Introductie

Voorbeeld van de rustige noordelijke variant van de Amsterdamse School.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Winkel & bakkerij, Drachten
Adres(sen) Torenstraat 4A
Postcode(s) 9203 BE
Plaats (provincie) Drachten (Friesland)
Land Nederland
Huidige staat Gerealiseerd
Oorspronkelijke opdrachtgever Verbruikscoöperatie Excelsior
Oorspronkelijke functie Winkel(s)
Betrokken architect(en) Doeke Meintema
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1926
Huidige eigenaar Vitens
Huidige functie Bedrijfsverzamelgebouw
Soort monument Gemeentelijk monument
Monumentnummer

Achtergrond

De Verbruikscoöperatie Excelsior liet in 1926 een nieuwe winkel met bakkerij bouwen. In het gebouw kwamen tevens de woning voor de filiaalhouder en ruimten voor vergaderingen en andere bijeenkomsten. Excelsior vormde in de jaren dertig van de twintigste eeuw het middelpunt van de Sociaal Democratische Arbeiders Partij (SDAP) en van de Smallingerlandse Bestuurdersbond. Vrijwel alle politieke- en vakorganisaties hielden hier hun bijeenkomsten, zoals de jaarlijkse 1 meiviering, arbeiderszangvereniging De Dageraad oefende er wekelijks en het was de uitvalsbasis voor de Arbeiders Jeugd Centrale. In de oorlogsjaren zaten er landwachters in het gebouw, maar na de bevrijding kreeg het zijn oude functie terug, nu met de Partij van de Arbeid als centrale beweging.

Exterieur

Voorbeeld van de rustige noordelijke variant van de Amsterdamse School. Typische uitstraling door de zwaar aangezette kozijnen, en sommige details, zoals de vlaggenmasthouder.

Recente ontwikkelingen

In 1970 werd het gebouw gekocht door Waterleiding Friesland (nu Vitens) en sinds 2005 biedt Excelsior onderdak aan een Zonnestudio en een praktijk voor fysio-therapie.

Links

1. http://www.smelneserfskip.nl/monumenten/gemeentelijke-monumenten/209-drachten-torenstraat-4

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Dit gebouw viel op tijdens een bezoek aan de zgn. Papegaaienbuurt, de woningen van Cees Rienks de Boer, waar Theo van Doesburg het kleuradvies maakte in 1921.

Ingezonden door: Ron Conijn

Ron Conijn Opgeleid als bouwkundige, en als zoon van een timmerman, altijd een zwak gehad voor architectuur.
Mijn passie voor architectuur begon met de Catalaanse Art Nouveau-variant, Modernismo, maar breidde zich al snel uit naar de vele andere internationale varianten. Het is een fantastische liefhebberij, en eigenlijk stiekem een reden voor mijn vrouw en mij om veel op stap te gaan.
Nu wij kinderen in Amsterdam hebben wonen, brengen we daar wat meer tijd door, verdiepten ons ook maar eens in de Amsterdamse School, en ja hoor........nog een passie was geboren.

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.