Introductie

Een van de fraaie huizen aan de Wilhelminaweg, een voor ov-reizigers én Amsterdamse School-liefhebbers bijzonder plezierige entree van Appingedam.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Wilheminaweg 22-24, Appingedam
Adres(sen) Wilhelminaweg 22-24
Postcode(s) 9901 CM
Plaats (provincie) Appingedam (Groningen)
Land Nederland
Huidige staat Deels of volledig gerestaureerd
Oorspronkelijke opdrachtgever Particuliere opdrachtgever
Oorspronkelijke functie Woonhuis (vrijstaand)
Betrokken architect(en) Jacob Hoogbruin
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1932 - 1932
Huidige eigenaar Meerdere particuliere eigenaren
Huidige functie Woonhuis (vrijstaand)
Soort monument Rijksmonument
Monumentnummer 509403

Achtergrond

Dit dubbele woonhuis met twee toegangshekken en muurtje werd in 1932 ontworpen door bouwkundige Jacob Hoogbruin uit Groningen, in opdracht van de heer H. Dallinga, slager te Appingedam. De topgevels van het pand hebben nogal wat te lijden gehad van oorlogsschade in 1945, maar ze zijn zo goed mogelijk hersteld. Samen met het in hetzelfde jaar door E. Rozema ontworpen woonhuis Wilhelminaweg 20, vormt het een mooi ensemble aan het eind van de Wilhelminaweg. Of, gezien vanaf het station, aan het begin van de Wilhelminaweg. Het monumentenregister spreekt van "beeldbepalend".

Exterieur

Het dubbele woonhuis is in een aan de Amsterdamse Schoolstijl verwante trant gebouwd. Het gaat om twee spiegelbeeldige helften, opgetrokken in Noors verband in een gesinterde baksteen, onder een samengesteld dak met steil opgaande topgevels. Het met een rode Hollandse pan gedekte dak heeft een rechthoekige houten goot en een gemetselde schoorsteen op de nok van elk van beide helften. De zijgevels (noord en zuid) hebben ongeveer halverwege een doorgetrokken geveldeel, eindigend in een dakkapel met overstek en openslaande tweeruits vensters. De hoofdentree bevindt zich aan de voorzijde (west) in een terugspringend geveldeel en bestaat uit twee gelakte houten deuren met in het midden een smal, rondboogvormig deurlicht, geleed door roeden; beide deuren worden door een gemetseld muurtje van elkaar gescheiden. Boven iedere deur een houten pergola met daarboven drie bovenlichten vervat in een ijzeren kozijn. Links en rechts van de entree een driehoekige erkerpartij met doorlopende vensterreeks onder een ruime overstek. Op de verdieping een gekoppelde vensterpartij met roedenverdeling en bovenin beide topgevels een klein driehoekig venster.

De panden gelden als rijksmonument:

- als opvallend voorbeeld van een dubbel woonhuis gebouwd in een aan de Amsterdamse Schoolstijl verwante trant

- vanwege de expressieve vormgeving

- vanwege het voor die periode typische materiaalgebruik

- vanwege de hoge mate van gaafheid van het exterieur en delen van het interieur

- vanwege de beeldbepalende ligging aan de Wilhelminaweg

Interieur

In het interieur zijn volgens het monumentenregister onder meer van belang: in het voorportaal de gele tegelvloer en de tochtdeur met roedenverdeling; in de hal de houten bordestrap met aan één zijde een opengewerkt houten schotwerk met art déco motieven; in de voor- en achterkamer de geometrische schouwen van travertijn met zwart marmeren bovenblad en de gestucte plafonds. Ik heb van het interieur geen foto's gezien.

Recente ontwikkelingen

Bij de bevrijding van Appingedam in april 1945 werden veel huizen van het stadje zwaar beschadigd. Ook menig huis aan de Wihelminaweg veranderde in een ruïne. Ook Wilhelminaweg 22-24 raakte zwaar beschadigd. Al vrij snel na de oorlog zijn de panden weer opgebouwd. De vroegere kleurstelling met donkere kozijnen en licht gelakte beweegbare delen, is inmiddels (helaas) verdwenen. De foto's van het gehavende pand bevinden zich in de Beeldbank Groningen maar zijn beschermd met beeldrecht, zodat ze hier niet afgedrukt mogen worden. In het archief bevindt zich ook een foto van de panden in de oorspronkelijke kleurstelling en aan het eind van de straat het station.

Gebruikte bronnen

1. Anja Reenders, Versteende Welvaart (Uitgeverij Noordboek, 2007).

Links

1. https://www.monumenten.nl/monument/46986
2. http://beeldbankgroningen.nl//

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Beeldbepalend, zoals het monumentenregister schrijft. Komend vanaf het station word ik vrolijk van de drie huizen met puntgevels die links aan de Wilhelminaweg staan.

Ingezonden door: Gert-Jan Lobbes

Gert-Jan Lobbes Ik zoek naar details van de Amsterdamse School die je pas opvallen als je langere tijd kijkt naar objecten. Fotograferen helpt om die details te ontdekken. De toppers van deze unieke stroming vind je op vele websites en horen natuurlijk ook thuis op Wendingen. Mijn voorkeur heeft echter om architecten, gebouwen en interieurs in kaart te brengen die nauwelijks aandacht krijgen. Want wie kent tegenwoordig Kruyswijk, Franswa, Boterenbrood of Roodenburgh - om maar een paar namen te noemen? Bekendheid kan bovendien bijdragen aan behoud van erfgoed, onbekend erfgoed kan zomaar verdwijnen. Mijn Amsterdamse Schoolfoto's zijn onder meer gebruikt in de brochure van de Amsterdamse Open Monumentendag 2016, voor tentoonstellingen van Museum Het Schip en De Dageraad, in het boek over Publieke Werken en in het boek naar aanleiding van 100 jaar De Dageraad. Over vondsten op architectuurgebied twitter ik vaak voorafgaand aan publicatie: https://twitter.com/gertjan_lobbes

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.