Introductie

Een van de watertorens ontworpen door architect Mertens. Tot voor kort was hij eigendom van de gemeente, maar is nu in handen van particuliere eigenaren die er ambitieuze plannen mee hebben.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Watertoren Stadskanaal
Adres(sen) Gedempte Vleddermond 1
Postcode(s) 9502 EH
Plaats (provincie) Stadskanaal (Groningen)
Land Nederland
Huidige staat Gerealiseerd
Oorspronkelijke opdrachtgever N.V. Waterleidingmaatschappij voor de provincie Groningen (WAPROG).
Oorspronkelijke functie Watertoren
Betrokken architect(en) H.F. Mertens
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1935
Huidige eigenaar Gemeente Stadskanaal
Huidige functie Recreatiegebouw overig
Soort monument Rijksmonument
Monumentnummer 516263

Achtergrond

Zeer waarschijnlijk heeft het ontwerp voor een watertoren van Michel de Klerk uit 1912 architect H.F. Mertens beïnvloed. Mertens ontwierp ook andere watertorens, onder meer in het naburige Oude Pekela en in Bilthoven.

Exterieur

Prachtige expressionistische baksteenarchitectuur.

Recente ontwikkelingen

In maart 2018 ging de gemeente Stadskanaal akkoord met de verkoop van de watertoren aan een echtpaar, dat van plan is de toren te restaureren en te herbestemmen. Het plan bestaat uit het realiseren van een logiesfunctie bovenin de toren, een bedrijfswoning met kantoor in het midden en onderin een kleinschalige horecafunctie met bezoekerscentrum.

Links

1. http://rijksmonumenten.nl/monument/516263/watertoren/stadskanaal/
2. https://kanaalstreek.nl/gte/2018/03/06/watertoren-stadskanaal-krijgt-een-nieuwe-bestemming
3. https://www.rtvnoord.nl/nieuws/190960/Wonen-werken-en-borrelen-in-de-watertoren-van-Stadskanaal

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Een persoonlijke favoriet, de vermenging van constructieve en architectonische aspecten.

Ingezonden door: Ron Conijn

Ron Conijn Opgeleid als bouwkundige, en als zoon van een timmerman, altijd een zwak gehad voor architectuur.
Mijn passie voor architectuur begon met de Catalaanse Art Nouveau-variant, Modernismo, maar breidde zich al snel uit naar de vele andere internationale varianten. Het is een fantastische liefhebberij, en eigenlijk stiekem een reden voor mijn vrouw en mij om veel op stap te gaan.
Nu wij kinderen in Amsterdam hebben wonen, brengen we daar wat meer tijd door, verdiepten ons ook maar eens in de Amsterdamse School, en ja hoor........nog een passie was geboren.

Reacties

geplaatst door Paul Paris op 22 juni 2014 om 13:44:

Ron,

goed dat je deze watertoren hebt toegevoegd. Ik ken dit object wel, vaak er langs gereden, maar ben er nooit toe gekomen foto's ervan te maken. Kwa lichtval is ligt het erg moeilijk (vaak ik de schaduw) Vanaf een afstand , vanuit het vlakke veenkoloniale gebied steekt het mooi boven de bebouwing uit. Hoop er zo ooit nog eens een foto van te maken.

geplaatst door Ron Conijn op 25 juni 2014 om 07:30:

Dank je, Paul,

het was inderdaad een lastige dag met licht, half bewolkt, haf zon, waardoor er veel reflectie vanaf de bewolking was. Ik ben niet erg tevreden over de kwaliteit van de foto's, maar misschien een andere keer beter. Zonder uitgebreide fotobewerking lijkt elke watertoren ook nog eens rechtstreeks uit Pisa te komen. Het is niet anders, ik gebruik een eenvoudig compact cameraatje, en heb geen geduld voor 'photoshopping'. Misschien een idee voor een topic op het forum, tips voor fotografie? Zelf ga ik het liefst op stap bij zonnig weer in de winter (geen blaadjes aan de bomen).

geplaatst door Niko Koers op 27 juni 2014 om 20:31:

Toch is photoshoppen wel nuttig om te doen soms. Het perpectiefprobleem van vallende torens bijvoorbeeld: openen in photoshop, klik rechtermuisknop, kies 'vrije transformatie', dan nog eens rechtermuisknop, kies 'perspectief'. Met de hoeken kan je het perspectief zo corrigeren dat de toren niet meer valt (toren parallel aan de rand van de foto). Door op een van de zijlijnen te staan, waar de cursor een rond pijltje wordt, dan kan je 'm nog schuintrekken. Ik heb de tweede afbeelding zo behandeld. Er zijn mensen die het veel beter kunnen dan ik... Vroeger in de doka deed men dat ook ,toen heette het 'onthoeken'.

geplaatst door Richard Keijzer op 29 juni 2014 om 09:03:

Inderdaad is het tegenwoordig heel wat makkelijker om foto's aan te passen dan vroeger. Voor het onthoeken moest je de complete vergrotingskoker ombouwen. Met de pc kan het veel eenvoudiger, en wordt het ook mogelijk om storende details weg te halen. In Amsterdam hebben ze het bijvoorbeeld gepresteerd om een foeilelijke GSM-antenne op een AS-pand te schroeven. Die haal ik dus weg. En ook auto's die hinderlijk voor of naast een pand geparkeerd staan, verdwijnen onder het elektronische gum. Moeilijkste klus: het weghalen van de bovenleiding van de tram in een drukke straat, zodat de panden beter zichtbaar worden. Ik wil best helpen als het niet helemaal gaat zoals het zou moeten. Laat maar weten.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.