Introductie

De winnaar van de Archie 2016: een gaaf, strak en late Amsterdamse School-schoolgebouw in Hengelo.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Wilderinkschool (v.m.), Hengelo
Adres(sen) Idastraat 14
Postcode(s) 7555 TR
Plaats (provincie) Hengelo (Overijssel)
Land Nederland
Huidige staat Deels of volledig gerenoveerd
Oorspronkelijke opdrachtgever Gemeente Hengelo
Oorspronkelijke functie Lagere School
Betrokken architect(en)
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1926 - 1927
Huidige eigenaar Gemeente Hengelo
Huidige functie Gebouw / complex voor (geestelijke) gezondheidszorg
Soort monument Rijksmonument
Monumentnummer 511475

Achtergrond

De opdracht tot de bouw van de 'Wilderinkschool', een lagere school (later basisschool), werd op 7 augustus 1930 gegeven door de gemeenteraad van Hengelo. Op 1 september 1931 werd de school geopend.

Exterieur

De school ligt vrijstaand in een rustig woonwijkje. Bakstenen gevels, waarbij vrij veel gesinterde stenen zijn gebruikt. De lokalen hebben grote, expressief vormgegeven kozijnen, met een opmerkelijke indeling (ook kleine voor kinderen toegankelijke raampjes!). Sierlijk torentje als bekroning van een van de vleugels.

Interieur

Gebouw werd ten tijde van het bezoeks voor herbestemming gereed gemaakt. De tegelvloer schijnt intact te zijn, maar was grotendeels afgedekt. Kleine zichtbare gedeelten daarvan toonden een mooi kleurrijk patroon.

Recente ontwikkelingen

In het Rijksmonument is sinds 2015 Het Wilderinkhuis gevestigd, een woonzorglocatie voor mensen met dementie. In 2016 won het gebouw de Archie 2016, een door Architectuurcentrum Twente georganiseerde publieksprijs.

Links

1. https://www.monumenten.nl/monument/48448
2. http://www.hetwilderinkhuis.nl/

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Een erg fraai gebouwtje. In de details toont zich de Amsterdamse School. Erg mooi en krachtig gedetailleerde kozijnen.

Ingezonden door: Rieks Witte

Rieks Witte Als klein jongetje bezocht ik de Heinzeschool in Amsterdam. Dat schooltje stond naast een blokje woningen van Piet Kramer. Het onderwijs daar was niet zo aan me besteed en ik ging naar een andere lagere school, in de Cornelis Dirkz,straat. Ook deze school stond in een omgeving die rijk is aan architectuur van de Amsterdamse School. Misschien is in die jonge jaren de kiem ontstaan voor mijn liefde voor die bijzondere vormentaal van deze beweging. Hoewel ik eigenlijk veel meer verwantschap voel met de "De Stijl"-stroming, ben ik mijn zwak voor die ietwat naïeve Amsterdamse School nooit kwijtgeraakt. Ik heb een groot respect voor het idelalisme van de voormannen van de A.S.. Ook de liefde en toewijding die spreekt uit het grote vakmanschap van de timmerlieden, metselaars en meubelmakers blijft mij aanspreken.

Reacties

geplaatst door Henk Eilander op 15 augustus 2017 om 19:38:

De school is niet gebouwd in opdracht van de gemeente Almelo, maar van de gemeente Hengelo (niet gek toch, gezien de ligging). Ik neem ook aan dat de huidige eigenaar niet de gemeente Almelo is. Ik heb op deze school gezeten van 1954 t/m 1958. Ik ben er in 2000 langs geweest en kon toen naar binnen. Was nog niet verbouwd. Ik voeg een foto van de gang toe, wat een prachtig gebouw. Als kind ben je daar niet van bewust, nu weet ik dat het bijzonder was. Henk Eilander

geplaatst door Henk Eilander op 15 augustus 2017 om 19:52:

Nog een correctie (ik maak gebruik van een boekje dat is uitgegeven bij de sluiting van de shool in 1993): de opdracht voor bouw is op 7 augustus 1930 gegeven door de gemeenteraad van Hengelo. Op 1 september 1931 werd de school geopend. Henk Eilander

geplaatst door Redactie Platform Wendingen op 16 augustus 2017 om 05:39:

Hartelijk dank voor de correcties Henk. We hebben het gecorrigeerd. Schitterende gang trouwens!

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.