Introductie

Villa door Jacques Hurks in zijn kenmerkende straat.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Villa Ludwigstraat 15, Roosendaal
Adres(sen) Ludwigstraat 15
Postcode(s) 4701 ND
Plaats (provincie) Roosendaal (Noord-Brabant)
Land Nederland
Huidige staat Deels of volledig gerestaureerd
Oorspronkelijke opdrachtgever J.A.M van Hal
Oorspronkelijke functie Villa of geschakelde villawoning
Betrokken architect(en) Jacques Hurks
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1929 - 1930
Huidige eigenaar
Huidige functie Villa of geschakelde villawoning
Soort monument Gemeentelijk monument
Monumentnummer n.v.t.

Achtergrond

Vrijstaande dubbele villa, in 1929 gebouwd naar ontwerp van architect Jac. Hurks in Amsterdamse Schoolstijl. Het pand maakt deel uit van een samenhangend ensemble van woningen.

Exterieur

Tweelaagse villa met een samengesteld alzijdig parabooldak. Het middenrisaliet van van de voorgevel heeft een paraboolportiek met een entree en een eindschild in paraboolvorm. De paraboolboog van de entree is afgezet met een sierrand en aan de bovenzijde een hoog doorgetrokken. De erker rechts heeft afgeschuinde zijden en een gemetselde bloembak. In de linkergevel een hoog langwerpig raam (ladderraam) met glas in lood aan de binnenzijde afgewerkt met houten stijlen en snijwerk. De deur is geplaatst onder een betonnen luifel die overgaat in de garage. Deze garage is gebouwd in 1933, heeft houten deuren met bovenramen waarin V-vormige roeden. In de rechtergevel laddervensters met origineel glas in lood en een raam met V-vormige roede.

Interieur

In het interieur zijn de indeling en delen van de inrichting nog in oorspronkelijke staat. Van belang zijn onder andere het trappenhuis met houten trapleuning met geometrische dekoraties.

Recente ontwikkelingen

Gerestaureerd in 2013

Links

1. http://www.erfgoedroosendaal.nl/htmlpag/uitleg/ludwigstraat015.htm
2. http://www.erfgoedroosendaal.nl/htmlpag/vergunning/ludwigstraat015_T.pdf
3. http://www.erfgoedroosendaal.nl/htmlpag/vergunning/ludwigstraat015_D.pdf
4. http://www.hurksgenootschap.nl

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Tussen twee bijzondere hoekpanden ga je de Ludwigstraat in en kom je bij huisnummer 15, een villa met het typische parabooldak en ladderramen. De vele Hurks panden in de straat zijn ieder op zich bijzonder maar vormen ook een samenhangend geheel en geven het gevoel dat je in de "Hurksstraat" bent.

Ingezonden door: Sjaak Kools

Sjaak Kools Vanaf 1979 werkzaam bij de gemeente Roosendaal als coördinator bouwaanvragen. Dit betreft alle aspecten zoals voorbespreking met aanvragers, toets bestemmingsplan, voorbereiding en informatie verstrekken aan welstandscommissie en vanaf 1992 de monumentencommissie, technische toetsing en advisering vergunning verlening aan BenW. Vanaf 1997 secretaris van de welstands- en monumentencommissie. Door de ervaring met datamanagement en het gebruik van geautomatiseerde systemen ben ik begonnen om alle over de gehele gemeente verspreide gegevens, die dus niet in de vergaderingen beschikbaar waren, te verzamelen en te ontsluiten via een website (www.erfgoedroosendaal.nl) die overal via het internet is te gebruiken. Het unieke van de site is dat het alle denkbare zaken betreft in relatie met alle monumentale aspecten, maakt niet uit welke status. Verder ben ik actief als bestuurslid van het Hurksgenootschap, die als missie heeft het inventariseren, vastleggen en publiceren van het oeuvre van architect Jacques Hurks (1890-1977). Deze architect vertegenwoordigde de Amsterdamse Schoolarchitectuur in Noord-Brabant en met name in Roosendaal en omgeving. Zijn werk omvat woningen, kerken en boerderijen waarin zijn typische eigen stijl te herkennen is. Het genootschap beoogt het werk van Hurks volledig in kaart te brengen en uit te dragen door middel van het organiseren van exposities, lezingen en excursies. Tevens geef ik elk jaar ondersteuning bij de open monumenten dag.

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.