Introductie

Een stijlvolle woning van Albert Wiersema in Bedum. Eentje waarin de invloed van zowel Willem Reitsema Tzn als het Nieuwe Bouwen zichtbaar is.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Wilhelminalaan 12, Bedum
Adres(sen) Wilhelminalaan 12
Postcode(s) 9781 CV
Plaats (provincie) Bedum (Groningen)
Land Nederland
Huidige staat Deels of volledig gerenoveerd
Oorspronkelijke opdrachtgever Particuliere opdrachtgever
Oorspronkelijke functie Woonhuis (vrijstaand)
Betrokken architect(en) Albert Wiersema
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1937
Huidige eigenaar Particuliere eigenaar
Huidige functie Woonhuis (vrijstaand)
Soort monument Geen beschermde status
Monumentnummer

Achtergrond

Dit woonhuis in de uitbreidingswijk Nieuw Bedum werd door architect Albert Wiersema in 1937 ontworpen voor de heer J.A. Mendelts.

Exterieur

Wiersema was voor de Tweede Wereldoorlog onmiskenbaar een adept van de late Amsterdamse School. De invloed van Frank Lloyd Wright was ook aanzienlijk. Hij werd echter zeker ook beïnvloed door het Nieuwe Bouwen. In zijn boek over Wiersema wijst Bertus Fennema hierbij onder meer op het plat afgedekte pand aan de Wilhelminalaan 12, dat vrij uniek is in het oeuvre van Wiersema.

Het pand heeft verschillende bouwhoogtes en uitbouwen. De schoorsteen torent niet zoals vaak als een baken boven het gebouw uit, maar is het derde element in een trapvormige verhoging van de voorgevel. De schoorsteen heeft verder twee betonnen sierstrippen aan de basis, die overeenstemmen met de betonnen lateien op diverse plaatsen aan de gevel, onder meer boven de grote ramen en boven de portiek. Het trappenhuis, met smalle verticale ramen, is een prominent onderdeel van de linker zijkant. De vormgeving van deze woning toont verder opvallend veel overeenkomsten met woningen die Willem Reitsema Tzn in Winsum bouwde, onder meer aan de C.F. van Sytzamastraat 7 en aan de Stationsweg.

Gebruikte bronnen

1. Bertus Fennema, Albert Wiersema 1895-1966. Architect te Bedum (NoordPRoof Producties, 2017).

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

De Amsterdamse School heeft hier plaats gemaakt voor elementen van het Nieuwe Bouwen, maar het pand is toch nog te zien als een verstrakte versie van de Groningse variant. Ik vind vooral de overeenkomsten met Reitsema opvallend.

Ingezonden door: Gert-Jan Lobbes

Gert-Jan Lobbes Ik zoek naar details van de Amsterdamse School die je pas opvallen als je langere tijd kijkt naar objecten. Fotograferen helpt om die details te ontdekken. De toppers van deze unieke stroming vind je op vele websites en horen natuurlijk ook thuis op Wendingen. Mijn voorkeur heeft echter om architecten, gebouwen en interieurs in kaart te brengen die nauwelijks aandacht krijgen. Want wie kent tegenwoordig Kruyswijk, Franswa, Boterenbrood of Roodenburgh - om maar een paar namen te noemen? Bekendheid kan bovendien bijdragen aan behoud van erfgoed, onbekend erfgoed kan zomaar verdwijnen. Mijn Amsterdamse Schoolfoto's zijn onder meer gebruikt in de brochure van de Amsterdamse Open Monumentendag 2016, voor tentoonstellingen van Museum Het Schip en De Dageraad, in het boek over Publieke Werken en in het boek naar aanleiding van 100 jaar De Dageraad. Over vondsten op architectuurgebied twitter ik vaak voorafgaand aan publicatie: https://twitter.com/gertjan_lobbes

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.