Introductie

Een late Hurks in de Ludwigstraat.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Villa Ludwigstraat 30, Roosendaal
Adres(sen) Ludwigstraat 30
Postcode(s) 4701 NH
Plaats (provincie) Roosendaal (Noord-Brabant)
Land Nederland
Huidige staat Deels of volledig gerestaureerd
Oorspronkelijke opdrachtgever N.V. Tierolff
Oorspronkelijke functie Villa of geschakelde villawoning
Betrokken architect(en) Jacques Hurks
Andere betrokken kunstenaars n.v.t.
Aanvang en oplevering 1934 - 1934
Huidige eigenaar nietbekend
Huidige functie Villa of geschakelde villawoning
Soort monument Geen beschermde status
Monumentnummer

Achtergrond

Villa in 1934 gebouwd naar ontwerp van architect Jac. Hurks met Amsterdamse School elementen. Het pand maakt deel uit van een samenhangend ensemble van woningen.

Exterieur

De villa is in 1934 gebouwd onder invloed van de Amsterdamse School architectuur in donkerrode baksteen in Vlaams. Het pand heeft een samengesteld zadeldak met hoge dakschilden. Aan de linkerzijde van de voorgevel een rechthoekige erker onder een plat dak met een ruim dakoverstek. Links en rechts van de erker een gemetselde bloembak. Ter hoogte van de verdieping zijn drie vensters met daaronder een plantenbak op gootklossen. Links aan de voorzijde en rechts aan de achterzijde een hoge schoorsteen afgedekt met een dunne uitkragende betonplaat. De snijvlakken tussen staande gevels en dakvlak worden gemarkeerd door ruime overkragende dakgoten. Aan de rechterzijde de entree, in een hoger opgaand gemetseld gedeelte met een eigen kap. De rondboogvormige houten toegangsdeur is terugliggend achter een metselwerk boog. Aan de linkerzijde achter de hoge schoorsteen een tweelaags opgaand gemetseld gedeelte met een erker met afgeschuinde hoeken.

Interieur

In het interieur zijn de indeling en delen van de inrichting nog in oorspronkelijke staat. Van belang zijn onder andere het trappenhuis met houten trapleuning met geometrische dekoraties.

Recente ontwikkelingen

Gerestaureerd

Links

1. http://www.erfgoedroosendaal.nl/htmlpag/pagroosendaalludwigstraat030.htm
2. http://www.erfgoedroosendaal.nl/htmlpag/vergunning/ludwigstraat030_T.pdf
3. http://www.erfgoedroosendaal.nl/htmlpag/vergunning/ludwigstraat030_D.pdf
4. http://www.hurksgenootschap.nl

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Tussen twee bijzondere hoekpanden ga je de Ludwigstraat in en kom je bij huisnummer 30. De villa heeft een zakelijke uitstraling waaraan ornamenten van de Amsterdamse School zijn toegevoegd. De vele Hurks panden in de straat zijn ieder op zich bijzonder maar vormen ook een samenhangend geheel en geven het gevoel dat je in de "Hurksstraat" bent.

Ingezonden door: Sjaak Kools

Sjaak Kools Vanaf 1979 werkzaam bij de gemeente Roosendaal als coördinator bouwaanvragen. Dit betreft alle aspecten zoals voorbespreking met aanvragers, toets bestemmingsplan, voorbereiding en informatie verstrekken aan welstandscommissie en vanaf 1992 de monumentencommissie, technische toetsing en advisering vergunning verlening aan BenW. Vanaf 1997 secretaris van de welstands- en monumentencommissie. Door de ervaring met datamanagement en het gebruik van geautomatiseerde systemen ben ik begonnen om alle over de gehele gemeente verspreide gegevens, die dus niet in de vergaderingen beschikbaar waren, te verzamelen en te ontsluiten via een website (www.erfgoedroosendaal.nl) die overal via het internet is te gebruiken. Het unieke van de site is dat het alle denkbare zaken betreft in relatie met alle monumentale aspecten, maakt niet uit welke status. Verder ben ik actief als bestuurslid van het Hurksgenootschap, die als missie heeft het inventariseren, vastleggen en publiceren van het oeuvre van architect Jacques Hurks (1890-1977). Deze architect vertegenwoordigde de Amsterdamse Schoolarchitectuur in Noord-Brabant en met name in Roosendaal en omgeving. Zijn werk omvat woningen, kerken en boerderijen waarin zijn typische eigen stijl te herkennen is. Het genootschap beoogt het werk van Hurks volledig in kaart te brengen en uit te dragen door middel van het organiseren van exposities, lezingen en excursies. Tevens geef ik elk jaar ondersteuning bij de open monumenten dag.

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.