Introductie

Watertorens, watertorens! Twee extra's hier: oorlogsschade (scheef) en appartementen én nog altijd watertoren.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Watertoren, Zutphen
Adres(sen) Watertoren 1
Postcode(s) 7204 BZ
Plaats (provincie) Zutphen (Gelderland)
Land Nederland
Huidige staat Deels of volledig gerenoveerd
Oorspronkelijke opdrachtgever Waterleidingbedrijf
Oorspronkelijke functie Watertoren
Betrokken architect(en) Hendrik Sangster
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1927
Huidige eigenaar Woningstichting Hanzewonen Zutphen
Huidige functie Watertoren
Soort monument Rijksmonument
Monumentnummer 523419

Achtergrond

Het gebouw speelde een rol in WO II. Er heeft geschut op gestaan en dat maakte de toren tot doelwit; het is beschoten en ernstig beschadigd geraakt. Al in 1945 begonnen de herstelwerkzaamheden. De toren schijnt door deze gebeurtenis enigszins uit het lood te staan. De toren is sinds 1984 eigendom van Woningstichting Hanzewonen dat er in de onderste 4 lagen acht appartementen exploiteert. Het Waterleidingbedrijf Oost-Gelderland huurt een deel van de toren. Hij doet nog steeds als watertoren dienst voor enkele honderden huishoudens. Architect Sangster ontwierp tussen 1923 en 1935 zo'n 20 watertorens.

Exterieur

Een typisch voorbeeld van de architectuur die de technische vooruitgang voortbracht. In de jaren 20 v.d. vorige eeuw werden zeer veel watertorens gebouwd (evenals trafostations). Sierlijke oplossing van de uitkragende betonnen constructiedelen die de vloer van het reservoir torsen. Mooie metselverbanden.

Links

1. http://www.kijkopzutphen.nl/monumenten
2. http://rijksmonumenten.nl/monument/523419/watertoren/zutphen/

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Ingezonden door: Rieks Witte

Rieks Witte Als klein jongetje bezocht ik de Heinzeschool in Amsterdam. Dat schooltje stond naast een blokje woningen van Piet Kramer. Het onderwijs daar was niet zo aan me besteed en ik ging naar een andere lagere school, in de Cornelis Dirkz,straat. Ook deze school stond in een omgeving die rijk is aan architectuur van de Amsterdamse School. Misschien is in die jonge jaren de kiem ontstaan voor mijn liefde voor die bijzondere vormentaal van deze beweging. Hoewel ik eigenlijk veel meer verwantschap voel met de "De Stijl"-stroming, ben ik mijn zwak voor die ietwat naïeve Amsterdamse School nooit kwijtgeraakt. Ik heb een groot respect voor het idelalisme van de voormannen van de A.S.. Ook de liefde en toewijding die spreekt uit het grote vakmanschap van de timmerlieden, metselaars en meubelmakers blijft mij aanspreken.

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.