Introductie

Eén van de drie villa's (Meerhoek, Boschkant en Beek en Bosch) die architect Blaauw ontwierp voor Park Meerwijk.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Villa Meerhoek (nu De Ster), Park Meerwijk, Bergen
Adres(sen) Lijtweg 11
Postcode(s) 1861 VA
Plaats (provincie) Bergen (Noord-Holland)
Land Nederland
Huidige staat Deels of volledig gerestaureerd
Oorspronkelijke opdrachtgever Tegelfabrikant Heystee
Oorspronkelijke functie Villa of geschakelde villawoning
Betrokken architect(en) C.J. Blaauw
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1917 - 1918
Huidige eigenaar Particuliere eigenaar
Huidige functie Villa of geschakelde villawoning
Soort monument Rijksmonument
Monumentnummer 46532

Achtergrond

Park Meerwijk is het enige totaalproject van vrijstaande woonhuizen ontworpen door architecten van de Amsterdamse School. In 1917 geeft de tegelfabrikant A.M.A. Heystee aan vijf architecten de opdracht om een aantal villa's te bouwen in een park in het kunstenaarsdorp Bergen. Heystee kent de architecten omdat zij sinds 1914 in een van zijn zalen vergaderen. De architecten krijgen de volledige vrijheid in uitwerking en plaatsing van de villa's. Hierdoor kunnen ze hun expressionistische ideeën ongewijzigd uitwerken. De woningen zijn bescheiden van afmeting en rekening houdend met de verkoopbaarheid op verzoek van de opdrachtgever in het interieur 'niet te veel verschillend van het tegenwoordig verlangde'. De meeste villa's hebben een rieten kap en bakstenen gevels met houten kozijnen. In het interieur is, uiteraard, veel tegelwerk aangebracht.

Exterieur

Op stervormige plattegrond met N.O.-aanbouw gedeeltelijk in baksteen met van gepotdekselde delen voorziene verdieping opgetrokken villa, onder golvende door schoorsteen bekroonde rieten kap. De ingang bevindt zich aan de oostelijke zijde in een uitgebouwd portaal en was oorspronkelijk gemarkeerd door een houten gesneden luifel, steunend op een bakstenen scheidingsmuur; de veelhoekige Z.W.partij is bij de hoeken versterkt door zich naar beneden toe verjongende steunberen die destijds van verzwaarde voeten waren voorzien en die thans nog de overkragende bovenbouw ondersteunen; bij de Z.W., Z.O. en N.W.hoek zijn eveneens steunberen aangebracht die zich naar beneden toe verjongen, maar van breder formaat - ter ondersteuning van de uitkragende dakkapellen - en aan de bovenzijde voorzien van enig naar voren springend siermetselwerk; in de tussenliggende muurvlakken bevinden zich vensters met geschulpte onderlijst waarvan de oorspronkelijke horizontale roedeverdeling thans is verdwenen, evenals bij de tuindeuren bij de Z.W. hoek. Aan de N.O.gevel is de keukenuitbouw met lage muur aangekapt, waarbij de ver naar beneden doorgetrokken kap oorspronkelijk in het midden werd doorsneden door een tweede schoorsteenpartij; zij-ingang in de Z.O.gevel. Bij de gepotdekselde bovenverdieping grijpen de delen in elkaar met eenvoudig gesneden uiteinden; de onderlijsten en daklijsten zijn van geschulpte randen voorzien; de grote dakkapellen op de hoeken bezitten nog vensters met de oorspronkelijke roedeverdeling, terwijl bij de daartussen uit springende W.hoeken en Z.hoeken kleine loggia's zijn aangebracht met schuine hoekstijlen, en bij de N. en O.hoeken kleine vensters met horizontale roedeverdeling die om de hoek zijn omgezet.

(Afkomstig van Monumenten.nl)

Recente ontwikkelingen

In de tekst hierboven zijn al enkele wijzigingen benoemd die in de loop der jaren hebben plaatsgevonden. Inmiddels is de villa hernoemd van Meerhoek naar De Ster. Deze naam/dit symbool is terug te vinden in smeedijzeren hek, de sokkels met stervormige verlichting en een ster op de gevel.

Links

1. http://www.architectuurgids.nl/project/list_projects_of_architect/arc_id/728/prj_id/679
2. https://www.monumenten.nl/monument/41198

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

In juli '15 heb ik een bezoek gebracht aan Park Meerwijk. Een aantal villa's zijn zo bijzonder dat je ernaar blijft kijken en steeds meer details ziet. Enkele zijn nauwelijks te zien door de enorme begroeiing rondom. En een paar villa's zijn inmiddels zo ingrijpend veranderd dat er niks moois meer aan is te ontdekken. Villa Meerhoek vond ik naast bijzonder door haar vorm, ook de mooiste. Niet in de laatste plaats door de goede staat waarin zij verkeert de zomerse aankleding met geraniums.

Ingezonden door: Annemarieke Verheij

Annemarieke Verheij Geboren en getogen in Amsterdam. De unieke bouwwerken van de Amsterdamse School zijn voor mij een vertrouwd beeld met opa's en oma's die allen in Oud Zuid woonden. In de jaren 80 werkte ik als reservist bij PTT Post en heb regelmatig op het postkantoor Gerard Terborgstraat (onderdeel van Het Nieuwe Huis op het Roelof Hartplein) gewerkt. Ook heb ik een dag op het postkantoortje op het Spaardammerplantsoen mogen doorbrengen. Helaas was ik in die tijd nog niet zo actief aan het fotograferen dat ik de interieurs op beeld heb vastgelegd.
Ik werk 4 dagen per week op de administratie Vergunningen van de Gemeente Amstelveen (en Aalsmeer). In mijn vrije tijd wandel ik veel, waarbij de camera altijd meegaat. De laatste tijd heb ik een toenemende interesse in de prachtige Amsterdamse School-stijl en ga regelmatig actief op zoek naar gebouwen of objecten.
Professionele kennis heb ik niet, maar met mijn beeldmateriaal en goed zoekwerk op internet hoop ik toch regelmatig een bijdrage te kunnen leveren aan deze mooie website.

Reacties

geplaatst door Marcel Westhoff op 24 juli 2015 om 08:07:

Ik heb nog enkele foto's van deze erg fraaie blikvanger toegevoegd.

geplaatst door Annemarieke Verheij op 24 juli 2015 om 16:41:

Mooie aanvulling Marcel!

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.