Introductie

Een verstrakt schoolgebouw, verscholen in een van de 'knikken' van het Victorieplein.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Voormalige kleuterschool, Victorieplein
Adres(sen) Victorieplein 11
Postcode(s) 1079 KK
Plaats (provincie) Amsterdam (Noord-Holland)
Land Nederland
Huidige staat Gerealiseerd
Oorspronkelijke opdrachtgever Gemeente Amsterdam
Oorspronkelijke functie Lagere School
Betrokken architect(en) Publieke Werken
Andere betrokken kunstenaars Willem Anton Rädecker
Aanvang en oplevering 1930
Huidige eigenaar Gemeente Amsterdam
Huidige functie Gebouw voor kinderopvang
Soort monument
Monumentnummer

Achtergrond

Dit gebouw aan wat voor de oorlog het Daniël Willinkplein heette (sinds 1946 Victorieplein) werd door Publieke Werken in 1930 gebouwd als school voor Voorbereidend Onderwijs. De kleuterschool kreeg de naam Het Mierennest.

Exterieur

Het gebouw staat vrij onopvallend in een knik van de bebouwing. Dat het gaat om een kleuterschool is af te leiden aan de reliëfs van Willem Anton Rädecker aan de gevel. Drie reliëfs weerspiegelen elkaar: een koe, een geit en een ezel. Het gebouw van drie bouwlagen onder een hoog zadeldak is volstrekt symmetrisch van opbouw. Centraal bevindt zich de ingang, die leidt naar de hal en het trappenhuis. Op de eerste en tweede verdieping is sprake van grote ramen die de hal van licht voorzien. Links en rechts vormen erkerachtige uitbouwen, die eindigen met een soort uitkijkposten, een accent.

De verstrakte vormgeving sluit naadloos aan op twee typen gebouwen in de directe omgeving, die van Kruyswijk (onder meer de arcadegebouwen aan het einde van de Vrijheidslaan) en die van Staal (met name de lagere delen van het Wolkenkrabbercomplex rond het Merwedeplein). Architect Westerman bouwde er even naadloos zijn woonblok Lekstraat-Rooseveltlaan tegenaan.

Interieur

De lokalen liggen aan de achterzijde, de zonzijde. Bijzonder is de speelzaal, die als een apart bouwdeel haaks op het lesgebouw staat en daarmee verbonden is door een lange gang. Dit paviljoen bestaat uit twee achthoekige ruimtes die met elkaar zijn verbonden. Dit type speelzalen of 'tuinkamers' werd vaker gebouwd begin jaren dertig.

Recente ontwikkelingen

Het gebouw is nog altijd als een soort school in gebruik, namelijk voor kinderopvang.

Links

1. http://adambeeldenva1900.blogspot.nl/2013/08/willem-anton-radecker-dierfiguren.html
2. 100jaarorthopedagogiek.nl/100jaarPDF/afbeeldingen/schoolvoorbeelden.pdf
3. http://beeldbank.amsterdam.nl/

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Hoewel Kruyswijk als architect niet verbonden was aan Publieke Werken, zijn de overeenkomsten van deze school met zijn gebouwen (onder meer de Pieter Oosterleeschool en de wooncomplexen in de Mercatorstraat) treffend.

Ingezonden door: Gert-Jan Lobbes

Gert-Jan Lobbes Ik zoek naar details van de Amsterdamse School die je pas opvallen als je langere tijd kijkt naar objecten. Fotograferen helpt om die details te ontdekken. De toppers van deze unieke stroming vind je op vele websites en horen natuurlijk ook thuis op Wendingen. Mijn voorkeur heeft echter om architecten, gebouwen en interieurs in kaart te brengen die nauwelijks aandacht krijgen. Want wie kent tegenwoordig Kruyswijk, Franswa, Boterenbrood of Roodenburgh - om maar een paar namen te noemen? Bekendheid kan bovendien bijdragen aan behoud van erfgoed, onbekend erfgoed kan zomaar verdwijnen.
Mijn Amsterdamse Schoolfoto's worden gebruikt in tijdschriften, brochures, boeken en bij tentoonstellingen. Over vondsten op architectuurgebied twitter ik vrijwel dagelijks: https://twitter.com/gertjan_lobbes

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.