Introductie

De Watergraafsmeerschool is één van de zes scholen die in de periode 1924-1929 in Betondorp werden geopend.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Watergraafsmeerschool Huismanshof, Amsterdam
Adres(sen) Huismanshof 11-13
Postcode(s) 1097 TG
Plaats (provincie) Amsterdam (Noord-Holland)
Land Nederland
Huidige staat Deels of volledig gerenoveerd
Oorspronkelijke opdrachtgever Publieke Werken Amsterdam
Oorspronkelijke functie Lagere School
Betrokken architect(en) Nico Lansdorp, Publieke Werken
Andere betrokken kunstenaars Hildo Krop
Aanvang en oplevering 1926
Huidige eigenaar
Huidige functie Etagewoningen / appartementen
Soort monument
Monumentnummer

Achtergrond

Na de zomer van 1925 nam het aantal bewoners, dus ook het kindertal, in het Betondorp razendsnel toe. De scholen aan het Zuivelplein waren niet toereikend. Besloten werd een nieuw gebouw te bouwen waarin twee scholen ondergebracht werden. In die tijd bestond een school uit niet meer dan 6 à 7 klassen met in totaal maximaal 290 leerlingen. Kwamen meer kinderen naar de school, dan werd de school gesplitst.

Exterieur

Breed symmetrisch schoolgebouw van twee bouwlagen met platte daken. Op het eerste gezicht heeft dit gebouw meer weg van een klooster dan van een instelling voor openbaar lager onderwijs. De voorgevel heeft twee ingangen en twee naar voren springende gedeelten waarin het trappenhuis is gemaakt. De bovenrand van de gevel is afgewerkt met een bakstenen sierrand. De trappenhuizen krijgen het daglicht via een in kleine raampjes verdeeld groot venster. Op de begane grond zijn 32 rondboogvensters en erboven in zessen gedeelde rechthoekige vensters.

Tussen en naast de boogvensters zijn acht verschillende kleine gebakken kleibeeldjes van Hildo Krop aangebracht die herhaald worden. Deze beeldjes stellen verhalen of sprookjes voor. Een aantal heb ik thuis kunnen brengen, van anderen weet ik niet wat ze voorstellen. De beeldjes zijn in niet al te goede staat. Ik heb de beste uitgezocht om hier op de site te plaatsen.

Deze serie verhalenbeeldjes is niet de enige bestaande. Oorspronkelijk is de serie gemaakt voor de L.O. school aan de Wingerdweg 24 in Amsterdam Noord. Omdat de gemeente krap bij kas zat heeft Ir. Hulshoff van Publieke Werken Hildo Krop om toestemming gevraagd de ontwerpen nogmaals te mogen gebruiken. Zo is de rechter portiekbekroning overgenomen van het Vossiusgymnasium (een vos onder een dakje). Wat de portiekbekroning van de linker deur voorstelt is niet duidelijk. De achterkant van de school heeft een meer Amsterdamse School-uitstraling dan de voorkant. De achterkant is bijna niet te fotograferen door woningen en achtertuinen. Omdat de school zo breed is en er veel bomen in het plantsoen staan is het niet mogelijk een totaalfoto van de voorkant te maken. Gelukkig was er bij het NAi wel zo'n foto uit de begintijd van het bestaan van de school.

Gebruikte bronnen

1. E.J. Lagerweij-Polak, Hildo Krop: Beeldhouwer (SDU 1992).
2. Loek Vlerken, Wim Heij, Hildo Krop. Stadsbeeldhouwer van Amsterdam (Instituut Collectie, 2013).

Links

1. http://zoeken.nai.nl/CIS/project/16083
2. http://www.bonas.nl/archiwijzer/bo_WInfo.php?Inr=%200918.00000
3. http://zoeken.nai.nl/CIS/object/5249
4. http://www.eenkleineheldendaad.nl/categorie/index.php?cat=betondorp
5. http://www.amsterdamse-school.nl/objecten/gebouwen/scholencomplex-zuivelplein-amsterdam/

Ingezonden door: Corrie Groen- Pickhard

Corrie Groen- Pickhard

Reacties

geplaatst door Marcel Westhoff op 27 juli 2015 om 14:52:

Wat een fascinerend pand! Het heeft nu door die witte kozijnen een compleet andere uitstraling. Het kaartje geeft overigens een locatie nabij het Concertgebouw aan.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.