Introductie

Sjaak Kools neemt ons mee naar Roosendaal en naar het werk van Jacques Hurks (1890-1977), een vrijstaande villa.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Villa Ludwigstraat 1, Roosendaal
Adres(sen) Ludwigstraat 1
Postcode(s) 4701 ND
Plaats (provincie) Roosendaal (Noord-Brabant)
Land Nederland
Huidige staat Gerealiseerd
Oorspronkelijke opdrachtgever Particuliere opdrachtgever, H.M. Rijkholt
Oorspronkelijke functie Villa of geschakelde villawoning
Betrokken architect(en) Jacques Hurks
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1926 - 1927
Huidige eigenaar Particuliere eigenaar
Huidige functie Villa of geschakelde villawoning
Soort monument Rijksmonument
Monumentnummer 517270

Achtergrond

Vrijstaande villa, gebouwd als eerste villa van in totaal 19 villa's in de Ludwigstraat, waarvan er in de 2e Wereldoorlog een aantal zijn vernield. Bij dit pand bracht Hurks een houten gevelbetimmering met een motief in zwart-wit, dat hij ook bij enige andere panden toepaste (zie b.v. St Martinusweg in Rucohen en de Gerdahoeve Dreefje Schijf). De betimmering is op foto's uit 1927, 1929 en 1940 duidelijk te zien. Helaas is dit pand bij bombardementen WO II beschadigd en verdween de betimmering. Na de oorlog werd het pand gerestaureerd doorde Roosendaalse architect F. Sturm, die het het oorspronkelijke houten patroon in baksteen nabootste, hetgeen duidelijk valt te zien op de detailfoto's.

Exterieur

Tweelaags woonhuis op een rechthoekige plattegrond onder een parabooldak waarvan de nok haaks op de straat staat. In de linkerzijgevel is tegen het midden een risaliet onder paraboolvormig schilddak geplaatst. Daarachter is een éénlaagse uitbouw zichtbaar, evenwijdig aan de achtergevel, die nog verder uitsteekt en onder de uitloper van het hoofddak, dat hier weer iets oploopt, is geplaatst. Het huis is uitgevoerd in baksteen, het dak heeft een overstek met gootlijst en is gedekt met geglazuurde zwarte romaanse pannen. Accenten door ingemetselde tegels die als horizontale banden uitsteken naast de deur en bovenaan in de schoorsteen. De linkerhoek van de voorgevel is afgeschuind en voorzien van getand metselwerk. Een groot raam loopt over deze hoek door in de zijgevel. Rechts in de voorgevel bevindt zich een erker. Rechts van de erker, tot aan de voordeur is een gemetselde bloembak tegen de gevel gezet. Op de verdieping is een samengesteld raam geplaatst dat om de hoek in de zijgevel doorloopt. Erker en verdiepingsraam zijn aan de bovenzijde van een uitstekende lijst voorzien. In de topgevel is een raam met horizontale roeden zichtbaar. Het metselwerk is voorzien van vertikale geledingen door verdiept liggende sleuven. In de topgevel zijn vlechtingen aangebracht. Tegen de rechterhoek staat een schoorsteen met daarachter een liggend raam met gekleurd glas-in-lood. Naast de deur zijn liggende glas-in-lood ramen met geometrische figuren voorzien van uitstekende horizontale houten roeden(ladderramen). In de uitbouw is een rondboogpoort. Op de verdieping is een breed liggend raam met in het midden horizontale roeden. Het huis heeft een tuin, aan de voorzijde van de straat gescheiden door een ligusterhaag.

Interieur

Het interieur is op de specifieke manier van Hurks afgewerkt met de karakteristieke glas- in lood ramen met gekleurd glas in onregelmatige blokverdeling waardoor een sfeervolle lichtschakeringen ontstaan. Donker schilderwerk, artistiek tegelwerk, trapleuning en balustrades met het onregelmatige lijnenspel versierd met blokvormige c.q. ronde ornamentjes in rode kleur, schuifdeuren tussen de voor- en achterkamer met ingebouwde (boeken)kasten,blokvormige verdeling plafonds Sierlijsten deuren en ramen met op de hoeken specifieke lijnvormige versieringen. In de keuken is het aanrecht voorzien van een granito aanrechtblad opgaand tegen de muur tot de onderkant van het keukenraam.

Recente ontwikkelingen

Door de bombardementen in de 2e Wereldoorlog flink beschadigd en daarna nagenoeg de oorspronkelijke staat hersteld.

Links

1. https://www.monumenten.nl/monument/52846
2. http://www.erfgoedroosendaal.nl/htmlpag/pagina0415.htm

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Villa tot in de puntjes uitgewerkt en gebouwd in de karakteristieke stijl van architect Jacques Hurks.

De villa voelt gewoon goed en zit als een handschoen. De kamers hebben een fijne verhouding ook qua hoogte. De hele atmosfeer is heel erg goed en overal is er een plekje waar je kunt zitten

Ingezonden door: Sjaak Kools

Sjaak Kools Vanaf 1979 werkzaam bij de gemeente Roosendaal als coördinator bouwaanvragen. Dit betreft alle aspecten zoals voorbespreking met aanvragers, toets bestemmingsplan, voorbereiding en informatie verstrekken aan welstandscommissie en vanaf 1992 de monumentencommissie, technische toetsing en advisering vergunning verlening aan BenW. Vanaf 1997 secretaris van de welstands- en monumentencommissie. Door de ervaring met datamanagement en het gebruik van geautomatiseerde systemen ben ik begonnen om alle over de gehele gemeente verspreide gegevens, die dus niet in de vergaderingen beschikbaar waren, te verzamelen en te ontsluiten via een website (www.erfgoedroosendaal.nl) die overal via het internet is te gebruiken. Het unieke van de site is dat het alle denkbare zaken betreft in relatie met alle monumentale aspecten, maakt niet uit welke status. Verder ben ik actief als bestuurslid van het Hurksgenootschap, die als missie heeft het inventariseren, vastleggen en publiceren van het oeuvre van architect Jacques Hurks (1890-1977). Deze architect vertegenwoordigde de Amsterdamse Schoolarchitectuur in Noord-Brabant en met name in Roosendaal en omgeving. Zijn werk omvat woningen, kerken en boerderijen waarin zijn typische eigen stijl te herkennen is. Het genootschap beoogt het werk van Hurks volledig in kaart te brengen en uit te dragen door middel van het organiseren van exposities, lezingen en excursies. Tevens geef ik elk jaar ondersteuning bij de open monumenten dag.

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.