Introductie

Deze watertoren toont grote gelijkenis met de watertoren te Hoogkarspel, eveneens naar ontwerp van B.F. van Nievelt en W. Mensert.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Watertoren Wieringerwaard
Adres(sen) Molenweg 42
Postcode(s) 1766 HN
Plaats (provincie) Wieringerwaard (Noord-Holland)
Land Nederland
Huidige staat Gerealiseerd
Oorspronkelijke opdrachtgever Provinciaal Waterleidingbedrijf Noord Holland
Oorspronkelijke functie Watertoren
Betrokken architect(en) B.F. van Nievelt, W. Mensert
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1927 - 1928
Huidige eigenaar "Grand Café De Watertoren Wieringerwaard "
Huidige functie Restaurant
Soort monument Rijksmonument
Monumentnummer 512096

Achtergrond

Deze watertoren hoort bij die generatie torens waarbij het reservoir en de onderliggende torenschacht één geheel vormen. Qua architectuur behoort het tot Amsterdamse School met Art Deco elementen. Het is een rijksmonument.

Exterieur

Deze ruim 49 meter hoge watertoren steekt als een baken ruim uit boven het vlakke land van de Wieringermeerpolder. Van onder naar boven is de toren opgedeeld in drie duidelijk van buiten te onderscheiden eenheden. Het skelet van de toren bestaat uit gewapend beton. Op het maaiveld staat een brede stevige onderbouw met steunberen die een eenheid vormen met de fundering. Hierin bevindt zich ook de ingang bestaande uit dubbele deuren. Boven deze basisconstructie staat de torenschacht welke een twaalfhoekige plattegrond heeft en voorzien is met vier zeer smalle en 16 meter hoge lichtsleuven. Het hierboven gelegen cilindervormig waterreservoir is uitkragend en bestaat uit twee boven elkaar gelegen delen met inhouden van resp. 600 en 400 kubieke meter. Het waterreservoir wordt gekroond door een kap welke een houtconstructie heeft en eveneens twaalfhoekig is. Als dakbedekking zijn leien gebruikt. Het hoogste punt van de toren is een trapsgewijze, driezijdige spits.

Interieur

De toren is als watertoren niet meer gebruikt, maar ook inwendig nog grotendeels intact.

Recente ontwikkelingen

Nu is er een horecagelegenheid, waar op afspraak rondleidingen mogelijk zijn.

Links

1. http://rijksmonumenten.nl/monument/512096/watertoren/wieringerwaard/
2. https://nl.wikipedia.org/wiki/Watertoren_%28Wieringerwaard%29

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

altijd als ik door de Wieringermeer rij, valt het me op

Ingezonden door: Paul Paris

Paul Paris Ooit in Amsterdam geboren en opgegroeid in een “ akelig donkere “ Amsterdamse School woning (later nota bene een rijksmonument) , was mijn missie aanvankelijk om architect te worden. Als schooljongen zag ik ooit een tentoonstelling over het Bauhaus in het Stedelijk Museum, en dacht, dat is het: licht, lucht en ruimte.

Het werd fysische geografie, overigens nooit spijt van gehad. Na 10 jaar docent op een universiteit en daarna ruim dertig jaar fotografie voor overheid en uitgevers : NL “ boven, op en onder “ de grond vastgelegd. Vele jaren later en wat op leeftijd sloeg het vooroordeel over de Amsterdamse School langzaam om begrip en fascinatie; mede door de enthousiaste verhalen en publicaties van Ton Heijdra.

Zo kwam de oude liefde voor architectuur weer naar boven, dit in combinatie met de fotografie.
Vooral het interbellum is voor mij boeiend, een periode waarin het ambacht langzaam verdween, techniek en maatschappij veranderden en daarbij de architectuur als blijvende getuige.
Kortom van “ B t/m B “ (lees: van Berlage t/m Bauhaus) , waarbij de Amsterdamse School een soort brug vormt tussen deze belangrijke architectuurstromingen.

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.