Introductie

Een watertoren met bescheiden typerende Amsterdamse School siermetselwerk, onder meer in de betonnen detaillering aan de vensters en de rondgemetselde muurtjes bij de ingang.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Watertoren Neckardreef, Utrecht
Adres(sen) Neckardreef 40
Postcode(s) 3562 CP
Plaats (provincie) Utrecht (Utrecht)
Land Nederland
Huidige staat Gerealiseerd
Oorspronkelijke opdrachtgever Gemeente Maartensdijk
Oorspronkelijke functie Watertoren
Betrokken architect(en) J.L. Pateer
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1934 - 1935
Huidige eigenaar
Huidige functie
Soort monument Rijksmonument
Monumentnummer 514451

Achtergrond

De watertoren aan de Neckardreef is gebouwd tussen 1934 en 1935 in opdracht van de toenmalige gemeente Maartensdijk. De toren, een ontwerp van J. Pateer, is gebouwd in het kader van een werkgelegenheidsproject tijdens de crisisjaren. Door de annexatie van een deel van de gemeente Maartensdijk door Utrecht kwam de toren in 1954 binnen de gemeentegrenzen van deze stad. De toren wordt thans omsloten door Park de Watertoren in de wijk Overvecht.

Exterieur

Deze watertoren is achtzijdig en is uitgevoerd met reservoirdragend betonskelet met een gevelommanteling van metselwerk met betonnen detaillering. Het is ruim 49 meter hoog, versmalt na ruim 30 meter en wordt gedekt met een koperen koepeldak die door oxidatie een groene kleur heeft. Aan vier zijden zijn smalle sleufvensters aangebracht, zowel in de onderste geleding als in de smallere bovenste geleding. De tussenliggende vier zijden hebbengemetselde steunberen over de gehele hoogte. Deze zijn nu dichtgemetseld, maar zouden oorspronkelijk heel goed glas (in lood) gehad kunnen hebben. Met uitzondering van de ingang hebben alle zijden op de begane grond dichtgemetselde dubbele vensters.

De ingang ligt terug in de gevel en heeft een stalen deur en een betonnen luifel. Boven de luifel is een betonnen plaat met de letters "D.N.W.U": Drinkwaterleiding Noord-West Utrecht. Aan de linkerzijde is een plaat aangebracht waarin de oorspronkelijke naam van de toren staat: Plateeltoren. Waarom deze naam in onbruik is geraakt is onduidelijk.

Volgens de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed is deze watertoren "van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde vanwege de zorgvuldige vormgeving in Amsterdamse Schoolstijl. Voorts vanwege de cultuurhistorische waarde vanwege de bijzondere functie en van belang vanwege de stedenbouwkundige waarde door de beeldbepalende ligging en als landmark."

Recente ontwikkelingen

De watertoren aan de Neckardreef is de laatste Utrechtse watertoren die afgestoten gaat worden. Momenteel staat hij te koop.

Links

1. http://rijksmonumenten.nl/monument/514451/watertoren-neckardreef/utrecht/
2. https://nl.wikipedia.org/wiki/Watertoren_(Utrecht_Neckardreef)

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Een watertoren die ik een keer in een publicatie tegenkwam. Overal wordt deze aangeduid als Amsterdamse School, al mist de toren wel een 'wow-factor'. Een bescheiden AS-variant, zullen we maar zeggen.

Ingezonden door: Marcel Westhoff

Marcel Westhoff

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.