkelpui is grotendeels in gelakt hout opgetrokken; het onderste gedeelte bestaat uit donkergrijs natuursteen. Boven het etalageraam zijn in de houten lijst oranje/gele glas-in-lood-ramen aangebracht. Horizontaal vier rijen van drie ramen onder elkaar, van elkaar gescheiden door 3 smalle verticaal geplaatste glas-in-lood ramen. Zo’n zelfde raam is tussen de deur en het etalageraam geplaatst. Het glas van de toegangsdeur is afgeschermd met een smeedrooster. Bovenaan de pui staat in expressieve letters de tekst "Bury’s Meubelinrichting ‘t Modelhuis".

Recente ontwikkelingen

Op dit moment is Costes, een modezaak, in het pand gevestigd. De inschrijving in het rijksmonumentenregister lijkt alleen op de bovenwoningen te slaan.

Gebruikte bronnen

1. Jac van den Boogard en Servé Minis, Monumentengids Maastricht (Primavera Pers, Leiden 2001).

Links

1. https://www.monumenten.nl/monument/25774
2. http://home.kpn.nl/dreeske/bury1.htm
3. http://www.shclimburg.nl/briefhoofden/burys-meubileerinrichting-t-modelhuis

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

In de drukke winkelstraat loop je al snel aan deze mooie pui voorbij. Hij verdient het echter om bewonderd te worden. Alleen al om de mooie letters aan de gevel.

Ingezonden door: Annemarieke Verheij

Annemarieke Verheij Geboren en getogen in Amsterdam. De unieke bouwwerken van de Amsterdamse School zijn voor mij een vertrouwd beeld met opa's en oma's die allen in Oud Zuid woonden. In de jaren 80 werkte ik als reservist bij PTT Post en heb regelmatig op het postkantoor Gerard Terborgstraat (onderdeel van Het Nieuwe Huis op het Roelof Hartplein) gewerkt. Ook heb ik een dag op het postkantoortje op het Spaardammerplantsoen mogen doorbrengen. Helaas was ik in die tijd nog niet zo actief aan het fotograferen dat ik de interieurs op beeld heb vastgelegd.
Ik werk 4 dagen per week op de administratie Vergunningen van de Gemeente Amstelveen (en Aalsmeer). In mijn vrije tijd wandel ik veel, waarbij de camera altijd meegaat. De laatste tijd heb ik een toenemende interesse in de prachtige Amsterdamse School-stijl en ga regelmatig actief op zoek naar gebouwen of objecten.
Professionele kennis heb ik niet, maar met mijn beeldmateriaal en goed zoekwerk op internet hoop ik toch regelmatig een bijdrage te kunnen leveren aan deze mooie website.

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.