Specificaties

Officiële of officieuze naam Vogelbuurt Midden, Amsterdam
Adres(sen) Kanariestraat 2-24, Kievitstraat 5-13, Koekoeksstraat 16-38, Mezenstraat
Postcode(s)
Plaats (provincie) Amsterdam (Noord-Holland)
Land Nederland
Huidige staat Gerealiseerd
Oorspronkelijke opdrachtgever Eigen Haard
Oorspronkelijke functie Rijtjeshuizen (arbeiderswoningen)
Betrokken architect(en) Jan Gratama
Andere betrokken kunstenaars Driekus Jansen van Galen
Aanvang en oplevering 1917 - 1919
Huidige eigenaar Eigen Haard
Huidige functie
Soort monument Geen beschermde status
Monumentnummer

Achtergrond

Jan Gratama is niet alleen een Amsterdamse School architect, maar heeft er ook veelvuldig over gepubliceerd. Hij wordt zelfs gezien als de naamgever van deze architectuurstijl. De Vogelbuurt-Midden kwam vrijwel geheel rond 1920 tot stand met enkele aanvullingen uit 1929 in het meest noordelijke deel. Er waren verschillende woningbouwverenigingen en architecten actief, zoals H.J.M. Walenkamp, J. Gratama, Tj. Kuipers en A. Ingwersen en H.P. Berlage en J.C. van Epen. Het resultaat daarvan is een gedifferentieerde architectuur en stedenbouwkundige opzet. Tijdens het bombardement op 17 juli 1943 gericht op de fabrieken van Fokker werden bij een misworp enkele woongebouwen in de buurt geraakt. Meteen na de oorlog zijn deze woonblokken herbouwd. Verder is dit deel van de Vogelbuurt nog zoals het gebouwd is.

Exterieur

Het complex is ontworpen in de stijl van het rationalisme, met gele bakstenen aan de voorgevels en een grijs-ronde zijgevel. Het metselwerk aan de voorgevels is op een aantal punten getrapt, terwijl er tevens bijzondere hoekoplossingen gekozen zijn. Gratama heeft hier 7 woonblokken gerealiseerd. De verschillende objecten kennen veel overeenkomsten, maar ook diverse verschillen. Op de hoek van de Koekoeksstraat – Kievitstraat is middels een wat hoger bebouwing een specifiek element aan het object toegevoegd.

Recente ontwikkelingen

In de zomer van 2013 zijn, in het kader van natuureducatieproject Vogelvlucht van de IVN, bij de straatnaambordjes afbeeldingen van de betreffende vogels opgehangen.

Gebruikte bronnen

1. Welstandsnota Amsterdam Noord, 2004.

Links

1. http://nl.wikipedia.org/wiki/Vogelbuurt_(Amsterdam)
2. http://searchassets.nai.nl/image/CIS//pdf/GRAT_pll.pdf
3. http://adambeeldenva1900.blogspot.nl/2012/05/driekus-jansen-van-galen.html
4. http://020apps.nl/1850-1940/Spechtstraat/38-72

Ingezonden door: Bart Bozelie (Eigen Haard)

Bart Bozelie (Eigen Haard) Eigen Haard zorgt voor goede en betaalbare huisvesting in de Metropoolregio Amsterdam voor mensen die dat het meest nodig hebben. We werken, samen met onze partners, aan vitale wijken in een gezonde regionale woningmarkt. Eigen Haard beheert ruim 61.000 woningen en bedrijfsruimten.

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.