Introductie

Villa of boerderij? Villa én boerderij. Villaboerderij! Interessant overigens de term villaboerderij. In de Italiaanse Veneto worden immers de grote herenboerderijen aangeduid met simpelweg 'villa'. Zoals in 'de villa's van Palladio'.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Villaboerderij Hayemaheerd
Adres(sen) Ewer 17
Postcode(s) 9966 VE
Plaats (provincie) Zuurdijk (Groningen)
Land Nederland
Huidige staat Gerealiseerd
Oorspronkelijke opdrachtgever
Oorspronkelijke functie Boerderij
Betrokken architect(en) Willem Reitsema Tzn
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1929 - 1929
Huidige eigenaar
Huidige functie
Soort monument Rijksmonument
Monumentnummer 509451

Achtergrond

Deze villaboerderij is gebouwd in 1929 naar een ontwerp van Willem Reitsema Tzn. Op het Hoogeland van Groningen zijn ook bij sommige boerderijen fraaie voorbeelden te vinden van de Amsterdamse School. Soms werd het woonhuis van een bestaande boerderij verbouwd, maar ook – zoals hier – werden de schuur en woning tegelijkertijd ontworpen. De oorspronkelijke boerderij (“Hayemaheerd") die hier ooit stond was toen net afgebrand.

Exterieur

Het woonhuis is met een lage hals verbonden met de schuur. Hiermee is het echter geen traditionele kop-hals-romp boerderij omdat het woonhuis 90 graden is gedraaid naar het zuiden, om een beter uitzicht te krijgen over de landerijen. Wat je op de laatste foto mooi ziet, is dat rechts van het woonhuis de "hals" als laag stuk zichtbaar is en deze dus (niet zoals bij een kop-hals-rompboerderij) als het ware naast de schuur ligt. Met andere woorden, de nokken van woonhuis en schuur liggen niet in elkaars verlengde.

De schuur heeft een pannen dak met daarboven riet. Tegenwoordig is het dak echter grotendeels met golfplaat bedekt. De ingang van het woonhuis ligt bij de één-verdiepinghoge uitbouw, vlakbij de hals. De muren zijn opgetrokken uit gesinterde donkerpaarse baksteen. Het pannendak bestaat uit geglazuurde zwarte tuiles du nord. Opvallend aan de voorgevel is de hoge schoorsteen met het bouwjaar. Deze schoorsteen verdeelt als het ware de voorgevel in twee ogenschijnlijke asymmetrische delen, waarbij echter alleen de muren t.o.v. elkaar naar voren respectievelijk naar achteren verspringen en de architectonische uitwerking van de delen iets van elkaar verschillen.

Gebruikte bronnen

1. Anja Reenders en Cees Stolk, Versteende Welvaart. Amsterdamse School op het Groninger Hoogeland (Uitgeverij Noordboek 2008).

Links

1. http://rijksmonumenten.nl/monument/509451/hayemaheerd/zuurdijk/

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Het gebouw is kenmerkend voor het werk van architect Willem Reitsema Tzn. Typisch voorbeeld van een villaboerderij zoals die in de 20-er jaren gebouwd werden in noord Groningen.

Ingezonden door: Paul Paris

Paul Paris Ooit in Amsterdam geboren en opgegroeid in een “ akelig donkere “ Amsterdamse School woning (later nota bene een rijksmonument) , was mijn missie aanvankelijk om architect te worden. Als schooljongen zag ik ooit een tentoonstelling over het Bauhaus in het Stedelijk Museum, en dacht, dat is het: licht, lucht en ruimte.

Het werd fysische geografie, overigens nooit spijt van gehad. Na 10 jaar docent op een universiteit en daarna ruim dertig jaar fotografie voor overheid en uitgevers : NL “ boven, op en onder “ de grond vastgelegd. Vele jaren later en wat op leeftijd sloeg het vooroordeel over de Amsterdamse School langzaam om begrip en fascinatie; mede door de enthousiaste verhalen en publicaties van Ton Heijdra.

Zo kwam de oude liefde voor architectuur weer naar boven, dit in combinatie met de fotografie.
Vooral het interbellum is voor mij boeiend, een periode waarin het ambacht langzaam verdween, techniek en maatschappij veranderden en daarbij de architectuur als blijvende getuige.
Kortom van “ B t/m B “ (lees: van Berlage t/m Bauhaus) , waarbij de Amsterdamse School een soort brug vormt tussen deze belangrijke architectuurstromingen.

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.