Introductie

Een 'typische Plooij-kerk', al is deze soberder dan zijn andere ontwerpen.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Westerkerk, Kampen
Adres(sen) Wilhelminalaan 97
Postcode(s) 8262 DC
Plaats (provincie) Kampen (Overijssel)
Land Nederland
Huidige staat Gerealiseerd
Oorspronkelijke opdrachtgever Gereformeerde kerk
Oorspronkelijke functie Kerk
Betrokken architect(en) B.W. Plooij
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1929 - 1930
Huidige eigenaar Gereformeerde kerk Kampen
Huidige functie Kerk
Soort monument Gemeentelijk monument
Monumentnummer GM0138

Achtergrond

De eerste steen van de Westerkerk te Kampen werd op 4 december 1929 gelegd. Op 1 oktober 1930 werd de kerk officieel in gebruik genomen. Het ontwerp is van B.W. Plooij (ook wel gespeld Plooy) uit Amersfoort. Plooij heeft een flink aantal gereformeerde kerken gebouwd, onder meer in Zeist en Rijssen. Zij lijken vaak op elkaar door het gebruik van puntgevels, paraboolvormige ramen en een toren niet midden voor de gevel maar in de oksel van hoofd- en dwarsschip. De kerk in Kampen lijkt erg veel op die in Voorthuizen (geopend in 1927).

De kerk staat in de hoofdas van de Oranjewijk en neemt zo een centrale plaats in de wijk in. De kosterswoning bevindt zich aan de noordwestzijde en hoort bij het totale ontwerp.

Exterieur

In tegenstelling tot de hierboven genoemde paraboolvormige ramen heeft de kerk in Kampen in de gevels smalle hoge kozijnen voorzien van glas in lood. De dakvlakken zijn steil en hebben rode dakpannen. De hoge toren heeft drie geledingen, galmgaten en blauwe wijzerplaten. Rondboogvormige houten toegangsdeuren met fraaie smeedijzeren gehengen bevinden zich aan de basis van de toren en aan de rechterkant van de voorgevel.

Interieur

Het interieur bestaat uit één grote ruimte. Op vier schoonmetselwerk kolommen staan bundels met spantbenen en hun -betimmeringen. Het glas in lood van Atelier Valstar heeft geen voorstellingen en is zuiver uit gekleurd glas op gebouwd. Boven in het midden van het gewelf bevindt zich een luchtkoker. Er is sprake van één balkon aan de zijde van de hoofdingang, dat schuin oploopt. Het orgel hangt hier tegenover, boven de kansel. Het oorspronkelijke orgel was afkomstig uit de voormalige Hagenpoortkerk en werd in 1941 gerestaureerd en voorzien van een nieuw front. Vervolgens is in 1977 een geheel nieuw orgel geïnstalleerd, wel met gebruik van ouder pijpwerk, echter van een ander orgel.

Recente ontwikkelingen

Aan de achterzijde staan een aanbouw uit de jaren 50 en een recente uitbreiding.

Links

1. https://www.monumenten.nl/gemeentes/kampen
2. http://reliwiki.nl/index.php/Kampen,_Wilhelminalaan_97_-_Westerkerk
3. http://www.gkkampen.org/westerkerk/wpcms/

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Nu we meerdere kerken van Plooij op de website hebben staan, kunnen zij onderling vergeleken worden.

Ingezonden door: Gert-Jan Lobbes

Gert-Jan Lobbes Ik zoek naar details van de Amsterdamse School die je pas opvallen als je langere tijd kijkt naar objecten. Fotograferen helpt om die details te ontdekken. De toppers van deze unieke stroming vind je op vele websites en horen natuurlijk ook thuis op Wendingen. Mijn voorkeur heeft echter om architecten, gebouwen en interieurs in kaart te brengen die nauwelijks aandacht krijgen. Want wie kent tegenwoordig Kruyswijk, Franswa, Boterenbrood of Roodenburgh - om maar een paar namen te noemen? Bekendheid kan bovendien bijdragen aan behoud van erfgoed, onbekend erfgoed kan zomaar verdwijnen. Mijn Amsterdamse Schoolfoto's zijn onder meer gebruikt in de brochure van de Amsterdamse Open Monumentendag 2016, voor tentoonstellingen van Museum Het Schip en De Dageraad, in het boek over Publieke Werken en in het boek naar aanleiding van 100 jaar De Dageraad. Over vondsten op architectuurgebied twitter ik vaak voorafgaand aan publicatie: https://twitter.com/gertjan_lobbes

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.