Een van de fraaie watertorens die de stad Utrecht nog rijk is. Goed dat het na jaren leegstand weer een functie krijgt!

Officiële of officieuze naam Watertoren Amsterdamsestraatweg, Utrecht
Adres(sen) Amsterdamsestraatweg 380
Postcode(s) 3551 CW
Plaats (provincie) Utrecht (Utrecht)
Huidige staat Deels of volledig gerestaureerd
Oorspronkelijke opdrachtgever Utrechtsche Waterleiding-Maatschappij
Oorspronkelijke functie Watertoren
Betrokken architect(en) W.K. de Wijs
Aanvang en oplevering 1916 - 1917
Huidige eigenaar Particuliere eigenaar
Huidige functie Etagewoningen / appartementen

In 1883 nam de Utrechtsche Waterleiding Maatschappij haar eerste leidingnet in gebruik met drinkwater dat werd gewonnen op de Soesterheide. In verband met de noodzakelijke druk op het leidingnet werden er watertorens gebouwd, waarvan de schachten grote, vaak uitkragende reservoirs droegen.

De watertoren aan de Amsterdamsestraatweg was de vierde toren die in opdracht van de Utrechtsche Waterleiding-Maatschappij werd gebouwd. Het bouwwerk werd ontworpen door architect W.K. de Wijs in de stijl van de Amsterdamse School en gebouwd door J.C. Rijk. De nieuwbouw vond destijds plaats bij de grens van de gemeente Utrecht met de toenmalige gemeente Zuilen.

De 42 meter hoge watertoren is gebouwd op een ronde plattegrond en geheel in baksteen opgetrokken. De toren wordt afgesloten met een 16-kantig kegeldak met lantaarn. Op de begane grond wordt de ingang aan weerszijden omsloten door gemetselde muurtjes met stenen banden. Boven de ingang staat de naam van de opdrachtgever vermeld.

Boven de ingang begint de schacht met daarin acht grote pilasters en daartussen evenzoveel spaarvelden met sleufvormige vensters. Daarboven het iets uitkragende reservoir met 16 sleufvormige vensters. De overgang van schacht naar reservoir wordt benadrukt door een fries met vierkante vensters tussen kunststenen korte pilasters. Een vergelijkbare vensterring accentueert de overgang van schacht naar dak. Recht boven de erkervormige ingang bevindt zich ter hoogte van de overgang van schacht naar reservoir een erker.

De toren is voorzien van expressief metselwerk. Met name ter hoogte van het licht uitkragende reservoir wisselen bakstenen in verschillende metselverbanden en stenen elementen elkaar af.

In de watertoren bevindt zich een waterreservoir van 1000 m3. Het interieur is de laatste jaren aangepast aan de huidige kantoor- en woonfunctie.

Sinds 1986 is de watertoren niet meer in gebruik. In 1989 werd de watertoren verkocht en vervolgens ingericht als kantoorruimte. In 2001 werd de toren aangewezen als rijksmonument. In de jaren erna kwam het dak van de watertoren ernstig in verval. In 2013 werd de watertoren wederom gekraakt en drie maanden later ontruimd. Kort daarop werd een nieuw dak op de watertoren gebouwd, waarna er ruim zes maanden geen verdere activiteiten meer plaatsvonden. De in 2013 uitgezette groep krakers bezetten de toren daarop in 2014 opnieuw.

De watertoren is in 2014 gekocht door Chris Visscher, een ondernemer uit Tiel. Visscher heeft dit jaar een aanvraag omgevingsvergunning ingediend voor de verbouwen van de watertoren naar een horecagelegenheid en vier woningen. De eigenaar gaat zelf wonen in het bovenste deel, het voormalige waterreservoir.

1. Bettina van Santen, Architectuur en stedebouw in de gemeente Utrecht 1850-1940 (Waanders Uitgevers te Zwolle, 1990).

1. https://monumentenregister.cultureelerfgoed.nl/monuments/514465
2. http://www.watertoren.nu/
3. https://www.utrecht.nl/wonen-en-leven/wijken/wijk-noordwest/de-wijk-noordwest/amsterdamsestraatweg/watertoren-amsterdamsestraatweg/
4. http://destadutrecht.nl/de-wijk/horeca-en-woningen-watertoren-amsterdamsestraatweg/

De markante toren staat als een baken aan de lange Amsterdamsestraatweg. Mooi dat na vele jaren leegstand de toren toch een nieuwe bestemming krijgt!