Introductie

De architect H.F. Mertens heeft in totaal vijf ontwerpen voor watertorens gemaakt: Bilthoven (1927); prijsvraagontwerp Laren (1931, niet uitgevoerd); Soest (1931); Stadskanaal (1935); Oude Pekela (1938).

Specificaties

Officiële of officieuze naam Watertoren Bilthoven
Adres(sen) Burgemeester van der Borchlaan 3
Postcode(s) 3722 GZ
Plaats (provincie) Bilthoven (Utrecht)
Land Nederland
Huidige staat Deels of volledig gerestaureerd
Oorspronkelijke opdrachtgever Utrechtsche Waterleiding Maatschappij
Oorspronkelijke functie Watertoren
Betrokken architect(en) H.F. Mertens
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1926 - 1927
Huidige eigenaar Waterleidingbedrijf Vitens
Huidige functie
Soort monument Gemeentelijk monument
Monumentnummer

Achtergrond

De watertoren in Bilthoven van architect H.F. Mertens is in opdracht van de Utrechtsche Waterleiding Maatschappij in zijn woonplaats gebouwd. Het is de eerste van uiteindelijk vier torens die door hem zijn ontworpen en gebouwd. (Een ontwerp voor Zeist is nooit uitgevoerd.) Naar verluid heeft Mertens zich hierbij laten inspireren door een ontwerp voor een watertoren van Michel de Klerk. De Klerk had een schets gemaakt in 1912 voor een prijsvraag van Architectura et Amicitia, maar deze uiteindelijk niet ingestuurd. De wereld zag de schets pas in 1915 tijdens de lustrumtentoonstelling van Architectura et Amicitia in het Stedelijk Museum.

De andere watertorens van Mertens staan in Soest (1931), Stadskanaal (1935) en Oude Pekela (1938). Stilistisch gezien komt de toren van Bilthoven het meest overeen met die in Stadskanaal; die in Bilthoven is echter rijker versierd en vertoont wat meer stijlkenmerken van de Amsterdamse School.

Exterieur

De 42 meter hoge watertoren is kokervormig en voorzien van verschillende kleuren baksteen. De golvende gevels eindigen in uitsparingen waarin kleine raampjes en verticale baksteenelementen verwerkt zijn. Ook in de top van de watertoren – daar waar het reservoir zich bevindt – vinden we kleine raampjes en drie banden met een soort horizontale kantelen.

Recente ontwikkelingen

In 1971 is er een spuitlaag van cement met gebroken granietkorrels op de toren aangebracht waarbij de baksteendetaillering en de raampjes verdwenen. De transformatie die dit teweegbracht is ongelofelijk: op foto’s lijkt de toren wel een object uit een jaren 50 sciencefictionfilm. In 2006 is de toren door de eigenaar, waterleidingbedrijf Vitens, grondig gerestaureerd. De pleisterlaag is hierbij verwijderd en de toren in z'n oude bakstenen glorie hersteld. De watertoren staat nu nog leeg.

Links

1. https://nl.wikipedia.org/wiki/Watertoren_%28Bilthoven%29
2. http://www.watertorens.nl/index.php?m=14#watertoren/240
3. http://historischekringdebilt.nl/watertoren/
4. http://www.koninklijkewoudenberg.nl/2.1/projecten/watertoren.html?id_projectcategory=69

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Naar mijn mening een van de mooiste watertorens in Nederland.

Ingezonden door: Marcel Westhoff

Marcel Westhoff

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.