Introductie

Rijk aan beeldhouwwerk: het atelier/woonhuis dat de beeldhouwer Van den Eijnde voor zichzelf ontwierp.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Willem van de Veldekade 2, Heemstede
Adres(sen) Willem van de Veldekade 2
Postcode(s) 2102 AS
Plaats (provincie) Heemstede (Noord-Holland)
Land Nederland
Huidige staat Gerealiseerd
Oorspronkelijke opdrachtgever H.A. van den Eijnde
Oorspronkelijke functie Atelierwoning
Betrokken architect(en) H.A. van den Eijnde; C. Elffers (bouwkundig advies)
Andere betrokken kunstenaars Huib de Ru (glas in lood)
Aanvang en oplevering 1921
Huidige eigenaar particulier
Huidige functie Villa of geschakelde villawoning
Soort monument Rijksmonument
Monumentnummer 508455

Achtergrond

Hendrik van den Eijnde, prominent beeldhouwer van de Amsterdamse School, ontwierp zijn eigen atelier-woonhuis. Mogelijk baseerde Van den Eijnde zijn sterk geometrische ontwerp op de in die tijd gangbare opvattingen over antroposofie, geometrie, symbolisme en expressionisme. In dit verband wordt gespeculeerd over de invloed van theorieën van W.A. van Konijnenburg.

Exterieur

Het woonhuis ligt in een rustige woonwijk in Heemstede. Zeer prominent zijn de grote atelierramen op de begane grond en de verdieping, die de strikt symmetrische voorgevel domineren. Op de hoeken is de voorgevel driehoekig uitgebouwd. Daar springen vooral de hoog aangebrachte kalkstenen reliëfs in het oog, voorstellende Het Spel, De Arbeid, De Dagelijkse Strijd en De Schoone Droom. Enige jaren na de oplevering vervaardigde Huib de Ru een fraai glas-in-loodraam, dat een plaats boven de voordeur kreeg. Een markant en belangrijk voorbeeld van een strakke expressionistische architectuur.

Interieur

Interieur schijnt vrijwel intact te zijn.

Links

1. https://www.monumenten.nl/monument/46454
2. https://www.hv-hb.nl

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Ik ben een bewonderaar van Van den Eijnde.

Een goede kennis van me (Van den Eijndes kleinzoon) wees me op het atelier-woonhuis.

Het huis is misschien niet zozeer als behorend tot Amsterdamse School te beschouwen. Maar de expressionistische vormgeving en ook het fraaie beeldhouwwerk wijzen wel op een sterke verwantschap.

Ingezonden door: Rieks Witte

Rieks Witte Als klein jongetje bezocht ik de Heinzeschool in Amsterdam. Dat schooltje stond naast een blokje woningen van Piet Kramer. Het onderwijs daar was niet zo aan me besteed en ik ging naar een andere lagere school, in de Cornelis Dirkz,straat. Ook deze school stond in een omgeving die rijk is aan architectuur van de Amsterdamse School. Misschien is in die jonge jaren de kiem ontstaan voor mijn liefde voor die bijzondere vormentaal van deze beweging. Hoewel ik eigenlijk veel meer verwantschap voel met de "De Stijl"-stroming, ben ik mijn zwak voor die ietwat naïeve Amsterdamse School nooit kwijtgeraakt. Ik heb een groot respect voor het idelalisme van de voormannen van de A.S.. Ook de liefde en toewijding die spreekt uit het grote vakmanschap van de timmerlieden, metselaars en meubelmakers blijft mij aanspreken.

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.