Introductie

Een van de stijlvolle woningen van Albert Wiersema in Bedum.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Wilhelminalaan 18, Bedum
Adres(sen) Wilhelminalaan 18
Postcode(s) 9781 CV
Plaats (provincie) Bedum (Groningen)
Land Nederland
Huidige staat Gerealiseerd
Oorspronkelijke opdrachtgever Particuliere opdrachtgever
Oorspronkelijke functie Woonhuis (vrijstaand)
Betrokken architect(en) Albert Wiersema
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1936
Huidige eigenaar Particuliere eigenaar
Huidige functie Woonhuis (vrijstaand)
Soort monument Geen beschermde status
Monumentnummer

Achtergrond

Deze vrijstaande woning in de Wilhelminalaan te Bedum, onderdeel van de uitbreidingswijk Nieuw Bedum, werd in 1936 door Albert Wiersema ontworpen voor de heer M. Hammingh.

Exterieur

Deze vrij conventionele woning met zadeldak, erkers, dakkapellen en overstekken is een typisch dertiger jaren woning. De hand van Wiersema en de gematigde invloed van de Amsterdamse School zijn herkenbaar aan het dak dat links lager eindigt dan rechts, het spel van horizontale lijnen en de twee rechthoekige raampjes van verschillende grootte op de eerste verdieping, gescheiden door een bakstenen strook. Karakteristiek is verder het druppelvormige zolderraam en het forse uitgebouwde trappenhuis met eigen dak aan de rechterkant.

Gebruikte bronnen

1. Bertus Fennema, Albert Wiersema 1895-1966. Architect te Bedum (NoordPRoof Producties, 2017).

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Een van de stijlvolle woningen van Wiersema. Vooral de druppel van het zolderraam vind ik mooi. Het is interessant de vormgeving te vergelijken met de woning aan de Stationsweg 45 te Bedum. Daar is op de horizontale elementen voor kleuren gekozen. Daar is ook de te zien hoe de voordeur vermoedelijk bedoeld was.

Ingezonden door: Gert-Jan Lobbes

Gert-Jan Lobbes Ik zoek naar details van de Amsterdamse School die je pas opvallen als je langere tijd kijkt naar objecten. Fotograferen helpt om die details te ontdekken. De toppers van deze unieke stroming vind je op vele websites en horen natuurlijk ook thuis op Wendingen. Mijn voorkeur heeft echter om architecten, gebouwen en interieurs in kaart te brengen die nauwelijks aandacht krijgen. Want wie kent tegenwoordig Kruyswijk, Franswa, Boterenbrood of Roodenburgh - om maar een paar namen te noemen? Bekendheid kan bovendien bijdragen aan behoud van erfgoed, onbekend erfgoed kan zomaar verdwijnen. Mijn Amsterdamse Schoolfoto's zijn onder meer gebruikt in de brochure van de Amsterdamse Open Monumentendag 2016, voor tentoonstellingen van Museum Het Schip en De Dageraad, in het boek over Publieke Werken en in het boek naar aanleiding van 100 jaar De Dageraad. Over vondsten op architectuurgebied twitter ik vaak voorafgaand aan publicatie: https://twitter.com/gertjan_lobbes

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.