WIE OH WIE trekt zich het lot van dit gebouw aan? Daar is toch iets prachtigs van te maken? Harlingen is toch vol met ondernemende mensen?

Officiële of officieuze naam Wasserij 'De Bleek', Harlingen
Adres(sen) Midlumerlaan 11
Postcode(s) 8861 JE
Plaats (provincie) Harlingen (Friesland)
Oorspronkelijke opdrachtgever B. Koster
Oorspronkelijke functie Bedrijfsgebouw
Betrokken architect(en) G. van der Zee
Aanvang en oplevering 1930
Huidige eigenaar
Huidige functie Bedrijfsgebouw
Soort monument Geen beschermde status

In dit gebouw, waar in 1940 een dertigtal vrouwen werkten, waren een autogarage, expeditieruimte, sorteerruimte, mangel- en strijklokaal, was- en centrifugeerlokaal, droogcoulissen en een ketelhuis ondergebracht. De verbrandingsgassen van de stoommachine werden via een 20 meter hoge schoorsteen afgevoerd, die niet meer bestaat.

Om direct aan de gracht te kunnen grenzen, staat dit relatief kleine maar imposante gebouw ver teruggerooid. In de compositie van bouwelementen en de variatie aan venstergroepen is het expressionisme te herkennen. O.a. de licht boegvormige partij op de verdieping van het hoofdvolume maken het tot een levendig exemplaar van de Amsterdamse School.

Het gebouw bevindt zich in deplorabele toestand.

1. Peter Karstkarel, Sierlijk Bouwen, Jugendstil en Amsterdamse School in Friesland 1900-1940.

Staat een beetje verscholen achter de mooie school ('Het Schip') in Harlingen.

Ingezonden door: Ron Conijn

Ron Conijn Opgeleid als bouwkundige, en als zoon van een timmerman, altijd een zwak gehad voor architectuur.
Mijn passie voor architectuur begon met de Catalaanse Art Nouveau-variant, Modernismo, maar breidde zich al snel uit naar de vele andere internationale varianten. Het is een fantastische liefhebberij, en eigenlijk stiekem een reden voor mijn vrouw en mij om veel op stap te gaan.
Nu wij kinderen in Amsterdam hebben wonen, brengen we daar wat meer tijd door, verdiepten ons ook maar eens in de Amsterdamse School, en ja hoor........nog een passie was geboren.

geplaatst door Marcel Westhoff op 12 maart 2016 om 10:51:

Het pand lijkt een nieuwe bestemming te hebben gekregen: http://www.savastbv.nl/projecten.