Introductie

Het oorspronkelijke ontwerp van deze toren - bakstenen gevelvlakken en detaillering in beton (dus zonder de later aangebrachte witte pleisterlaag) - vertoont sterke gelijkenis met de Aalsmeerse watertoren, die Sangster later zou bouwen.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Watertoren Raamsdonk
Adres(sen) Oosterhoutseweg 18
Postcode(s) 4941 WZ
Plaats (provincie) Raamsdonksveer (Noord-Brabant)
Land Nederland
Huidige staat Gerealiseerd
Oorspronkelijke opdrachtgever N.V. Waterleiding-Maatschappij Noord-West-Brabant
Oorspronkelijke functie Watertoren
Betrokken architect(en) Hendrik Sangster
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1925 - 1925
Huidige eigenaar onbekend
Huidige functie Kantoorgebouw
Soort monument Rijksmonument
Monumentnummer 520055

Achtergrond

Watertorenbouwer Hendrik Sangster heeft in totaal 19 watertorens ontwerpen. Deze toren uit 1925 behoort tot de vroegere ontwerpen.

Exterieur

De toren is gebouwd op een zeshoekig grondplan met een betonnen skelet dat was opgevuld met bakstenen. In de loop der jaren zijn de gevels van uiterlijk nogal veranderd. Nu is alles witgepleisterd en zijn ook veel vensters dichtgemaakt. Niettemin is de expressionistische Art Déco stijl van Sangster nog wel te herkennen. De basis van het waterreservoir wordt in de gevel aangegeven door een waaiervormig horizontaal reliëf in beton. Het dak is spits bolvormig met aan de basis geometrische vlakken. Het lage gedeelte van de toren gaat nu grotendeels schuil achter een kantooraanbouw op de begane grond.

Recente ontwikkelingen

Sinds 1970 niet meer in gebruik als watertoren. Nu kantoorruimte.

Links

1. http://rijksmonumenten.nl/monument/520055/watertoren/raamsdonksveer/

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Past bij het werk van Sangster.

Ingezonden door: Paul Paris

Paul Paris Ooit in Amsterdam geboren en opgegroeid in een “ akelig donkere “ Amsterdamse School woning (later nota bene een rijksmonument) , was mijn missie aanvankelijk om architect te worden. Als schooljongen zag ik ooit een tentoonstelling over het Bauhaus in het Stedelijk Museum, en dacht, dat is het: licht, lucht en ruimte.

Het werd fysische geografie, overigens nooit spijt van gehad. Na 10 jaar docent op een universiteit en daarna ruim dertig jaar fotografie voor overheid en uitgevers : NL “ boven, op en onder “ de grond vastgelegd. Vele jaren later en wat op leeftijd sloeg het vooroordeel over de Amsterdamse School langzaam om begrip en fascinatie; mede door de enthousiaste verhalen en publicaties van Ton Heijdra.

Zo kwam de oude liefde voor architectuur weer naar boven, dit in combinatie met de fotografie.
Vooral het interbellum is voor mij boeiend, een periode waarin het ambacht langzaam verdween, techniek en maatschappij veranderden en daarbij de architectuur als blijvende getuige.
Kortom van “ B t/m B “ (lees: van Berlage t/m Bauhaus) , waarbij de Amsterdamse School een soort brug vormt tussen deze belangrijke architectuurstromingen.

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.