Introductie

Grote, statige villa in verstrakte Amsterdamse Schoolstijl, met een imposant trappenhuis.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Villa Julianalaan 256, Bilthoven
Adres(sen) Julianalaan 256
Postcode(s) 3722 GW
Plaats (provincie) Bilthoven (Utrecht)
Land Nederland
Huidige staat Deels of volledig gerenoveerd
Oorspronkelijke opdrachtgever Particuliere opdrachtgever
Oorspronkelijke functie Villa of geschakelde villawoning
Betrokken architect(en) J.J. Kooijmans
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1921
Huidige eigenaar Particuliere eigenaar
Huidige functie Villa of geschakelde villawoning
Soort monument Geen beschermde status
Monumentnummer

Achtergrond

Dit ontwerp van architect J.J. Kooijmans was oorspronkelijk mogelijk geen villa voor één familie of is dat maar een paar jaar geweest. Al een paar jaar na de bouw was het een pension. Uit de periode 1925-1939 dateren advertenties van "Huize Rustwyck" en "Pension Rustwijck" en in maart 1929 verschijnen berichten in de pers dat hier een retraitehuis voor bekeerlingen wordt gevestigd, onder leiding van de Vrouwen van Nazareth, "de bekende lekenorde uit Rijswijk". Advertenties uit de jaren vijftig situeren hier Pension Weekhout met "ruime zit- en slaapkamers met prima verzorging." Gezien de grootte van het gebouw en het prominente trappenhuis is het dan ook heel goed mogelijk dat dit van oorsprong geen particuliere villa was, maar een instelling (van katholieke origine?) waar gemeubileerde kamers werden verhuurd. Niet zo vreemd in de gezonde bossen van Bilthoven met de Biltse Duinen in de achtertuin!

Exterieur

De villa op een perceeloppervlak van ruim 1300 m2 staat aan één van de fraaie lanen van Bilthoven Zuid, iets buiten het centrum van het dorp, in de richting van Bosch en Duin. Het gebouw toont kenmerken van de late, verstrakte, Amsterdamse School en bestaat uit drie woonlagen. De bovenste woonlaag is onder een sterk hellend pannendak ondergebracht. De voorgevel is symmetrisch van opbouw. Het centrale deel springt vooruit en heeft op de begane grond een bewerkte houten voordeur onder een houten luifel. Boven deze luifel strekken zich vijf hoge, smalle verticale openingen uit, tot net onder de top van de gevel. De openingen bevatten glas in lood, dat het achterliggende trappenhuis van licht voorziet. Links en rechts van de voordeur kleine ramen met glas in lood. Rechts op de begane grond een erker.

Interieur

De royale ontvangsthal heeft nog de originele granitovloer. Een indrukwekkend trappenhuis met glas in lood ramen leidt naar de verdiepingen, waar vele kamers rond een overloop liggen. Binnendeuren zijn ook nog origineel.

Recente ontwikkelingen

De villa werd in 2017 te koop aangeboden en is in het voorjaar van 2018 verkocht.

Links

1. https://020apps.nl/mip/
2. https://www.delpher.nl
3. https://www.funda.nl/koop/verkocht/bilthoven/huis-49276798-julianalaan-256/

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Het gebouw viel mij van meet af aan op toen ik door Bilthoven reed, speurend naar Amsterdamse School en dertiger jaren architectuur.

Ingezonden door: Gert-Jan Lobbes

Gert-Jan Lobbes Ik zoek naar details van de Amsterdamse School die je pas opvallen als je langere tijd kijkt naar objecten. Fotograferen helpt om die details te ontdekken. De toppers van deze unieke stroming vind je op vele websites en horen natuurlijk ook thuis op Wendingen. Mijn voorkeur heeft echter om architecten, gebouwen en interieurs in kaart te brengen die nauwelijks aandacht krijgen. Want wie kent tegenwoordig Kruyswijk, Franswa, Boterenbrood of Roodenburgh - om maar een paar namen te noemen? Bekendheid kan bovendien bijdragen aan behoud van erfgoed, onbekend erfgoed kan zomaar verdwijnen. Mijn Amsterdamse Schoolfoto's zijn onder meer gebruikt in de brochure van de Amsterdamse Open Monumentendag 2016, voor tentoonstellingen van Museum Het Schip en De Dageraad, in het boek over Publieke Werken en in het boek naar aanleiding van 100 jaar De Dageraad. Over vondsten op architectuurgebied twitter ik vaak voorafgaand aan publicatie: https://twitter.com/gertjan_lobbes

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.