Introductie

Eén van de belangrijkste bezienswaardigheden van Naaldwijk.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Watertoren Naaldwijk
Adres(sen) Grote Woerdlaan 11
Postcode(s) 2671 CK
Plaats (provincie) Naaldwijk (Zuid-Holland)
Land Nederland
Huidige staat Gerealiseerd
Oorspronkelijke opdrachtgever Provinciaal Waterleidingbedrijf Zuid Holland, N.V. Westlandse, Westlandsche Drinkwaterleiding Maatschappij
Oorspronkelijke functie Watertoren
Betrokken architect(en) Hendrik Sangster
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1929 - 1930
Huidige eigenaar onbekend
Huidige functie Zendstation / Gebouw voor telecommunicatie
Soort monument Rijksmonument
Monumentnummer 516156

Achtergrond

Binnen de watertorenontwerpen van Sangster neemt deze toren een aparte plaats in. Hier geen Art Déco, maar overwegend invloed van de Amsterdamse School.

Exterieur

Overwegend invloed van de Amsterdamse School: baksteen en hoog opgaande elementen in de vorm van vensters en steunberen. Dit alles gevat in een cilindervormige ommanteling. Het blijkt dat Sangster zich niet verloor in details (iets dat we wel vaak zien bij Amsterdamse Schoolarchitecten) maar voor alles het grotere geheel bleef zien, hij wilde als het ware een monument oprichten dat in harmonie was met zichzelf én de omgeving.

Het skelet bestaat geheel uit beton, maar dit is aan het oog onttrokken door de bekleding met rode Groninger mondsteen in dwarsverband. De kap is koepelvormig en bekleed met koper. Rond de betonnen daklijst liggen 24 verticale vensters tussen grindbetonnen plaatjes. De afgeronde top van de steunberen heeft een rollaag, hier bevinden zich ook twee lichtsleuven.

De toepassing van de Amsterdamse School is bijzonder geslaagd, er is een evenwichtig geheel ontstaan. Ook is de toren nog zo goed als gaaf, alleen het ijzeren hek vóór de ingang (ook een ontwerp Sangster) is niet meer authentiek. Daarom mogen we spreken van een waardevol industrieel monument dat mede door de vrije ligging bij een kruispunt beeldbepalend is.

Recente ontwikkelingen

De toren is sinds 2003 buiten gebruik; vanaf 2007 is er een plan gemaakt voor herbestemming met een woonfunctie in de vorm van een aanbouw en extra vensters rond het voormalige waterreservoir. Tot nu toe is dit plan echter nog niet uitgevoerd.

Links

1. http://rijksmonumenten.nl/monument/516156/watertoren-naaldwijk/naaldwijk/

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Past bij het werk van Sangster.

Ingezonden door: Paul Paris

Paul Paris Ooit in Amsterdam geboren en opgegroeid in een “ akelig donkere “ Amsterdamse School woning (later nota bene een rijksmonument) , was mijn missie aanvankelijk om architect te worden. Als schooljongen zag ik ooit een tentoonstelling over het Bauhaus in het Stedelijk Museum, en dacht, dat is het: licht, lucht en ruimte.

Het werd fysische geografie, overigens nooit spijt van gehad. Na 10 jaar docent op een universiteit en daarna ruim dertig jaar fotografie voor overheid en uitgevers : NL “ boven, op en onder “ de grond vastgelegd. Vele jaren later en wat op leeftijd sloeg het vooroordeel over de Amsterdamse School langzaam om begrip en fascinatie; mede door de enthousiaste verhalen en publicaties van Ton Heijdra.

Zo kwam de oude liefde voor architectuur weer naar boven, dit in combinatie met de fotografie.
Vooral het interbellum is voor mij boeiend, een periode waarin het ambacht langzaam verdween, techniek en maatschappij veranderden en daarbij de architectuur als blijvende getuige.
Kortom van “ B t/m B “ (lees: van Berlage t/m Bauhaus) , waarbij de Amsterdamse School een soort brug vormt tussen deze belangrijke architectuurstromingen.

Reacties

geplaatst door Gert-Jan Lobbes op 9 augustus 2017 om 12:09:

Volgens Omroep West verzetten omwonenden van de watertoren zich tegen de plannen om deze om te bouwen tot een appartementencomplex. De betrokken architect wil acht luxe appartementen en een penthouse in en aan de watertoren bouwen. Ook erfgoedvereniging Heemschut heeft grote bezwaren tegen de aanbouw. De verantwoordelijke wethouder laat weten akkoord te zijn met de verbouwing. Volgens hem is het niet betaalbaar om dit monument in stand te houden zonder dat er een economische waarde aan zit. Het bouwplan ligt vanaf 10 augustus ter inzage. Bron: Omroep West

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.