Introductie

Twee tot vier stijlvolle woningen onder een kap aan de Apollolaan.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Villapark Amsterdam Zuid - Apollolaan/Mozartkade
Adres(sen) Mozartkade 7-17, Apollolaan 20-50, Stadionweg 2
Postcode(s) 1077 DJ
Plaats (provincie) Amsterdam (Noord-Holland)
Land Nederland
Huidige staat Deels of volledig gerenoveerd
Oorspronkelijke opdrachtgever N.V. Haga
Oorspronkelijke functie Villa of geschakelde villawoning
Betrokken architect(en) Jan Gratama
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1927 - 1929
Huidige eigenaar Meerdere particuliere eigenaren
Huidige functie Villa of geschakelde villawoning
Soort monument Gemeentelijk monument
Monumentnummer 222013

Achtergrond

De door Gratama ontworpen huizen aan de Mozartkade en Apollolaan bestaan uit blokjes van twee tot vier eengezinswoningen. De hoekwoningen hebben op de kopse zijden een markante gevel met een streng symmetrische ordening. Tussen de blokken bevinden zich garages. Er zijn zowel voor- als achtertuinen. De meeste voortuinen zijn ondiep maar zijn ook huizen die verder van de straat liggen en daardoor een grote voortuin hebben. De achtertuinen zijn hier en daar diep (Apollolaan 34 zelfs 21 meter) en grenzen allemaal aan elkaar waardoor een soort hofje is ontstaan.

Exterieur

Het geheel ademt een landelijke sfeer, vooral aan de Mozartkade. Je waant je even in een wijk in Heemstede of Het Gooi. Toch ligt een deel aan de vrij drukke Apollolaan. De huizen hebben grote kappen met rode pannen. Er zijn houten versieringen aangebracht rond ramen aan de kopse zijden. De woningen hebben op de begane grond karakteristieke "eitjes" aan het kozijn - vaak teruggebracht door de huidige bewoners -. De voordeuren zijn fraai en veelal omgeven door glas-in-loodraampjes. Er zijn fantasierijke hekjes aan de straatkant en er zijn abstracte houten versieringen aangebracht bij de dakkapellen en in de nokken.

Interieur

De plattegronden zijn alle verschillend. De halpartij en en het begin van de trap zijn echter wel opvallend gelijk. De hal is grotendeels betegeld en is afgesloten met een beglaasd tochtportaal. De trap heeft een kenmerkende kleurstelling met bij de trappaal een krul. Alle woningen hebben nog de oorspronkelijke voordeur en van buiten gezien lijkt het er op dat in een aantal woningen nog (een deel van) het oorspronkelijke glas in lood rond de voordeur aanwezig is. Foto's van het grotendeels oorspronkelijke interieur van Apollolaan 34 staan op deze website. Het gaat om een huis met op de eerste verdieping drie slaapkamers en op de tweede verdieping twee slaapkamers en een bergzolder.

Recente ontwikkelingen

De woningen veranderen geregeld van eigenaar. Daarbij lijkt het interieur helaas van ondergeschikt belang en ook aanpassingen als het metselen van een eigen toegangspoort met hek aan de straatzijde blijkt te worden toegestaan.

Gebruikte bronnen

1. Gemeentelijk Monumenten Project 2008-2014, Gemeente Amsterdam, Stadsdeel Zuid.

Links

1. http://020apps.nl/1850-1940/Mozartkade/1-17
2. http://020apps.nl/1850-1940/Apollolaan/20-50

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Je fietst er gemakkelijk langs zonder dat dit buurtje je opvalt en de woningen aan de Apollolaan ogen wat somber door alle bomen. Maar als je eenmaal de Mozartkade oprijdt sta je in een bijna landelijk stukje Amsterdam. Bovendien blijkt het dan te gaan om prachtige, statige huizen. Een omweg waard.

Ingezonden door: Gert-Jan Lobbes

Gert-Jan Lobbes Ik zoek naar details van de Amsterdamse School die je pas opvallen als je langere tijd kijkt naar objecten. Fotograferen helpt om die details te ontdekken. De toppers van deze unieke stroming vind je op vele websites en horen natuurlijk ook thuis op Wendingen. Mijn voorkeur heeft echter om architecten, gebouwen en interieurs in kaart te brengen die nauwelijks aandacht krijgen. Want wie kent tegenwoordig Kruyswijk, Franswa, Boterenbrood of Roodenburgh - om maar een paar namen te noemen? Bekendheid kan bovendien bijdragen aan behoud van erfgoed, onbekend erfgoed kan zomaar verdwijnen. Mijn Amsterdamse Schoolfoto's zijn onder meer gebruikt in de brochure van de Amsterdamse Open Monumentendag 2016, voor tentoonstellingen van Museum Het Schip en De Dageraad, in het boek over Publieke Werken en in het boek naar aanleiding van 100 jaar De Dageraad. Over vondsten op architectuurgebied twitter ik vaak voorafgaand aan publicatie: https://twitter.com/gertjan_lobbes

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.