Introductie

Een van Jac. Hurks villa's in de Ludwigstraat.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Villa Ludwigstraat 5, Roosendaal
Adres(sen) Ludwigstraat 5
Postcode(s) 4701 ND
Plaats (provincie) Roosendaal (Noord-Brabant)
Land Nederland
Huidige staat Deels of volledig gerestaureerd
Oorspronkelijke opdrachtgever A. Tierolff
Oorspronkelijke functie Landhuis
Betrokken architect(en) Jacques Hurks
Andere betrokken kunstenaars n.v.t.
Aanvang en oplevering 1926 - 1927
Huidige eigenaar niet bekend
Huidige functie Landhuis
Soort monument Gemeentelijk monument
Monumentnummer n.v.t.

Achtergrond

De villa is in 1927 gebouwd naar een ontwerp van Jac. Hurks. In de loop van de tijd zijn vele onderdelen van de vensters vereenvoudigd. De gootlijsten zijn van een nieuwe betimmering voorzien. De villa vervult nog steeds de woonfunctie.

Exterieur

De voorgevel bestaat uit een tweelaags gemetseld gedeelte met op de hoeken een hoog opgaande schoorsteen die uitsteekt voor het evenwijdig aan de straat lopende parabooldak dat direct boven de begane grond aanheft. Links is een terugliggende entree met de originele paneeldeur met blokjes en glaspanelen. De langwerpige ramen links en rechts van de uitbouw zijn voorzien van glas-in-loodpanelen voor de laddervensters. De schoorstenen zijn gedecoreerd door middel van uitgemetselde horizontale banden en een betonnen afdekplaat met sierbollen. Rechts een hoog opgaande erker met afgeschuinde zijden die doorloopt tot de daklijst. Boven deze erker is er in het dakvlak een brede lage drielichtse dakkapel voorzien van laddervensters en een flinke dakoverstek. In de topgevels waaiervormig metselwerk. Het zolderraam bestaat uit twee venstertjes met een centraal geplaatste afgeronde middenbalk. De topgevels zijn gedecoreerd met waaiervormig metselwerk.

Interieur

Glas-in-loodramen, donker schilderwerk, tegelwerk, trap afwerking, schuifdeuren, aftimmering plafonds en sierlijsten deuren.

Recente ontwikkelingen

Het landhuis is in de jaren tachtig zorgvuldig gerestaureerd met uitzondering van de kunststof kozijnen in de voorgevel.

Gebruikte bronnen

1. Erfgoedroosendaal.nl
2. Hurks Genootschap

Links

1. http://www.erfgoedroosendaal.nl/htmlpag/pagroosendaalludwigstraat005.htm
2. http://www.erfgoedroosendaal.nl/htmlpag/uitleg/ludwigstraat005.htm
3. http://www.erfgoedroosendaal.nl/htmlpag/vergunning/ludwigstraat005_T.pdf
4. http://www.erfgoedroosendaal.nl/htmlpag/vergunning/ludwigstraat005_D.pdf
5. http://www.hurksgenootschap.nl

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Door plaatsing bij het begin van de Ludwigstraat wordt je blik gevangen door de bijzondere verschijningsvormen van de woningen en word je de straat ingetrokken. De vele Hurks panden in de straat geven het meteen het gevoel dat je in de "Hurksstraat" bent.

Ingezonden door: Sjaak Kools

Sjaak Kools Vanaf 1979 werkzaam bij de gemeente Roosendaal als coördinator bouwaanvragen. Dit betreft alle aspecten zoals voorbespreking met aanvragers, toets bestemmingsplan, voorbereiding en informatie verstrekken aan welstandscommissie en vanaf 1992 de monumentencommissie, technische toetsing en advisering vergunning verlening aan BenW. Vanaf 1997 secretaris van de welstands- en monumentencommissie. Door de ervaring met datamanagement en het gebruik van geautomatiseerde systemen ben ik begonnen om alle over de gehele gemeente verspreide gegevens, die dus niet in de vergaderingen beschikbaar waren, te verzamelen en te ontsluiten via een website (www.erfgoedroosendaal.nl) die overal via het internet is te gebruiken. Het unieke van de site is dat het alle denkbare zaken betreft in relatie met alle monumentale aspecten, maakt niet uit welke status. Verder ben ik actief als bestuurslid van het Hurksgenootschap, die als missie heeft het inventariseren, vastleggen en publiceren van het oeuvre van architect Jacques Hurks (1890-1977). Deze architect vertegenwoordigde de Amsterdamse Schoolarchitectuur in Noord-Brabant en met name in Roosendaal en omgeving. Zijn werk omvat woningen, kerken en boerderijen waarin zijn typische eigen stijl te herkennen is. Het genootschap beoogt het werk van Hurks volledig in kaart te brengen en uit te dragen door middel van het organiseren van exposities, lezingen en excursies. Tevens geef ik elk jaar ondersteuning bij de open monumenten dag.

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.