Introductie

Watertorens! Watertorens! Objecten die het beste hebben losgemaakt in Amsterdamse Schoolarchitecten.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Watertoren, Laren (N-H)
Adres(sen) Rijksweg West 27
Postcode(s) 1251 CJ
Plaats (provincie) Laren (Noord-Holland)
Land Nederland
Huidige staat Gerealiseerd
Oorspronkelijke opdrachtgever Provinciaal Waterleidingbedrijf Noord-Holland (PWN)
Oorspronkelijke functie Watertoren
Betrokken architect(en) Wouter Hamdorff
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1931 - 1933
Huidige eigenaar Nog steeds het Provinciaal Waterleidingbedrijf Noord–Holland
Huidige functie Watertoren
Soort monument Rijksmonument
Monumentnummer 511249

Achtergrond

Hamdorff kreeg een moeilijke bouwopdracht. De architect moest een hoge toren maken, die niet mocht misstaan in het omringende landschap. Ook zou de toren toegankelijk moeten zijn voor mensen die van het uitzicht wilden genieten. Naast de technische ruimte bovenin de toren diende dus ook een publieksruimte aanwezig te zijn. Omdat er twee waterreservoirs in moesten passen met elk een inhoud van 500 kubieke meter, koos de architect voor een redelijk breed ontwerp. De hoogte (35,65 meter) viel daardoor minder op.

Exterieur

De watertoren staat aan de rand van de heide, met aan de voorkant autoweg A1. Het ontwerp is klassiek voor de Amsterdamse School: een betonnen skelet met een bekleding van baksteen. Hamdorff koos ervoor, om uitsluitend mondklinkers te gebruiken, bakstenen die in de volksmond vaak misbaksels worden genoemd. Deze stenen zijn misvormd, doordat ze aan de ingang, de 'mond' van de steenoven lagen, waardoor er zuurstof bij kon komen. Aan de achterzijde bevindt zich een ronde inham met daarin de toegangsdeur, met daarboven een hoge en smalle raampartij.

Links

1. http://nl.wikipedia.org/wiki/Watertoren_(Laren)
2. http://monumentenregister.cultureelerfgoed.nl/php/main.php?cAction=search&sCompMonNr=511249

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Ik ken het gebouw al 53 jaar, toen ons gezin in Bussum kwam wonen. Bij fietstochten over de hei was de toren een welkom richtpunt. Hij was van grote afstand te zien, zodat je ongeveer wist waar je was. Uiteindelijk kon je aan de waargenomen grootte van de toren bepalen hoe ver hij nog was en hoeveel tijd je nog moest fietsen. Bij mijn weten is dit een van de weinige gebouwen in Nederland die geheel met mondklinkers zijn gemetseld, andere architecten gebruiken ze ook wel maar dan spaarzaam.

Ingezonden door: Richard Keijzer

Richard Keijzer De decaan op de HBS deed een beroepskeuzetest en ik kreeg de uitslag architect of ingenieur. Het is de laatste geworden, maar de belangstelling voor architectuur is gebleven. Later kwam typografie daar bij, met een zeer sterk accent op de jaren 20 en 30 van de vorige eeuw. Fonts uit die tijd waren er eigenlijk niet (behalve het volledig uitgemolken Broadway) dus ben ik zelf maar wat gaan knutselen. Zie: http://fontenwerkplaats.blogspot.nl/

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.