Introductie

Het ensemble van architect Hurks in de Ludwigstraat.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Villa Ludwigstraat 3, Roosendaal
Adres(sen) Ludwigstraat 3, 4701 ND Roosendaal 3
Postcode(s) 4701 ND
Plaats (provincie) Roosendaal (Noord-Brabant)
Land Nederland
Huidige staat Deels of volledig gerestaureerd
Oorspronkelijke opdrachtgever A. Geerts, leraar
Oorspronkelijke functie Villa of geschakelde villawoning
Betrokken architect(en) Jacques Hurks
Andere betrokken kunstenaars nvt
Aanvang en oplevering 1926 - 1926
Huidige eigenaar niet bekend
Huidige functie Villa of geschakelde villawoning
Soort monument Rijksmonument
Monumentnummer 517271

Achtergrond

Dit woonhuis heeft architect Jacques Hurks ontworpen en maakt deel uit van een samenhangend ensemble van woningen, waarvan er 5 nagenoeg gelijktijdig zijn gebouwd.

Exterieur

Tweelaags woonhuis op een rechthoekige plattegrond onder een parabooldak haaks op de straat. Boven de zijgevels loopt het dakvlak door over de verdieping. Het huis is uitgevoerd in baksteen, het dak is gedekt met rode romaanse pannen. Tegen de voorgevel is, rechts een vijfhoekige erker geplaatst met een uitstekende slanke houten lijst. Links is de ingang geplaatst met op de hoek een naar opzij doorlopend, hooggeplaatst glas-in-lood raam, gevuld met gekleurd glas en voorzien van uitstekende horizontale houten roeden (ladderraam). De hoge topgevel wordt in het midden doorsneden door een puntig uitstekende bakstenen penant. Aan weerszijden daarvan is op de verdieping een rechthoekig raam aangebracht. In de top zijn liggende ramen geplaatst aan weerszijden van een puntig uitstekend raampje dat de penant bekroont. Tegen de linkerzijgevel een tweelaags risaliet met afgeschuinde hoek onder plat dak met overstek waarin het trappenhuis. Op de hoek is een hoog glas-in-loodraam aangebracht. Op de schoorstenen is de handtekening van Hurks zichtbaar (horizontaal uitstekende metselwerkbalkjes).

Interieur

Glas-in-lood-ramen, donker schilderwerk, tegelwerk, trap afwerking, schuifdeuren waartussen ingebouwde (boeken)kasten, aftimmering plafonds, sierlijsten deuren.

Recente ontwikkelingen

Het pand is nog in de oorspronkelijke staat en goed onderhouden.

Links

1. http://www.erfgoedroosendaal.nl/htmlpag/pagroosendaalludwigstraat003.htm
2. http://www.erfgoedroosendaal.nl/htmlpag/uitleg/ludwigstraat003KICH.htm
3. http://www.erfgoedroosendaal.nl/htmlpag/vergunning/ludwigstraat003_T.pdf
4. http://www.erfgoedroosendaal.nl/htmlpag/vergunning/ludwigstraat003_D.pdf
5. http://www.hurksgenootschap.nl/
6. https://www.monumenten.nl/monument/52847

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Tussen twee bijzondere hoekpanden ga je de Ludwigstraat in en kom je bij huisnummer 3, een statig pand dat je als het ware met een verbaasde blik verwelkomt. De vele Hurkspanden zijn ieder op zich bijzonder maar vormen door hun vormentaal een samenhangend geheel en geven het gevoel van de "Hurksstraat".

Ingezonden door: Sjaak Kools

Sjaak Kools Vanaf 1979 werkzaam bij de gemeente Roosendaal als coördinator bouwaanvragen. Dit betreft alle aspecten zoals voorbespreking met aanvragers, toets bestemmingsplan, voorbereiding en informatie verstrekken aan welstandscommissie en vanaf 1992 de monumentencommissie, technische toetsing en advisering vergunning verlening aan BenW. Vanaf 1997 secretaris van de welstands- en monumentencommissie. Door de ervaring met datamanagement en het gebruik van geautomatiseerde systemen ben ik begonnen om alle over de gehele gemeente verspreide gegevens, die dus niet in de vergaderingen beschikbaar waren, te verzamelen en te ontsluiten via een website (www.erfgoedroosendaal.nl) die overal via het internet is te gebruiken. Het unieke van de site is dat het alle denkbare zaken betreft in relatie met alle monumentale aspecten, maakt niet uit welke status. Verder ben ik actief als bestuurslid van het Hurksgenootschap, die als missie heeft het inventariseren, vastleggen en publiceren van het oeuvre van architect Jacques Hurks (1890-1977). Deze architect vertegenwoordigde de Amsterdamse Schoolarchitectuur in Noord-Brabant en met name in Roosendaal en omgeving. Zijn werk omvat woningen, kerken en boerderijen waarin zijn typische eigen stijl te herkennen is. Het genootschap beoogt het werk van Hurks volledig in kaart te brengen en uit te dragen door middel van het organiseren van exposities, lezingen en excursies. Tevens geef ik elk jaar ondersteuning bij de open monumenten dag.

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.