Introductie

Een toch wel opmerkelijk gebouwtje in de geschiedenis van de Amsterdamse School: hier ontstonden vele Piet Kramer-bruggen!

Specificaties

Officiële of officieuze naam Werf Uilenburg
Adres(sen) Nieuwe Uilenburgerstraat 57-59
Postcode(s) 1011 LM
Plaats (provincie) Amsterdam (Noord-Holland)
Land Nederland
Huidige staat
Oorspronkelijke opdrachtgever Gemeente Amsterdam
Oorspronkelijke functie
Betrokken architect(en) Publieke Werken
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1925
Huidige eigenaar
Huidige functie Bedrijfsverzamelgebouw
Soort monument Gemeentelijk monument
Monumentnummer 0363/WN0508

Achtergrond

Op het eiland Uilenbrug, aan de oostkant van het centrum van Amsterdam, vond in de jaren 20 een grootschalige sanering plaats. Veel gebouwen werden afgebroken; reden waarom we hier relatief veel Amsterdamse School-panden aantreffen. Hier kreeg ook de afdeling Riolering en Bruggen van de dienst Publieke Werken een plek, met kantoorruimte en opslag. Extra interessant: dit was dus ook de plek waar de meeste Piet Kramer-bruggen vorm kregen.

Exterieur

Het hoekige gebouw in verstrakt Amsterdamse School heeft twee bouwlagen. De gevelwand aan de Trompenburgerstraat verspringt bij de twee hogere bouwdelen aan de noordzijde. Het hoogste gedeelte (het trappenhuis?) heeft een torenachtige uitstraling. Op de dakrand zitten terracotta(?) sierelementen, waarvan een gedeelte vervangen lijkt. Het meest expressieve metselwerk vinden we tussen de ramen en bij de buitentrap aan de noordkant.

In (toch wel opvallend) sober lettertype staat boven de ingang de tekst: ‘Publieke Werken. Afdeeling: rioleering en bruggen’. Aan de gevel treffen we ook een oudere gevelsteen aan met de tekst Het Wape van Portugal. Deze hing eerder aan de gevel van het vorige pand op dezelfde plek, dat toen nog Uilenburgerstraat 35 heette. Zie hier voor een uitgebreide beschrijving over het wapen. Dat deze niet direct bij de bouw is geplaatst is te zien aan de foto uit 1927 in Wendingen. Hierop zien we ook dat het lage smeedijzeren hekwerkje aan de noordkant - dat op geen enkele Kramerbrug zou misstaan - niet oorspronkelijk is.

De dwars op dit pand gebouwde, losstaande loods (niet toegankelijk voor het publiek) is in dezelfde stijl opgebouwd.

Recente ontwikkelingen

In het pand is vandaag de dag de Dienst Infrastructuur Verkeer en Vervoer (DIVV) gehuisvest en is het tevens een verzamelplek voor diverse bedrijfjes.

Gebruikte bronnen

1. Sebas Baggelaar en Pim van Schaik, Piet Kramer, Bruggenbouwer van de Amsterdamse School (Cultuurhistorische uitgeverij Stokerkade, 2016).
2. Hans Stoovelaar, Uilenburg 70 jaar. Het eiland en de werf Uilenburg van 1926-1996 (Amsterdam 1996). [niet gelezen]

Links

1. http://020apps.nl/1850-1940/Nieuwe_Uilenburgerstraat/57-59
2. http://www.amsterdamsegevelstenen.nl/NeuweUIlenburgerstraat59.htm

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Ik stuitte hierop tijdens een rondje door de stad. Uilenburg is toch wel een opmerkelijk, maar ten onrechte ook wat onderbelicht Amsterdamse School-wijkje.

Ingezonden door: Marcel Westhoff

Marcel Westhoff

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.