Introductie

Van een grote eenvoud en elegantie. Goed kijken!

Specificaties

Officiële of officieuze naam Villa Ludwigstraat 4, Roosendaal
Adres(sen) Ludwigstraat 4
Postcode(s) 4701 NG
Plaats (provincie) Roosendaal (Noord-Brabant)
Land Nederland
Huidige staat Deels of volledig gerestaureerd
Oorspronkelijke opdrachtgever A.M.M. Tierolff
Oorspronkelijke functie Woonhuis (vrijstaand)
Betrokken architect(en) Jacques Hurks
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1926 - 1926
Huidige eigenaar Niet bekend
Huidige functie Woonhuis (vrijstaand)
Soort monument Geen beschermde status
Monumentnummer

Achtergrond

Het woonhuis is een ontwerp van architect Jacques Hurks en maakt deel uit van een samenhangend ensemble van woningen, waarvan 5 nagenoeg gelijktijdig zijn gebouwd. Het in de tweede oorlog zwaar beschadigde woonhuis is gerestaureerd.

Exterieur

Uitstekende entree met trappenhuis met oplopende smalle hoge ramen. Aan de achterzijde is een aanbouw met een schilddak. Rechts in de voorgevel is tussen het boven- en benedenraam een gepotdekselde houten beschieting aangebracht. Links is een afgeschuinde erkerachtige aanbouw aangebracht die doorloopt tot de onderkant van het overstekende dak. Het metselwerk is wit geschilderd.

Glas-in-loodramen, gepotdekselde houten beschieting die de hoek omgaat, piramide pannendak met grote slanke overstekken, horizontale belijningen.

Gebruikte bronnen

1. erfgoedroosendaal.nl
2. Hurks Genootschap
3. RCE

Links

1. http://www.erfgoedroosendaal.nl/htmlpag/pagroosendaalludwigstraat004.htm
2. http://www.erfgoedroosendaal.nl/htmlpag/vergunning/ludwigstraat004_D.pdf
3. http://www.hurksgenootschap.nl/

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Tussen twee bijzondere hoekpanden ga je de Ludwigstraat in en kom je bij huisnummer 4, een pand met duidelijke invloeden maar sober uitgevoerd. De vele Hurkspanden zijn ieder op zich bijzonder maar vormen door hun vormentaal een samenhangend geheel en geven het gevoel dat je in de "Hurksstraat" bent.

Ingezonden door: Sjaak Kools

Sjaak Kools Vanaf 1979 werkzaam bij de gemeente Roosendaal als coördinator bouwaanvragen. Dit betreft alle aspecten zoals voorbespreking met aanvragers, toets bestemmingsplan, voorbereiding en informatie verstrekken aan welstandscommissie en vanaf 1992 de monumentencommissie, technische toetsing en advisering vergunning verlening aan BenW. Vanaf 1997 secretaris van de welstands- en monumentencommissie. Door de ervaring met datamanagement en het gebruik van geautomatiseerde systemen ben ik begonnen om alle over de gehele gemeente verspreide gegevens, die dus niet in de vergaderingen beschikbaar waren, te verzamelen en te ontsluiten via een website (www.erfgoedroosendaal.nl) die overal via het internet is te gebruiken. Het unieke van de site is dat het alle denkbare zaken betreft in relatie met alle monumentale aspecten, maakt niet uit welke status. Verder ben ik actief als bestuurslid van het Hurksgenootschap, die als missie heeft het inventariseren, vastleggen en publiceren van het oeuvre van architect Jacques Hurks (1890-1977). Deze architect vertegenwoordigde de Amsterdamse Schoolarchitectuur in Noord-Brabant en met name in Roosendaal en omgeving. Zijn werk omvat woningen, kerken en boerderijen waarin zijn typische eigen stijl te herkennen is. Het genootschap beoogt het werk van Hurks volledig in kaart te brengen en uit te dragen door middel van het organiseren van exposities, lezingen en excursies. Tevens geef ik elk jaar ondersteuning bij de open monumenten dag.

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.