Introductie

Nummer vijfendertig: het laatste Hurkspand in de Ludwigstraat, Roosendaal.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Villa Ludwigstraat 35, Roosendaal
Adres(sen) Ludwigstraat 35
Postcode(s) 4701 NE
Plaats (provincie) Roosendaal (Noord-Brabant)
Land Nederland
Huidige staat Deels of volledig gerestaureerd
Oorspronkelijke opdrachtgever C. van Gastel
Oorspronkelijke functie Villa of geschakelde villawoning
Betrokken architect(en) Jacques Hurks
Andere betrokken kunstenaars n.v.t.
Aanvang en oplevering 1931 - 1931
Huidige eigenaar niet bekend
Huidige functie Villa of geschakelde villawoning
Soort monument
Monumentnummer

Achtergrond

Villa in 1931 gebouwd naar ontwerp van architect Jac. Hurks met Amsterdamse School elementen. Het pand maakt deel uit van een samenhangend ensemble van woningen.

Exterieur

De villa is in 1931 gebouwd onder invloed van de Amsterdamse School architectuur in donkerrood metselwerk. Het pand heeft een schilddak met een grote overstek. Aan de rechterzijde een gemetselde erker met afgeschuinde hoeken die helemaal doorloopt tot tegen de dakrand. De bovenlichten zijn voorzien van glas-in-loodramen. Aan de linkerzijde een tweedelig staand raam dat de links om de hoek doorloopt, evenals de bloembak met houten klossen onder de ramen. Terugliggend in de linker gevel een grote entree partij met trappenhuis die doorloopt tot aan de dakoverstek en voorzien is van hoge staande ramen met glas in lood. Aan de linkerzijde van de voorgevel zijn op de begane grond twee gekoppelde staande ramen met aan de bovenzijde een omlijsting die doorloopt over de linker gevel. Om de rechterhoek een hoger opgaande gemetselde schoorsteen afgedekt met een betonplaat die rust op ronde poten. Het metselwerk van de schoorsteen loopt boven de betonplaat door in afgeslankte vorm. Door het horizontale en verticale lijnenspel ontstaat er een evenwichtig geheel. Op het dakschild aan de voorzijde een brede dakkapel.

Interieur

In het interieur zijn de indeling en delen van de inrichting nog in oorspronkelijke staat. Van belang zijn onder andere het trappenhuis met houten trapleuning met geometrische decoraties, de hoge glas-in-loodramen, de kastenwand met schuifdeuren tussen voor- en achterkamer, de betegelde schoorsteenmantels en het donkere schilderwerk.

Recente ontwikkelingen

Goed onderhouden, nagenoeg in oorspronkelijke staat.

Links

1. http://www.erfgoedroosendaal.nl/htmlpag/pagroosendaalludwigstraat035.htm
2. http://www.hurksgenootschap.nl

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

De vele Hurkspanden zijn ieder op zich bijzonder maar vormen door hun vormentaal een samenhangend geheel en geven het gevoel dat je in de "Hurksstraat" bent.

Ingezonden door: Sjaak Kools

Sjaak Kools Vanaf 1979 werkzaam bij de gemeente Roosendaal als coördinator bouwaanvragen. Dit betreft alle aspecten zoals voorbespreking met aanvragers, toets bestemmingsplan, voorbereiding en informatie verstrekken aan welstandscommissie en vanaf 1992 de monumentencommissie, technische toetsing en advisering vergunning verlening aan BenW. Vanaf 1997 secretaris van de welstands- en monumentencommissie. Door de ervaring met datamanagement en het gebruik van geautomatiseerde systemen ben ik begonnen om alle over de gehele gemeente verspreide gegevens, die dus niet in de vergaderingen beschikbaar waren, te verzamelen en te ontsluiten via een website (www.erfgoedroosendaal.nl) die overal via het internet is te gebruiken. Het unieke van de site is dat het alle denkbare zaken betreft in relatie met alle monumentale aspecten, maakt niet uit welke status. Verder ben ik actief als bestuurslid van het Hurksgenootschap, die als missie heeft het inventariseren, vastleggen en publiceren van het oeuvre van architect Jacques Hurks (1890-1977). Deze architect vertegenwoordigde de Amsterdamse Schoolarchitectuur in Noord-Brabant en met name in Roosendaal en omgeving. Zijn werk omvat woningen, kerken en boerderijen waarin zijn typische eigen stijl te herkennen is. Het genootschap beoogt het werk van Hurks volledig in kaart te brengen en uit te dragen door middel van het organiseren van exposities, lezingen en excursies. Tevens geef ik elk jaar ondersteuning bij de open monumenten dag.

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.