Introductie

In het Amsterdamse School-ensemble 'Ludwigstraat, Roosendaal' is dit de enige villa met een plat dak.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Villa Ludwigstraat 29, Roosendaal
Adres(sen) Ludwigstraat 29
Postcode(s) 4701 NE
Plaats (provincie) Roosendaal (Noord-Brabant)
Land Nederland
Huidige staat Deels of volledig gerestaureerd
Oorspronkelijke opdrachtgever A.B.C. Raaymakers (onderwijzer)
Oorspronkelijke functie Villa of geschakelde villawoning
Betrokken architect(en) Jacques Hurks
Andere betrokken kunstenaars n.v.t.
Aanvang en oplevering 1930 - 1930
Huidige eigenaar Niet bekend
Huidige functie Villa of geschakelde villawoning
Soort monument Geen beschermde status
Monumentnummer

Achtergrond

Villa, in 1930 gebouwd naar ontwerp van architect Jac. Hurks in Amsterdamse Schoolstijl. Het pand maakt deel uit van een samenhangend ensemble van woningen.

Exterieur

Villa in donker metselwerk afgedekt met een plat dak. Op de verdieping een zesdelig raam over nagenoeg de gehele breedte. Het metselwerk boven het raam is voorzien van gemetselde blokken die voor de gevel uitsteken Aan de rechterzijde een rechthoekige erker met een grote overkragende dakrand die begrenst wordt door een gemetselde "boekensteun" die doorloopt tot een meter boven dakrand en dienst doet als schoorsteen. Ter plaatse van het raam op de verdieping zijn een negental rijen tegels ter versiering aangebracht die buiten het metselwerk steken. In de linkergevel een terugliggend uitstekend trappenhuis dat doorloopt boven de entree en ondersteunt wordt door een betonplaat met console met een verzwaard einde. In het trappenhuis zijn hoge ladderramen.

Interieur

In het interieur zijn de indeling en delen van de inrichting nog in oorspronkelijke staat. Van belang zijn onder andere het trappenhuis met houten trapleuning met geometrische decoraties, de glas-in-loodramen.

Recente ontwikkelingen

Gerestaureerd

Gebruikte bronnen

1. Hurks Genootschap.

Links

1. http://www.erfgoedroosendaal.nl/htmlpag/pagroosendaalludwigstraat029.htm
2. http://www.erfgoedroosendaal.nl/htmlpag/vergunning/ludwigstraat029_T.pdf
3. http://www.erfgoedroosendaal.nl/htmlpag/vergunning/ludwigstraat029_D.pdf

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Tussen twee bijzondere hoekpanden ga je de Ludwigstraat in en kom je bij huisnummer 29, een villa met een plat dak. De villa heeft een zakelijke uitstraling met elementen van de Amsterdamse School. De vele Hurks panden in de straat zijn ieder op zich bijzonder maar vormen ook een samenhangend geheel en geven het gevoel dat je in de "Hurksstraat"

Ingezonden door: Sjaak Kools

Sjaak Kools Vanaf 1979 werkzaam bij de gemeente Roosendaal als coördinator bouwaanvragen. Dit betreft alle aspecten zoals voorbespreking met aanvragers, toets bestemmingsplan, voorbereiding en informatie verstrekken aan welstandscommissie en vanaf 1992 de monumentencommissie, technische toetsing en advisering vergunning verlening aan BenW. Vanaf 1997 secretaris van de welstands- en monumentencommissie. Door de ervaring met datamanagement en het gebruik van geautomatiseerde systemen ben ik begonnen om alle over de gehele gemeente verspreide gegevens, die dus niet in de vergaderingen beschikbaar waren, te verzamelen en te ontsluiten via een website (www.erfgoedroosendaal.nl) die overal via het internet is te gebruiken. Het unieke van de site is dat het alle denkbare zaken betreft in relatie met alle monumentale aspecten, maakt niet uit welke status. Verder ben ik actief als bestuurslid van het Hurksgenootschap, die als missie heeft het inventariseren, vastleggen en publiceren van het oeuvre van architect Jacques Hurks (1890-1977). Deze architect vertegenwoordigde de Amsterdamse Schoolarchitectuur in Noord-Brabant en met name in Roosendaal en omgeving. Zijn werk omvat woningen, kerken en boerderijen waarin zijn typische eigen stijl te herkennen is. Het genootschap beoogt het werk van Hurks volledig in kaart te brengen en uit te dragen door middel van het organiseren van exposities, lezingen en excursies. Tevens geef ik elk jaar ondersteuning bij de open monumenten dag.

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.