Introductie

Een opvallend onopvallend gebouwtje, dat onlosmakelijk verbonden blijkt te zijn met het voormalige Centraal Bureau van de GGD om de hoek.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Weesperplein 11, Amsterdam
Adres(sen) Weesperplein 11
Postcode(s) 1018 WZ
Plaats (provincie) Amsterdam (Noord-Holland)
Land Nederland
Huidige staat Gerealiseerd
Oorspronkelijke opdrachtgever Gemeente Amsterdam
Oorspronkelijke functie Etagewoningen / diverse overige functies
Betrokken architect(en) Publieke Werken
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1922
Huidige eigenaar Gemeente Amsterdam
Huidige functie
Soort monument
Monumentnummer

Achtergrond

Het is een beetje een vreemde eend in de bijt, dit smalle gebouwtje met Amsterdamse School-trekjes - ingeklemd tussen J.F. Staals ontwerp voor de Joodsche Invalide uit 1937 (tegenwoordig hoofdkantoor van de GGD) en oudere, 19e eeuwse bebouwing. Een online zoektocht leverde niets op, maar gezien stilistische overeenkomsten met het voormalige hoofdkantoor van de GGD aan de Nieuwe Achtergracht en het feit dat de onderdoorgang van het pand toegang verleent tot het binnenterrein hiervan, leek een link tussen beide gebouwen voor de hand te liggen.

Aanvraag van het bouwdossier leverde uitsluitsel: het door de Dienst der Publieke Werken in 1922 ontworpen gebouw was bedoeld als ‘een autogarage met conciërgewoningen, magazijn en rywielbergplaats voor den gemeentelyken geneeskundigen dienst’. De twee laatstgenoemden bevonden zich losstaand op het binnenterrein.

(Opvallend is overigens dat op de tekeningen van J.F. Staal van het nieuwe pand van de Joodsche Invalide het gebouwtje staat ingetekend. Hoogstwaarschijnlijk werd de onderdoorgang behalve door de GGD ook door het joodse ziekenhuis gebruikt om het achterterrein te bereiken.)

Exterieur

Het eenvoudige smalle pandje heeft op de begane grond een natuurstenen plint met een onderdoorgang naar het binnenterrein en een deur die toegang verleent tot de erboven gelegen verdiepingen. De houten deur met driehoekige ruitjes oogt identiek aan die op de ontwerptekening.

Hierboven bevinden zich drie verdiepingen waar zich de conciërgewoningen bevonden. Op de eerste en tweede verdieping vinden we rechts vensters met ruitvormige roedeverdeling. De grotere ramen hier links van hadden volgens de ontwerptekening oorspronkelijk laddervensters. De rechterkant van het dak loopt schuin af, wat het asymmetrische van de gevel accentueert. Het linkergedeelte van de gevel verspringt iets naar achteren (het lijkt of zich hier ook een schoorsteen bevond) waarbij de linkerhoek rond gemetseld is. Niet helemaal duidelijk is hoe de aansluiting was met de bebouwing voor het huidige pand.

Recente ontwikkelingen

Nog steeds in gebruik door de GGD, is er in bouwvergunningaanvragen van zo’n tien jaar geleden sprake van verbouwingen van de verdiepingen tot slaapkamers cq gemeenschappelijk ruimte, en een verbouwing van kantoorruimte en berging tot kantoorruimte en technische ruimte.

Gebruikte bronnen

1. Bouwarchief stadsdeel Amsterdam-Centrum.

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Dank aan de GGD voor het verlenen van toestemming om het niet-openbare bouwdossier te mogen inzien. Daarmee werd de achtergrond van deze interessante 'voetnoot' (maar dat zijn vaak de leukste!) een stuk helderder.

Ingezonden door: Marcel Westhoff

Marcel Westhoff

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.