Introductie

Subtiel vormgegeven ontwerp van de Groninger architect Jan Kruijer.

Specificaties

Officiële of officieuze naam W.H. Bosgrastraat 18, Oude Pekela
Adres(sen) W.H. Bosgrastraat 18
Postcode(s) 9665 PC
Plaats (provincie) Oude Pekela (Groningen)
Land Nederland
Huidige staat Gerealiseerd
Oorspronkelijke opdrachtgever Particuliere opdrachtgever
Oorspronkelijke functie Woonhuis (vrijstaand)
Betrokken architect(en) Jan Kruijer
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1937
Huidige eigenaar Particuliere eigenaar
Huidige functie Woonhuis (vrijstaand)
Soort monument Geen beschermde status
Monumentnummer

Achtergrond

De ontwerper van dit huis is architect Jan Kruijer, die zeer veel huizen heeft gebouwd in Winschoten en de Pekela's en omgeving. Zijn stijl sluit aan bij de Groninger variant van de Amsterdamse School en is soms ook sterk kubistisch expressionistisch.

Exterieur

Het gaat om een vrijstaand huis aan het Pekeler Hoofddiep. Er is paarse baksteen gebruikt voor het trasraam en voor de rest van het huis rode baksteen. De kap heeft de vorm van een spitsboog en is gedekt met roodgrijze dakpannen. De voorgevel wordt doorbroken door de schoorsteen, die rechts uit het centrum is geplaatst en over de totale lengte licht vooruitsteekt. In de nok van de gevel zijn tegen de schoorsteen als versiering twee kleine plaatjes aangebracht. Links op de begane grond bevindt zich een schuin naar voren uitgebouwd raam, waarboven de dakgoot van de linker zijgevel is doorgetrokken. De voordeur bevindt zich in de rechter zijgevel. In het dak van de rechter zijgevel is een dakkapel aangebracht. Aan de voorzijde is sprake van ingemetselde bloembakken.

Interieur

Het boek over Kruijer toont drie glas in lood ramen in de dakkapel boven de ingang.

Gebruikte bronnen

1. Marianne Kruijswijk en Wieke Horneman, Van glas in lood en bakstenen. Kijken naar de Amsterdamse School in Oost-Groningen (Profiel Uitgeverij, Bedum 2009).

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Een stijlvol huis met opvallend mooie kap. De uit het centrum geplaatste schoorsteen verleent een bijzonder accent aan de gevel, die zonder dit vermoedelijk niet zou opvallen.

Ingezonden door: Gert-Jan Lobbes

Gert-Jan Lobbes Ik zoek naar details van de Amsterdamse School die je pas opvallen als je langere tijd kijkt naar objecten. Fotograferen helpt om die details te ontdekken. De toppers van deze unieke stroming vind je op vele websites en horen natuurlijk ook thuis op Wendingen. Mijn voorkeur heeft echter om architecten, gebouwen en interieurs in kaart te brengen die nauwelijks aandacht krijgen. Want wie kent tegenwoordig Kruyswijk, Franswa, Boterenbrood of Roodenburgh - om maar een paar namen te noemen? Bekendheid kan bovendien bijdragen aan behoud van erfgoed, onbekend erfgoed kan zomaar verdwijnen. Mijn Amsterdamse Schoolfoto's zijn onder meer gebruikt in de brochure van de Amsterdamse Open Monumentendag 2016, voor tentoonstellingen van Museum Het Schip en De Dageraad, in het boek over Publieke Werken en in het boek naar aanleiding van 100 jaar De Dageraad. Over vondsten op architectuurgebied twitter ik vaak voorafgaand aan publicatie: https://twitter.com/gertjan_lobbes

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.