Introductie

Een eye catcher: deze villa met zijn spitsbogenramen.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Villa met aangebouwde garage Apollolaan 178
Adres(sen) Apollolaan 178
Postcode(s) 1077 BH
Plaats (provincie) Amsterdam (Noord-Holland)
Land Nederland
Huidige staat Gerealiseerd
Oorspronkelijke opdrachtgever C. Hülsmann
Oorspronkelijke functie Villa of geschakelde villawoning
Betrokken architect(en) L.J.H. Zonneveldt, C.W. Rooyaards
Andere betrokken kunstenaars Mari S. Andriessen
Aanvang en oplevering 1926 - 1928
Huidige eigenaar Particuliere eigenaar
Huidige functie Villa of geschakelde villawoning
Soort monument Rijksmonument
Monumentnummer 527839

Achtergrond

Een in 1926-1928 tot stand gekomen en geheel vrijstaand aan de Apollolaan gelegen villa met in 1941 (naar ontwerp van G.J. Rutgers) aangebouwde garage. De achtertuin grenst aan het Noorder Amstelkanaal. Gebouwd in opdracht van C. Hülsmann naar een ontwerp van de architecten L.J.H. Zonneveldt en C.W. Rooyaards in de stijl van de Amsterdamse School met beeldhouwwerk van Mari S. Andriessen (1897-1979). Overigens noemt een website over De Wijenburg, een kasteel in Gelderland dat werd gerestaureerd door Royaards, als opdrachtgever Ludo Mirandolle.

Exterieur

De villa is gebouwd in roodbruine bakstenen in Vlaams verband gemetselde gevels. Zadeldak met blauwe en rode gesorteerde pannen. Een centrale brede gemetselde schoorsteen. Opvallend zijn onder meer de groene luiken met een rood veld en de sierlijke smeedijzeren muurankers, evenals de gemetselde halfronde consoles. Aan de linkerzijde bevindt zicht een halfronde en omlopende erker. De bovenzijde van de noordgevel is identiek aan de bovenzijde van de zuidgevel. Op de begane grond rechts de toegangspartij waarin de halfronde eiken deur. Natuurstenen sluitsteen boven de deur, voorstellende twee spelende putti van beeldhouwer Mari Andriessen. Op de eerste etage boven de voordeur vier halfronde natuurstenen accenten met kariatyden naar ontwerp van M. Andriessen, die Lente, Zomer, Herfst en Winter personifiëren. Volgens de Rijksdienst Cultureel Erfgoed: versoberde expressionistische trant. Van algemeen belang vanwege de architectuur- en cultuurhistorische waarde, alsook wegens de ensemblewaarde als beeldbepalend onderdeel van de villabebouwing aan de Apollolaan. Verder van belang wegens de architectonische gaafheid.

Recente ontwikkelingen

Het pand werd volgens NAI eind jaren veertig aangekocht door de Amerikaanse Ambassade en verbouwd tot woning voor respectievelijk de Ambassadeur, de Deputy Chief of Mission, de Consul Generaal en kantoorpand voor het Consulaat

Links

1. http://rijksmonumenten.nl/monument/527839/villa-met-aangebouwde-garage/amsterdam/
2. http://zoeken.nai.nl/CIS/project/8422
3. http://www.vriendenvandewijenburg.nl/Boeiende-verhalen/Met-dank-aan-Royaards/
4. http://www.metselen.net

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Een avontuurlijk pand dat mijn fantasie prikkelt door de luiken en prachtige details en dat duidelijk heel goed bewaard is gebleven. Ik loop er vaak langs. De tuin wordt prachtig onderhouden maar ik zie er nooit iemand. Jaren geleden ben ik er binnen geweest omdat het bewoond werd (of wordt?) door een man met een uitdragerij (!!) in de binnenstad. Ik kwam langs om een jaren 50 vaasje bij hem te kopen en was zo gespitst op zijn verzameling dat ik helemaal ben vergeten hoe het er precies van binnen uit zag.

Ingezonden door: Gert-Jan Lobbes

Gert-Jan Lobbes Ik zoek naar details van de Amsterdamse School die je pas opvallen als je langere tijd kijkt naar objecten. Fotograferen helpt om die details te ontdekken. De toppers van deze unieke stroming vind je op vele websites en horen natuurlijk ook thuis op Wendingen. Mijn voorkeur heeft echter om architecten, gebouwen en interieurs in kaart te brengen die nauwelijks aandacht krijgen. Want wie kent tegenwoordig Kruyswijk, Franswa, Boterenbrood of Roodenburgh - om maar een paar namen te noemen? Bekendheid kan bovendien bijdragen aan behoud van erfgoed, onbekend erfgoed kan zomaar verdwijnen. Mijn Amsterdamse Schoolfoto's zijn onder meer gebruikt in de brochure van de Amsterdamse Open Monumentendag 2016, voor tentoonstellingen van Museum Het Schip en De Dageraad, in het boek over Publieke Werken en in het boek naar aanleiding van 100 jaar De Dageraad. Over vondsten op architectuurgebied twitter ik vaak voorafgaand aan publicatie: https://twitter.com/gertjan_lobbes

Reacties

geplaatst door Annemarieke Verheij op 13 juli 2015 om 20:01:

Wat een leuk huis, charmante uitstraling! Misschien door de ramen, maar het doet me denken aan een huis uit een sprookjesboek of iets dergelijks :-)

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.