Introductie

De watertoren van Lochem, plomp, imposant, om vrolijk van te worden.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Watertoren, Lochem
Adres(sen) Paasberg 6
Postcode(s) 7241 JR
Plaats (provincie) Lochem (Gelderland)
Land Nederland
Huidige staat Gerealiseerd
Oorspronkelijke opdrachtgever Waterleidingbedrijf te Lochem
Oorspronkelijke functie Watertoren
Betrokken architect(en) H. Wessel
Andere betrokken kunstenaars D.J. Laar
Aanvang en oplevering 1924
Huidige eigenaar Waterbedrijf Vitens
Huidige functie Watertoren
Soort monument Rijksmonument
Monumentnummer 519513

Achtergrond

De watertoren is gebouwd in 1924 naar ontwerp van de architect H. Wessel. De toren heeft een hoogte van 18,6m en is van het type betonnen vlakbodemreservoir met een inhoud van 250 m3. Het reservoir is gevat in een bakstenen omhulsel die de constructie aan het zicht onttrekt. Het gebouw is een goed voorbeeld van een watertoren uit de jaren twintig en is uitgevoerd in een stijl die invloeden vertoont van de Amsterdamse School. Het hang- en sluitwerk van de deuren is vervaardigd door D.J. Laar destijds werkzaam bij de Lochemse smederij Beestman. De watertoren is gesitueerd op de Paasberg, een met bos begroeide heuvel ten zuiden van Lochem. De toren dankt zijn geringe hoogte aan de ligging op de Paasberg. Van 1903 tot 1923 was op deze plek een Belvédère gelegen, dat in de volksmond Kiek-uut' werd genoemd vanwege het mooie uitzicht. Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

Exterieur

Het gebouw staat op een beboste heuvel. De hoogte van de toren kon daardoor beperkt blijven tot nog geen 20 meter. Levendig metselwerk, waarin de invloed van de Amsterdamse School te herkennen is. Opmerkelijk is de aparte trappenhuistoren.

Recente ontwikkelingen

Het waterbedrijf meldt dat de waterwinning in Lochum (fameus zacht water) in 2021 zal stoppen.

Links

1. https://nl.wikipedia.org/wiki/Watertoren_%28Lochem%29
2. http://rijksmonumenten.nl/monument/519513/watertoren/lochem/
3. http://www.watertorensnederland.nl/watertorens/lochem/lochem.html

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Geen speciale connectie. Door zijn geringe hoogte is dit een opmerkelijke watertoren. Hij doet wat plomp aan, maar door het levendige, zorgvuldige, en met aandacht toegepaste metselwerk ervaar je dat nauwelijks als een 'tekortkoming'.

Ingezonden door: Rieks Witte

Rieks Witte Als klein jongetje bezocht ik de Heinzeschool in Amsterdam. Dat schooltje stond naast een blokje woningen van Piet Kramer. Het onderwijs daar was niet zo aan me besteed en ik ging naar een andere lagere school, in de Cornelis Dirkz,straat. Ook deze school stond in een omgeving die rijk is aan architectuur van de Amsterdamse School. Misschien is in die jonge jaren de kiem ontstaan voor mijn liefde voor die bijzondere vormentaal van deze beweging. Hoewel ik eigenlijk veel meer verwantschap voel met de "De Stijl"-stroming, ben ik mijn zwak voor die ietwat naïeve Amsterdamse School nooit kwijtgeraakt. Ik heb een groot respect voor het idelalisme van de voormannen van de A.S.. Ook de liefde en toewijding die spreekt uit het grote vakmanschap van de timmerlieden, metselaars en meubelmakers blijft mij aanspreken.

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.