Introductie

Een voorbeeld van coöperatieve bouw in Apeldoorn. In dit geval van een coöperatie van landbouwers.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Welkoop, Apeldoorn
Adres(sen) Stationsstraat 104
Postcode(s) 7311 MJ
Plaats (provincie) Apeldoorn (Gelderland)
Land Nederland
Huidige staat Gerealiseerd
Oorspronkelijke opdrachtgever Coöperatieve Landbouwers Handelsvereniging
Oorspronkelijke functie Bedrijfsgebouw
Betrokken architect(en) A.H. Wegerif Gzn
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1922
Huidige eigenaar Rijksgebouwendienst
Huidige functie Overheidsgebouw overig
Soort monument Rijksmonument
Monumentnummer 514546

Achtergrond

In het pand waren een maalderij, een winkel en kantoren gevestigd. Na het vertrek van Welkoop in 1992 brak een periode aan van krakers en leegstand. In 2002 verwierf de Rijksgebouwendienst het en werd het oorspronkelijke kleurenschema in ere hersteld.

Exterieur

Ligging in het centrum van Apeldoorn, nabij het station. Opmerkelijk gebouw; levendig en rijk aan details die de invloed verraden van de Amsterdamse School. Dit pand is het het enige uit Wegerifs oeuvre waarbij de invloed van de Amsterdamse School zich doet gelden. Het lijkt me zeer de vraag of de huidige gevelbeëindiging/afdekking origineel is. Ik vermoed dat die ooit met pannen o.i.d. afgedekt geweest is.

Recente ontwikkelingen

Thans is in het gebouw een nevenvestiging van het Kantongerecht.

Links

1. https://www.monumenten.nl/monument/50681
2. https://www.ultimate.nl/workspace/stationsstraat-104/

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Het gebouw viel me in die wat desolate stad Apeldoorn op. Het detoneert nogal in zijn nieuwe omgeving. Het is kleurrijk en eigenlijk ook een beetje 'raar'. Maar desondanks, of misschien juist daarom, is het me wel sympathiek.

Ingezonden door: Rieks Witte

Rieks Witte Als klein jongetje bezocht ik de Heinzeschool in Amsterdam. Dat schooltje stond naast een blokje woningen van Piet Kramer. Het onderwijs daar was niet zo aan me besteed en ik ging naar een andere lagere school, in de Cornelis Dirkz,straat. Ook deze school stond in een omgeving die rijk is aan architectuur van de Amsterdamse School. Misschien is in die jonge jaren de kiem ontstaan voor mijn liefde voor die bijzondere vormentaal van deze beweging. Hoewel ik eigenlijk veel meer verwantschap voel met de "De Stijl"-stroming, ben ik mijn zwak voor die ietwat naïeve Amsterdamse School nooit kwijtgeraakt. Ik heb een groot respect voor het idelalisme van de voormannen van de A.S.. Ook de liefde en toewijding die spreekt uit het grote vakmanschap van de timmerlieden, metselaars en meubelmakers blijft mij aanspreken.

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.