Introductie

Een van de fraaie huizen aan de Wilhelminaweg, een voor ov-reizigers én Amsterdamse School-liefhebbers bijzonder plezierige entree van Appingedam. Waarom dit pand geen monumentale status heeft is een raadsel.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Wilhelminaweg 20, Appingedam
Adres(sen) Wilhelminaweg 20
Postcode(s) 9901 CM
Plaats (provincie) Appingedam (Groningen)
Land Nederland
Huidige staat Deels of volledig gerestaureerd
Oorspronkelijke opdrachtgever Particuliere opdrachtgever
Oorspronkelijke functie Woonhuis (vrijstaand)
Betrokken architect(en) Evert Rozema
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1932 - 1932
Huidige eigenaar Particuliere eigenaar
Huidige functie Woonhuis (vrijstaand)
Soort monument Geen beschermde status
Monumentnummer

Achtergrond

Dit woonhuis is in 1932 voor de heer Bolf gebouwd door architect Evert Rozema.

Exterieur

Het huis staat pal naast een dubbel woonhuis ontworpen door Jacob Hoogbruin, waarmee het de puntgevels, de bakstenen en de rode daken gemeen heeft. Het vormt een mooi ensemble aan de ingang van de Wilhelminaweg, komend vanaf het station. Je zou denken dat één architect beide gebouwen heeft ontworpen.

Links is een uitbouw met puntgevel als een minihuisje tegen de gevel aangebouwd, zelfs met dezelfde dakpannen als het grote dak. De raamstrook op de verdieping steekt iets buiten de gevel uit en eindigt op het dak in de vorm van een dakkapel. Verder zien we versierd houtwerk (bijvoorbeeld in de nok), ronde raampjes, detaillering van de ingangspartij, ramen, erkers en dakkapellen.

Interieur

Over het interieur is mij niets bekend.

Recente ontwikkelingen

Bij de bevrijding van Appingedam in april 1945 werden veel huizen van het stadje zwaar beschadigd. Ook menig huis aan de Wihelminaweg veranderde in een ruïne. Van Wilhelminaweg 20 stonden alleen nog de muren overeind en op het dak lag haast geen pan meer. De markante hoge schoorsteen die oorspronkelijk rechts stond - deels los van het dak, bleef wel behouden, maar werd veel later alsnog gesloopt. Al vrij snel na de oorlog is het pand weer opgebouwd. De vroegere kleurstelling met donkere kozijnen en licht gelakte beweegbare delen, is inmiddels (helaas) verdwenen. De foto's van het gehavende pand bevinden zich in de Beeldbank Groningen maar zijn beschermd met beeldrecht, zodat ze hier niet afgedrukt mogen worden.

Gebruikte bronnen

1. Anja Reenders, Versteende Welvaart (Uitgeverij Noordboek, 2007).

Links

1. http://beeldbankgroningen.nl//

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Merkwaardig dat dit gebouw, in tegenstelling tot het dubbele woonhuis ernaast, geen beschermde status heeft.

Ingezonden door: Gert-Jan Lobbes

Gert-Jan Lobbes Ik zoek naar details van de Amsterdamse School die je pas opvallen als je langere tijd kijkt naar objecten. Fotograferen helpt om die details te ontdekken. De toppers van deze unieke stroming vind je op vele websites en horen natuurlijk ook thuis op Wendingen. Mijn voorkeur heeft echter om architecten, gebouwen en interieurs in kaart te brengen die nauwelijks aandacht krijgen. Want wie kent tegenwoordig Kruyswijk, Franswa, Boterenbrood of Roodenburgh - om maar een paar namen te noemen? Bekendheid kan bovendien bijdragen aan behoud van erfgoed, onbekend erfgoed kan zomaar verdwijnen. Mijn Amsterdamse Schoolfoto's zijn onder meer gebruikt in de brochure van de Amsterdamse Open Monumentendag 2016, voor tentoonstellingen van Museum Het Schip en De Dageraad, in het boek over Publieke Werken en in het boek naar aanleiding van 100 jaar De Dageraad. Over vondsten op architectuurgebied twitter ik vaak voorafgaand aan publicatie: https://twitter.com/gertjan_lobbes

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.