Introductie

Nummer tweeëndertig uit de 'Hurksstraat' in Roosendaal.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Villa Ludwigstraat 32, Roosendaal
Adres(sen) Ludwigstraat 32
Postcode(s) 4701 NH
Plaats (provincie) Roosendaal (Noord-Brabant)
Land Nederland
Huidige staat Deels of volledig gerestaureerd
Oorspronkelijke opdrachtgever Th. van Wely, huisarts
Oorspronkelijke functie Villa of geschakelde villawoning
Betrokken architect(en) Jacques Hurks
Andere betrokken kunstenaars n.v.t.
Aanvang en oplevering 1933 - 1933
Huidige eigenaar L. Koetsenruiter
Huidige functie Villa of geschakelde villawoning
Soort monument Rijksmonument
Monumentnummer 517284

Achtergrond

Villa gebouwd in 1933 naar een ontwerp van architect Jacques Hurks. Het pand vertoont elementen van zakelijk expressionisme. Het pand maakt deel uit van een samenhangend ensemble van woningen.

Exterieur

Tweelaags woonhuis onder schilddak waarvan de nok haaks op de straat staat. Het dak is voorzien van een forse overstek. Alle vensters hebben stalen kozijnen. Links in de voorgevel een grote erker met breed raam en afgedekt met een betonnen latei die de hoek omloopt. Boven de erker een balkon met gemetselde borstwering. Op de verdieping samengestelde ramen met de originele roeden verdeling die links om de hoek doorlopen en direct onder de goot zijn geplaatst De linkerzijgevel heeft een risaliet met trappenhuis en terugliggende entree. Links en rechts daarvan hoog geplaatste ramen met kathedraalglas en glas in lood. Erboven een hoger opgaande gevel met smalle hoge ramen, voorzien van glas in lood. De ramen steken uit ten opzichte van de gevel, erboven loopt deze verticale lijn door in lisenen. Achter de risaliet van de linker gevel is een steil dakschild dat dat direct boven de dakgoot van de erker aangrijpt. Aan de voorzijde een brede dakkapel met samengestelde ramen.

Interieur

In het interieur zijn de indeling en delen van de inrichting nog in oorspronkelijke staat. Van belang zijn onder andere het trappenhuis, de stalen ramen, glas-in-loodramen, smeedwerk en blokvormen.

Recente ontwikkelingen

Gerestaureerd in 2006

Links

1. http://www.erfgoedroosendaal.nl/htmlpag/pagroosendaalludwigstraat032.htm
2. http://www.erfgoedroosendaal.nl/htmlpag/uitleg/ludwigstraat032KICH.htm
3. http://www.erfgoedroosendaal.nl/htmlpag/vergunning/ludwigstraat032_T1933_blauwdruk_neg.jpg
4. erfgoedroosendaal.nl/htmlpag/vergunning/ludwigstraat032_D.pdf
5. www.hurksgenootschap.nl
6. https://www.monumenten.nl/monument/52858

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Tussen twee bijzondere hoekpanden ga je de Ludwigstraat in en kom je bij huisnummer 32. De villa heeft een zakelijke uitstraling waaraan ornamenten van de Amsterdamse School zijn toegevoegd. De vele Hurks panden in de straat zijn ieder op zich bijzonder maar vormen ook een samenhangend geheel en geven het gevoel dat je in de "Hurksstraat" bent.

Ingezonden door: Sjaak Kools

Sjaak Kools Vanaf 1979 werkzaam bij de gemeente Roosendaal als coördinator bouwaanvragen. Dit betreft alle aspecten zoals voorbespreking met aanvragers, toets bestemmingsplan, voorbereiding en informatie verstrekken aan welstandscommissie en vanaf 1992 de monumentencommissie, technische toetsing en advisering vergunning verlening aan BenW. Vanaf 1997 secretaris van de welstands- en monumentencommissie. Door de ervaring met datamanagement en het gebruik van geautomatiseerde systemen ben ik begonnen om alle over de gehele gemeente verspreide gegevens, die dus niet in de vergaderingen beschikbaar waren, te verzamelen en te ontsluiten via een website (www.erfgoedroosendaal.nl) die overal via het internet is te gebruiken. Het unieke van de site is dat het alle denkbare zaken betreft in relatie met alle monumentale aspecten, maakt niet uit welke status. Verder ben ik actief als bestuurslid van het Hurksgenootschap, die als missie heeft het inventariseren, vastleggen en publiceren van het oeuvre van architect Jacques Hurks (1890-1977). Deze architect vertegenwoordigde de Amsterdamse Schoolarchitectuur in Noord-Brabant en met name in Roosendaal en omgeving. Zijn werk omvat woningen, kerken en boerderijen waarin zijn typische eigen stijl te herkennen is. Het genootschap beoogt het werk van Hurks volledig in kaart te brengen en uit te dragen door middel van het organiseren van exposities, lezingen en excursies. Tevens geef ik elk jaar ondersteuning bij de open monumenten dag.

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.