Introductie

Deze villa is gebouwd door architect Wölcken als eigen woonhuis.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Villa Honk, Leeuwarden
Adres(sen) Meester P.J. Troelstraweg 20
Postcode(s) 8917 CL
Plaats (provincie) Leeuwarden (Friesland)
Land Nederland
Huidige staat Gerealiseerd
Oorspronkelijke opdrachtgever Particuliere opdrachtgever, Eigen woning van architect
Oorspronkelijke functie Villa of geschakelde villawoning
Betrokken architect(en) E A.M. Wölcken
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1918 - 1919
Huidige eigenaar Particuliere eigenaar
Huidige functie Villa of geschakelde villawoning
Soort monument Rijksmonument
Monumentnummer 519889

Achtergrond

De woning is in 1923 ontworpen en gebouwd door architect E. A. M. Wölcken, voor eigen bewoning.

Exterieur

De kruisende spitsboogvormige kappen vormen het belangrijkste kenmerk. Opvallend is bovendien het eerlijke ontwerp: het samengaan van architectuur en plattegrond. Op de bouwtekening is te zien hoe de architectuur samenvalt met de indeling van de ruimtes. Waar zich in de architectuur de kruisende zijgevel vormt, toont de plattegrond van de eerste verdieping dat deze exact samenvalt met twee ruimtes: de 'hall' en een kamer. Beide eveneens in de breedterichting georiënteerd, zodat zij ook daarmee de architectuur van de kruisende zijgevel volgen. Interessant is ook wat er in het bijgevoegde artikel (zie onder afbeeldingen) staat over de 'als een stuk onbedorven natuur met borders en bolsteenranden aangelegden tuin.' Een tuinontwerp in de stijl van de Amsterdamse School?

Interieur

De originele trap (met gedetailleerde trappilaren), de lambrisering en inbouwkasten zijn behouden. De inmiddels witgeschilderde lambrisering in de entreehal was oorspronkelijk houtkleurig. Het bijgevoegde artikel spreekt over de lambrisering in originele staat als 'ernstig bruin'. Tevens zou er in de gang een 'roodgouden glanzen' verspreidende albasten plafonnière hebben gehangen.

Gebruikte bronnen

1. Bouwkundig Weekblad, Orgaan van de maatschappij tot bevordering der bouwkunst, 45ste jaargang No. 40, 4 oktober 1924.

Links

1. http://tresor.tudelft.nl/tijdschriften/architectuurtijdschriften/Bouwkundig_Weekblad_jrg45_1924-small.pdf
2. http://www.wassenaar.nl/vrije_tijd_sport_en_cultuur/cultureel_erfgoed/monumenten/gemeentelijke_monumenten/waldeck_pyrmontlaan_1

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Noot vooraf: de auteur van het item 'persoonlijke ervaring' is Hans Schuil.

Villa "HONK" is bij de geboren en getogen Leeuwarder een bekende woning. Als jochie van een jaar of acht liepen wij er altijd langs met de avondvierdaagse. Wanneer je, nu als bewoner, je verder verdiept in de geschiedenis van deze vrijstaande villa neemt het enthousiasme alleen nog maar toe. De woning is ooit ontworpen en gebouwd door architect E. A. M. Wölcken, voor eigen bewoning. Mijn huidige kantoor was ooit, in 1923, zijn werkkamer. De heer Wölcken heeft o.a. C&A te Leeuwarden ontworpen en was in die periode ook raadslid van de Gemeente Leeuwarden.

Het schijnt dat hij plagiaat heeft gepleegd en derhalve uit de orde van architecten is gezet. Een woning als deze schijnt ook in Wassenaar te staan.

Ingezonden door: Olga van den Muyzenberg

Olga van den Muyzenberg Mijn interesse in de Amsterdamse School gaat vooral uit naar de “nagelvaste” interieuronderdelen. Die zijn het kwetsbaarst en zijn vaak al verdwenen. Om zoveel mogelijk documentatie te verzamelen kijk ik op de funda-website en benader ik bewoners van Amsterdamse School-panden om foto’s te kunnen plaatsen van de karakteristieke elementen van de Amsterdamse School. Op deze manier kan de website een bron van inspiratie zijn voor het maken of herstellen van deze stijl in Amsterdamse School-huizen. Wat mij opvalt is de verspreiding van de Amsterdamse School-stijl over bijna heel Nederland. Overal zijn eigen variaties, van Appingedam tot Zoutelande.

Reacties

geplaatst door Marcel Westhoff op 20 maart 2017 om 16:11:

Deze villa lijkt inderdaad veel op Landhuis Hilgestede, in 1923 door architect Co Brandes in Park de Kievit in Wassenaar gebouwd. Momenteel staat die villa, gelegen aan de Waldeck Pyrmontlaan 1, te koop. De makelaar typeert deze overigens als één van de voorbeelden van de Nieuwe Haagse School van de jaren '20'.

geplaatst door Peter van Dam op 22 maart 2017 om 17:54:

sorry, maar Park de Kievit in Wassenaar wordt altijd verkeerd geschreven, ik weet niet hoe het komt, maar het is ondertussen een vaststaand feit, het is park De Kieviet. Wat betreft de 'Amsterdamse school' zijn ook in Den Haag tal van voorbeelden te vinden.Momenteel werk ik aan deel 3, in mijn Haagse architectenserie, L.A. H. de Wolf (1871-1923). Ook binnen zijn oeuvre zijn tal van voorbeelden op te noemen. Oh, en wat betreft de illustratrice Ella Riemersma (1903-1993) daar is natuurlijk mijn publicatie; Peter van Dam; De Art Deco van Ella Riemersma, Eindhoven 2010.

geplaatst door Peter van Dam op 22 maart 2017 om 17:55:

de klok loopt achter! of is al ingesteld op de wintertijd!

geplaatst door Redactie Platform Wendingen op 23 maart 2017 om 17:35:

Dank voor je reactie Peter. We gaan er op letten dat Park De Kieviet in het vervolg goed gespeld gaat worden! De verkeerde tijdsaanduiding was ons nog niet eerder opgevallen. We leggen het bij onze webbouwers neer.

geplaatst door Annemarieke Verheij op 23 maart 2017 om 21:10:

Drie jaar na de bouw van Villa Honk heeft Wölcken nog een woning ontworpen in Leeuwarden, die grote overeenkomsten met Honk vertoont: Villa Hoek. Ik zal vanavond meteen maar eens de beschrijving maken.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.