Introductie

Dit artikel is geschreven door Paul Paris. Hij is fotograaf en publicist en heeft veel gebouwen van de Amsterdamse School gefotografeerd. Zijn website is www.paulparislesimages.nl

Specificaties

Officiële of officieuze naam Watertoren, Schimmert
Adres(sen) De Bockhofweg 1 1
Postcode(s) 6333 AZ
Plaats (provincie) Schimmert (Limburg)
Land Nederland
Huidige staat Gerealiseerd
Oorspronkelijke opdrachtgever
Oorspronkelijke functie Watertoren, Kantoorgebouw, Dienstwoning, Politiebureau
Betrokken architect(en) Jos Wielders
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1926
Huidige eigenaar
Huidige functie Watertoren
Soort monument Rijksmonument
Monumentnummer 507197

Achtergrond

Het complex bestaat uit een watertoren met dienstwoning en daartussen een kantoor. De bijna 38 meter hoge watertoren is – zoals het hoort – op het hoogste deel van het plateaulandschap gebouwd en domineert de omgeving. Het ontwerp is van de Sittardse architect Jos Wielders en is de winnaar van een prijsvraag die door de Waterleiding Maatschappij Limburg was uitgeschreven.

Exterieur

Oorspronkelijk bestond de gehele gevel uit metselwerk. Dat van de twee traptorens en de tussenliggende verbindingsmuur is later gesausd om vochtdoorslag te voorkomen. Met uitzonderig van de uitzichtsruimte, kantoor en dienstwoning zijn de kozijnen thans van kunststof. De dienstwoning kent nog de oorspronkelijk roedeverdeling van de vensters. De ramen van de uitzichtsruimte hadden oorspronkelijk een 6 ruits roedeverdeling, maar hebben nu een verticale indeling. Op de nokpion van het half kegelvormige dak stond een vlaggenmast. Een andere vlaggenmast stond aan de andere kant van het kegelvormige dak, op de verbindingsmuur tussen de twee traptorens .

De watertoren had niet alleen een nutsfunctie, maar ook duidelijk een publieksfunctie. Er waren twee trappenhuizen, de zuidelijke toren was bedoeld als publieksingang voor de uitzichtsruimte welke omgeven was door een gallerij met borstwering . Het andere trappenhuis was voor het dienstpersoneel.

De draagconstructie van de watertoren bestaat uit een gewapende betonconstructie van twaalf pijlers. Het geheel heeft een ommanteling van baksteen, gemetseld volgens Vlaams verband. Het waterreservoir kenmerkt zich door horizontale accenten: het heeft twee rondgangen welke aangegeven worden door twee ringen van horizontale vensters welke oorspronkelijk een 12 ruits roedeverdeling hadden.

Onder het reservoir overheersen verticale elementen: rondom de toren staan 14 verticale bakstenen ribben welke als facetten onder een hoek zijn geplaatst. De dienstwoning heeft aan de gevel- en ingangzijde een symmetrische indeling en heeft een steil Hollands zadeldak met rode Hollandse betonpannen. Tussen de dienstwoning en de watertoren ligt de voormalige kantoorruimte, deze heeft een balkon welke de watertoren, kantoor en dienstwoning als het ware aaneensmeden. Het balkon heeft een bakstenen borstwering die later gesausd is.

Interieur

Zowel de watertoren, kantoor en dienstwoning hebben een gewijzigde indeling gekregen en bevatten geen beschermde elementen.

Links

1. http://nl.wikipedia.org/wiki/Watertoren_(Schimmert)
2. http://rijksmonumenten.nl/monument/507197/watertoren-schimmert/schimmert/
3. http://www.1limburg.nl/watertoren-schimmert-verkocht

Ingezonden door: Paul Paris

Paul Paris Ooit in Amsterdam geboren en opgegroeid in een “ akelig donkere “ Amsterdamse School woning (later nota bene een rijksmonument) , was mijn missie aanvankelijk om architect te worden. Als schooljongen zag ik ooit een tentoonstelling over het Bauhaus in het Stedelijk Museum, en dacht, dat is het: licht, lucht en ruimte.

Het werd fysische geografie, overigens nooit spijt van gehad. Na 10 jaar docent op een universiteit en daarna ruim dertig jaar fotografie voor overheid en uitgevers : NL “ boven, op en onder “ de grond vastgelegd. Vele jaren later en wat op leeftijd sloeg het vooroordeel over de Amsterdamse School langzaam om begrip en fascinatie; mede door de enthousiaste verhalen en publicaties van Ton Heijdra.

Zo kwam de oude liefde voor architectuur weer naar boven, dit in combinatie met de fotografie.
Vooral het interbellum is voor mij boeiend, een periode waarin het ambacht langzaam verdween, techniek en maatschappij veranderden en daarbij de architectuur als blijvende getuige.
Kortom van “ B t/m B “ (lees: van Berlage t/m Bauhaus) , waarbij de Amsterdamse School een soort brug vormt tussen deze belangrijke architectuurstromingen.

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.