Introductie

Een blok waarvan de gevel door Co Franswa is ontworpen op een tegenwoordig wat curieus stukje Amsterdam.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Willem Leevendstraat 6-16, Amsterdam
Adres(sen) Willem Leevendstraat 6-16
Postcode(s) 1055 KB
Plaats (provincie) Amsterdam (Noord-Holland)
Land Nederland
Huidige staat
Oorspronkelijke opdrachtgever J. de Boer
Oorspronkelijke functie Etagewoningen / appartementen
Betrokken architect(en) Co Franswa, J. de Boer
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1927
Huidige eigenaar Meerdere particuliere eigenaren
Huidige functie Etagewoningen / appartementen
Soort monument
Monumentnummer

Achtergrond

In oktober 1926 diende de Amsterdamse architect J. de Boer, tevens eigenaar van het beoogde bouwterrein, een aanvraag in voor het oprichten van een huizenblok aan de toenmalige Prinses Julianastraat. In de jaren na de annexatie van Sloten in 1921 zijn een aantal straten hernoemd, veelal omdat die namen al voorkwamen in de gemeente Amsterdam. Zo werd de Prinses Julianastraat de Willem Leevendstraat. Het huizenblok moest komen achter het toenmalige postkantoor van het dorpje Sloterdijk. Naarmate de Haarlemmerweg een steeds bredere en drukkere weg werd, is het huizenblok, het postkantoor en een drukkerij steeds meer gescheiden van het oorspronkelijke dorpje Sloterdijk, wat aan de andere kant van de Haarlemmerweg lag. Eind 1927 is de vergunning voor de bouw verleend.

Exterieur

Het huizenblok is ontworpen door De Boer, met uitzondering van de voorgevel en beide kopgevels. Op die bouwtekeningen prijkt de naam van Co Franswa. Het was in die jaren niet ongebruikelijk om een blok te laten ontwerpen door een onbekende architect maar voor de gevel aan de straatzijde een gerenommeerde architect in te schakelen.

Het huizenblok is symmetrisch van vorm en wordt afgesloten met een mansardedak. De dakkapellen en de daarin geplaatste kozijnen met roedeverdeling lopen schuin naar beneden uit. De gevels van de hoekpercelen zijn gedeeltelijk naar achteren geplaatst en worden afgesloten met een plat dak.

Kenmerken van de Amsterdamse School zijn terug te vinden in o.a. de fraaie laddervensters, de ronde bakstenen afsluiting van het “hoofdgebouw”, sierelementen op de kopgevels (inmiddels verdwenen), siermetselwerk en de robuuste, iets schuin geplaatste voordeuren.

Interieur

In de bouwaanvraag wordt gesproken over “zes percelen met bestemming van ieder perceel tot twee afzonderlijke woningen voor elk één gezin”. Dat betekent dat oorspronkelijke iedere woning uit twee etages bestond. Al in februari 1928, dus een paar maanden na de afgifte van de bouwvergunning, is voor de huisnummers 6-8 een aanvraag ingediend voor “het samenvoegen, veranderen en uitbreiden van de panden tot een woning met kantoor, monsterkamer en garage en drie afzonderlijke woningen, elk voor één gezin”. In 1940 is de garage weer bij de woning betrokken. In welk jaar ook de percelen 10-16 zijn gesplitst tot 4 woningen blijkt niet uit de bouwdossiers.

Gebruikte bronnen

1. Bouwdossiers, gemeente Amsterdam, Stadsdeel West.
2. G. Bolhuis, Atlas Gordel 20-40 (Amsterdam 2004).
3. Ton Heijdra, Bos en Lommer De Baarsjes (Amsterdam/Alkmaar 2012).

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

In het wat verloren hoekje van de Bos en Lommerbuurt, bijna ingesloten tussen de A10, Haarlemmerweg en Admiraal de Ruijterweg, was ik verrast dit Franswa-blok aan te treffen. Ondanks dat in de loop der jaren veel AS-elementen zijn verdwenen, heeft het huizenblok, in mijn ogen, niet al zijn charme verloren.

Ingezonden door: Annemarieke Verheij

Annemarieke Verheij Geboren en getogen in Amsterdam. De unieke bouwwerken van de Amsterdamse School zijn voor mij een vertrouwd beeld met opa's en oma's die allen in Oud Zuid woonden. In de jaren 80 werkte ik als reservist bij PTT Post en heb regelmatig op het postkantoor Gerard Terborgstraat (onderdeel van Het Nieuwe Huis op het Roelof Hartplein) gewerkt. Ook heb ik een dag op het postkantoortje op het Spaardammerplantsoen mogen doorbrengen. Helaas was ik in die tijd nog niet zo actief aan het fotograferen dat ik de interieurs op beeld heb vastgelegd.
Ik werk 4 dagen per week op de administratie Vergunningen van de Gemeente Amstelveen (en Aalsmeer). In mijn vrije tijd wandel ik veel, waarbij de camera altijd meegaat. De laatste tijd heb ik een toenemende interesse in de prachtige Amsterdamse School-stijl en ga regelmatig actief op zoek naar gebouwen of objecten.
Professionele kennis heb ik niet, maar met mijn beeldmateriaal en goed zoekwerk op internet hoop ik toch regelmatig een bijdrage te kunnen leveren aan deze mooie website.

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.