Introductie

Dit warenhuis uit 1925 in late Amsterdamse School-stijl met art deco-detaillering werd gebouwd in opdracht van Vroom & Dreesmann naar ontwerp van G.W.J. Caron uit Amsterdam.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Vroom & Dreesmann (vm), Alkmaar
Adres(sen) Laat 143
Postcode(s) 1811 ED
Plaats (provincie) Alkmaar (Noord-Holland)
Land Nederland
Huidige staat Deels uitgebreid of vernieuwd (nieuwbouw)
Oorspronkelijke opdrachtgever Vroom en Dreesmann
Oorspronkelijke functie Warenhuis
Betrokken architect(en) G.W.J. Caron
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1925
Huidige eigenaar
Huidige functie
Soort monument Rijksmonument
Monumentnummer 524923

Achtergrond

Oorspronkelijk was de gevel langs de Laat symmetrisch van opzet maar het gebouw is aan deze zijde in 1933 en 1969 uitgebreid. De bijgevoegde ontwerptekening is nooit uitgevoerd omdat de toenmalige conservatieve welstandcommissie het te uitbundig vond. Een aangepast eenvoudiger ontwerp is het later geworden.

Exterieur

Het warenhuis is gesitueerd op de hoek van de Laat en de Ridderstraat. Het pand heeft een rechthoekige plattegrond met afgesnoten hoek op de hoek van de Laat en de Ridderstraat. De rechthoekige vensters op beide verdiepingen hebben stalen taatsramen met een kleine roedenverdeling en zijn deels voorzien van gekleurd glas in lood. De gevels langs de Laat (NO) en langs de Ridderstraat (NW) tellen op de eerste verdieping elk acht vensterassen met onregelmatig geplaatste, per twee en drie gekoppelde vijftienruits ramen met negenruits bovenlichten. (Bron: RCE)

Interieur

Van het oorspronkelijke interieur uit de bouwtijd zijn onder meer bewaard gebleven: het betonskelet met vierkante kolommen, het trappenhuis met centrale lift in glazen schacht met betegelde vloer, het in zwart en wit marmer uitgevoerde trappenhuis van de oorspronkelijke entree naar het restaurant op de eerste verdieping, de voormalige dienstingang met betegelde entree, gang en houten trap. (Bron: RCE)

In de voormalige directiekamer bevindt zich gekleurde glas-in-loodramen. Wie het dit vervaardigd heeft is vooralsnog onduidelijk, maar de ramen vertonen kenmerken van zowel Atelier Pronk en Van Bommel als Atelier Bogtman.

Historische foto's van de lunchroom en het trappenhuis laten een ruimte zien met meerdere kenmerken van de art deco en Amsterdamse School, waaronder hanglampen en plafondschilderingen. Zoals meestal met dit soort lokalen, is de lunchroom in de loop der tijd aangepast aan de veranderende smaak, zodat van de oorspronkelijke lunchroom niets meer rest.

Recente ontwikkelingen

Als gevolg van het faillissement van V&D is het warenhuis gesloten en heeft het enige tijd leeg gestaan. In 2017 opende er een vestiging van Topshelf. Deze sloot eind 2017 al weer haar deuren. Medio 2018 plant de eigenaar een facelift in de vorm van een soort winkelcentrum á la MagnaPlaza in Amsterdam.

Links

1. https://www.monumenten.nl/monument/58598
2. http://www.rodi.nl/widgets/1444-alkmaar/nieuws/1449887-facelift-voor-pand-vroom-en-dreesman

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Ik loop hier al jaren langs, maar pas toen ik naar boven keek zag ik dat het eigenlijk een mooi gebouw is.

Ingezonden door: Joao Vitalis

Joao Vitalis

Reacties

geplaatst door Hermine Vos op 18 september 2018 om 17:26:

Eigenlijk waren bijna alle V&D panden mooi, die van Haarlem heeft een prachtig trappenhuis van marmer met glas in lood ramen. Is Alkmaar een monument? Want slopen zou toch erg zijn

geplaatst door Gert-Jan Lobbes op 19 september 2018 om 14:23:

Het Alkmaarse pand is een rijksmonument. Slopen is niet aan de orde in de verbouwingsplannen.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.