Introductie

Wat bij de bouw van volkswoningen niet mogelijk is, is bij luxe woningen als deze wel mogelijk: ruim aandacht voor het interieur.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Westhove, Amsterdam
Adres(sen) De Lairessestraat 163-165, Jan van Goyenkade 27-30
Postcode(s) 1075 HK
Plaats (provincie) Amsterdam (Noord-Holland)
Land Nederland
Huidige staat Gerealiseerd
Oorspronkelijke opdrachtgever N.V. Bouwmij. Lastman
Oorspronkelijke functie Etagewoningen / appartementen
Betrokken architect(en) F.A. Warners
Andere betrokken kunstenaars Hildo Krop
Aanvang en oplevering 1920 - 1923
Huidige eigenaar
Huidige functie
Soort monument Rijksmonument
Monumentnummer 505891

Achtergrond

In een tijd dat appartementencomplexen voor welgestelden nog een unicum waren in ons land, besloot architect Philip Anne Warners – na dit type woningen tijdens buitenlandse reizen gezien te hebben – zich op de bouw hiervan te storten. In 1920 kreeg hij van de N.V. Bouwmij. Lastman, opgericht door een groep bewoners uit de grachtengordel die de binnenstad uit wilden, opdracht om een etagehuis te bouwen aan de De Lairessestraat en de huidige Jan van Goyenkade 27-30 (toen nog de Pieter Lastmankade 24 geheten). Het resultaat, Westhove, was het grootste en meest luxueuze etagehuis in Amsterdam dat Warners heeft gebouwd.

Exterieur

Het exterieur van het U-vormige complex is in verstrakt Amsterdamse School uitgevoerd en heeft her en der decoratief (getand) metselwerk. De zestien appartementen op de begane grond en de drie verdiepingen zijn gegroepeerd rondom een gemeenschappelijke binnentuin, die via een centrale poort (mét conciërge) bereikt kunnen worden. Warners heeft ook het ontwerp voor een gemeenschappelijke tuin met een vijver, gelegen tussen Westhove en het Amsterdams Lyceum, gemaakt.

Interieur

De bewoners wilden luxe, en luxe kregen ze. De woningen zijn zeer ruim (sommige woningen hebben maar liefst zestien kamers), zijn voorzien van alle comfort (zo is er tot op de dag van vandaag een conciërge aanwezig) en de nieuwste snufjes zoals een centraal verwarmingssysteem en personen- en goederenliften. De kamers op de derde verdieping hebben bovendien de beschikking over een daktuin. Er waren destijds bodekamers, bergplaatsen, keukens, bijkeukens, een mangelkamer en een brandstoffenhok in de kelder. Voor nagenoeg alle vertrekken heeft Warners ontwerpen voor muurafwerking, radiatorkasten, plafonds, ingebouwde kasten en banken, deuren en ramen gemaakt - soms nog aanwezig. In veel gevallen heeft hij eveneens meubelen voor de desbetreffende woningen ontworpen.

Voor de bezoeker valt het fraaie trappenhuis direct op. De zwart geglazuurde ceramische beelden in het trappenhuis – respectievelijk een Faun op een langgerekt fabeldier, Adam en Eva met slang en appel, en Pan met dieren en planten – zijn van de hand van Hildo Krop. De glas-in-loodramen zijn een ontwerp van Warners zelf. Verder vallen authentiek ogende details op, waaronder een oude, houten lift van de firma Jan Hamer & Co.

Gebruikte bronnen

1. Loek Vlerken, Wim Heij, Hildo Krop. Stadsbeeldhouwer van Amsterdam (Instituut Collectie, 2013).

Links

1. https://www.monumenten.nl/monument/44879
2. http://www.bonas.nl/tud/sites/FA_Warners/index.html
3. http://schatkamer.nai.nl/nl/projecten/etagehuis-westhove
4. http://www.timswings.nl/hildokrop/werken-in-nederland/beelden/b-28-flatgebouw-westhove-amsterdam/

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Ik was daar een keer voor een werkafspraak en met dank aan de aardige bewoner mocht ik nog een keer langskomen om foto’s te maken van het fraaie interieur dat weinig Amsterdammers zullen kennen.

Ingezonden door: Marcel Westhoff

Marcel Westhoff

Reacties

geplaatst door Hermine Vos op 28 april 2020 om 14:25:

En één van die weinige Amsterdammers ben ik.zelf heb ik ook een huis uit die periode, en mijn hele meubilair is Amsterdamse School, gerestaureerd en super mooi, vind ik tenminste.

geplaatst door Marcel Westhoff op 30 april 2020 om 16:16:

Gaaf! Je raakt er niet op uitgekeken hė. Mocht je meubelen hebben die interessant zijn om op Wendingen te zetten, dan kun je een mailtje naar de redactie sturen!

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.